Suomalaistutkimus: nikotiinilliset sähkösavukkeet tehokkaita tupakoinnin lopettamisessa


Lapin keskussairaalassa ja Oulun yliopistossa toteutetun kliinisen tutkimuksen mukaan nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden tehokkuus tupakoinnin lopettamisessa vertautuu reseptillä saatavaan vieroituslääke varenikliiniin (esim. Champix).

Varenikliini on tullut tunnetuksi tehokkaimpana tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuna lääkkeenä, mukaan lukien reseptivapaat nikotiinikorvaustuotteet.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa verrattiin varenikliinin ja nikotiinillisten sähkösavukkeiden tehokkuutta tupakoinnin lopettamisessa. Tutkimukseen osallistui 458 iältään 25–75-vuotiasta tupakoitsijaa. Osallistujien keski-ikä oli hieman yli 50 vuotta, ja he olivat tupakoineet päivittäin keskimäärin 30 vuotta. Kaikki osallistujat olivat motivoituneita tupakoinnin lopettamiseen.

Osallistujat satunnaistettiin kolmeen ryhmään. Yhdelle ryhmälle annettiin sähkösavuke ja 18 milligrammaa millilitrassa nikotiinia sisältävää tupakanmakuista nikotiininestettä sekä plasebotabletteja. Toinen ryhmä sai sähkösavukkeen ja nikotiinitonta tupakanmakuista nestettä sekä varenikliinitabletteja. Kolmannelle ryhmälle annettiin sähkösavuke ja nikotiinitonta tupakanmakuista nestettä ja plasebotabletteja. Kaikki osallistujat saivat myös asiantuntijaneuvontaa tutkimuksen kuluessa.

Puolen vuoden kuluttua noin 40 prosenttia nikotiinillisia sähkösavukkeita käyttäneistä oli lopettanut tupakoinnin, ja samaan tulokseen päädyttiin myös varenikliinia käyttäneessä ryhmässä. Myös lumeryhmässä, missä sähkösavukenesteet eivät sisältäneet nikotiinia eivätkä tabletit varenikliinia, 20 prosenttia oli onnistunut puolen vuoden päästä pääsemään eroon tupakoinnista. 

Tutkijat pitävät tupakoinnin lopettamisessa onnistuneiden määrää varsin vaikuttavana ottaen huomioon osallistujien pitkän tupakointihistorian. 

Tutkimusasetelmasta on syytä huomata, että kaikissa ryhmissä, myös varenikliini- ja lumeryhmissä, käytettiin tupakanmakuista nestettä sisältäviä sähkösavukkeita, vaikkakin kahdessa viimeksimainitussa nikotiinittomassa muodossa. On siis mahdollista, että sähkösavukkeet edesauttoivat tupakoinnin lopettamista myös näissä ryhmissä tarjoamalla tupakoitsijoille nikotiinittomanakin ainakin jossain määrin tupakointitapaa ja siihen liittyviä sensorisia kokemuksia korvaavan tuotteen.

Tutkimus vahvistaa aiempia tutkimustuloksia nikotiinipitoisista sähkösavukkeista nikotiinikorvaustuotteita tehokkaampana ja onnistumisprosentiltaan varenikliinin veroisena tupakoinnin lopettamismenetelmänä. Tutkimus tuo kuitenkin myös uutta tietoa, sillä sähkösavukkeiden ja varenikliinin välistä vertailututkimusta ei ole aiemmin juurikaan tehty. Tutkijat kaipaavatkin aiheesta edelleen lisätutkimusta suuremmalla osallistujamäärällä ja pidemmällä seuranta-ajalla.

Johtopäätöksenä tutkijat toteavat sekä nikotiinilliset sähkösavukkeet että varenikliinin tehokkaiksi tupakoinnin lopettamismenetelmiksi ainakin puolen vuoden seurannassa. Ensisijaisena vaihtoehtona näistä kahdesta tutkijat suosittelevat varenikliinia tutkitusti turvallisena lääkkeenä. Tutkijoiden mukaan myös tupakoinnin vaihtamisesta sähkösavukkeisiin vaikuttaisi kuitenkin koituvan pitkäaikaistupakoitsijoille terveyshyötyjä johtuen perinteisiä savukkeita vähäisemmästä altistumisesta haitallisille aineille. 

Tutkijat näkevätkin sähkösavukkeet mahdollisena keinona tupakoinnin terveyshaittojen vähentämiseen pitkäaikaistupakoitsijoille, jotka eivät muilla keinoin ole onnistuneet tupakoinnin lopettamisessa useista yrityksistä huolimatta.

Varenikliinin tehokkuus tupakoinnin lopettamisessa on tunnettu jo pitkään. Ongelmia on kuitenkin aiheutunut siitä, että varenikliinilääkitys ei ole osoittautunut erityisen suosituksi tupakoinnin lopettamiskeinoksi: esimerkiksi yhdysvaltalais– ja englantilaistutkimusten mukaan vain muutama prosentti tupakoinnin lopettamisyrityksistä tehdään varenikliinin avulla.

Yhdeksi varenikliinin heikkoa suosiota selittäväksi tekijäksi on arveltu reseptipakkoa, mikä nostaa kynnystä sen kokeilemiseen. Lisäksi tupakoitsijat eivät useinkaan identifioi itseään lääkärinhoitoa ja reseptilääkitystä tarvitseviksi ”potilaiksi”. Monille tupakoinnin vaihtaminen lääkepilleriin voi olla jo lähtökohtaisesti niin ylivoimainen ajatus, ettei sitä koskaan tule edes vakavasti harkinneeksi.

Tupakoinnin lopettamisen suhteen onkin ollut jo pitkään tunnettu tosiasia, että yksi keino ei sovellu kaikille. Tästä syystä on tärkeää, että tupakoitsijoille on tarjolla monia erilaisia tapoja päästä eroon tupakoinnista.

Lähteitä:

Tuisku A., ym. Electronic Cigarettes vs. Varenicline for Smoking Cessation in Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2024. 

E-cigarettes, varenicline and cytisine are the most effective stop-smoking aids, analysis of over 150,000 smokers reveals. Cochrane Library. 2023.

White SA, ym. Smoking Cessation Medication Prescribing for Smokers With and Without Mental Illness. Psychiatr Serv. 2023. 

Jackson, Sarah E., ym. Impact of the disruption in supply of varenicline since 2021 on smoking cessation in England: A population study. Addiction. 2024.




Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *