Höyryttelytietoa


Mitä sähkösavukkeet ovat?


Sähkösavukkeet (tunnetaan myös höyryttiminä, höyrykkeinä, vapeina tai e-savukkeina) ovat vaihtoehto tupakoinnille. Ne ovat akkukäyttöisiä laitteita, jotka kehittävät laitteeseen lisätystä nesteestä höyryä, jota hengitetään savun sijasta.

Sähkösavukkeiden akku lämmittää lämpövastusta, jota kutsutaan atomisaattoriksi tai höyrystimeksi. Vastusta lämmitetään, jotta sähkösavukkeissa käytettävä neste saadaan höyrystettyä hengitettävään muotoon. Sähkösavukenesteet sisältävät pääasiassa propyleeniglykolia, glyserolia ja elintarvikemakuaineita sekä nikotiinia käyttäjän niin halutessa.

Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia sähkösavukkeita, ja jatkuvan tuotekehityksen myötä erityisesti laitteiden laatu ja toiminnallisuus ovat parantuneet huomattavasti ensimmäisistä malleista. Eri laitteet sisältävät erilaisia ominaisuuksia yksinkertaisista kertakäyttölaitteista monipuolisia säätömahdollisuuksia omaaviin ”modeihin”.


Vinkkejä


Yhdistyksestämme löytyy runsain mitoin kokemusta sähkösavukkeista, joten keräsimme yhteen pieniä vinkkejä, jotta tupakoinnista höyryttelyyn siirtyminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

– Älä kiinnitä liikaa huomiota laitteen ulkonäköön. Tärkeintä ovat laitteen ominaisuudet.

– Tutkimusten mukaan säätömahdollisuuksilla ja itsetäytettävällä nestesäiliöllä varustetuilla laitteilla on parhaat mahdollisuudet onnistua tupakoinnin lopettamisessa.

– Keskiverto aloitusvahvuus höyryttelylle on 12-15 mg. Kannattaa kuitenkin varata myös 16-20 mg:n nikotiinivahvuutta vaikeiden päivien varalle ja miedompaa nestettä siltä varalta, että vähempikin riittää.

– Varaa riittävästi nesteitä aloitukseen, varsinkin, jos joudut hankkimaan niitä kotipaikkakuntasi ulkopuolelta.

– Huomaathan, että sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden tilaaminen postitse Suomesta tai ulkomailta on kiellettyä. Nikotiinia sisältämättömiä sähkösavukenesteitä saa kuitenkin edelleen tilata sekä kotimaasta että ulkomailta.

– Muiden kuin makuaineettomien tai tupakanmakuisten sähkösavukenesteiden myynti on ikävä kyllä Suomessa kiellettyä. Makuaineita sisältävien nikotiinittomien sähkösavukenesteiden ja nikotiininesteiden maustamiseen tarkoitettujen makuainetiivisteiden tilaaminen ulkomailta on kuitenkin sallittua.

– Myös Suomesta on saatavilla erilaisia yleisiin maustamistarpeisiin soveltuvia elintarvikemakuaineita. Huomaa kuitenkin, että mitkä tahansa markettien makunesteet eivät sovellu hengitettäväksi tai sähkösavukkeissa höyrystettäväksi. Vääränlaiset nesteet voivat aiheuttaa terveyshaittoja ja vahingoittaa laitetta. Etenkään nesteet eivät saa sisältää rasvoja tai öljyjä, vaan nesteiden tulee olla vesiliukoisia. Jos olet epävarma nesteiden soveltuvuudesta höyryttelyyn, varmista asia myyjältä.

– Varmista myös, että sinulla on aina vaihtovastuksia (atomisaattoreita) laitteeseesi. Ne kestävät yleensä 1-3 viikkoa.

— Jos huomaat sähkösavukkeesi maun heikkenevän tai siinä tuntuu epämiellyttävää sivumakua, tarkista, että laitteessasi on tarpeeksi nestettä ja/tai alenna lämpötilaa tai vaihda mahdollisesti vanhentunut vastus uuteen.

– Älä ota stressiä tupakoinnin lopettamisesta. Pyri korvaamaan päivän savukkeista mahdollisimman moni höyryillä, mutta monella esimerkiksi aamutupakan tai aterian jälkeisen tupakan korvaaminen voi viedä aikaa. Polta, jos siltä tuntuu, mutta korvaa taas seuraava höyryillä. Siirry tupakoinnista höyryttelyyn asteittain, jos se ei kertaheitolla onnistu.

– Älä hermostu runsaasta höyryttelyn määrästä alussa, se yleensä tasoittuu ennen pitkää ja usein myös nikotiinivahvuus laskee aikaa myöten.

– Lisää veden juomista. Sähkösavukkeiden höyry muodostuu pääosin kasvisglyserolista ja propyleeniglykolista, jotka kuivattavat jonkin verran kehoa. Yleisiä kehon kuivumisen merkkejä ovat päänsärky, väsymys, ihon hilseily ja kutina.

– Älä pelästy mahdollista ikenien verenvuotoa alkuvaiheessa, sillä se on täysin normaalia tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. Tupakointi pitää usein yllä jatkuvaa ientulehdusta, joka tulee esiin vasta tupakoinnin loppuessa ja verenkierron elpyessä ikenissä.

– Tupakoinnin lopettamiseen liittyy usein myös yskää ja kurkun ärtymistä. Myös nämä ovat tyypillisiä tupakoinnin lopettamisen alkuoireita, jotka aiheutuvat liman irtoamisesta hengitysteiden elpymisen myötä. Mitä nopeammin pystyt jättämään poltettavat savukkeet kokonaan pois, sitä nopeammin myös nämä oireet loppuvat.


Usein kysyttyjä kysymyksiä


Onko sähkösavukkeita turvallista käyttää?


Tutkijoiden keskuudessa vallitsee konsensus siitä, että sähkösavukkeiden käyttö ei ole täysin riskitöntä mutta riskit ovat huomattavasti tupakointia pienemmät. Tästä johtuen tupakoimattomien ei tule aloittaa sähkösavukkeidenkaan käyttöä, mutta niille, jotka muussa tapauksessa polttaisivat tupakkaa, ne tarjoavat huomattavasti tupakointia haitattomamman vaihtoehdon.

Englannin kansanterveyslaitos ja Royal College of Physicians -lääkärijärjestö ovat arvioineet sähkösavukkeiden terveysriskien yltävän korkeintaan viiteen prosenttiin tupakoinnin riskeistä ja jäävän todennäköisesti huomattavasti tätäkin pienemmiksi.

Koska sähkösavukkeet ovat olleet markkinoilla vasta noin 20 vuotta, niiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei voida vielä täysin tuntea. Kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana kertynyt tutkimustieto on kuitenkin säännönmukaisesti osoittanut sähkösavukkeista vapautuvien haitallisten aineiden määrät huomattavasti tupakansavussa esiintyviä haitta-ainemääriä pienemmiksi, ja vastaaviin tuloksiin on päädytty myös haitallisten aineiden määriä elimistössä mittaavissa biomarkkeritutkimuksissa.

Suurinta osaa tupakansavussa esiintyvistä haitallisista aineista sähkösavukkeissa ei esiinny lainkaan. Terveyden kannalta tärkein ero poltettavien savukkeiden ja sähkösavukkeiden välillä on se, että sähkösavukkeista ei synny savua eli palamistuotteita (terva, häkä jne.), joista tupakoinnin terveyshaitat pääasiallisesti aiheutuvat.

Tutkimustiedon karttumisen myötä myös monet tupakka- ja nikotiinitutkimuksen asiantuntijat ja terveysorganisaatiot ovat alkaneet avoimesti suositella tupakoinnin vaihtamista sähkösavukkeisiin. Näistä mainittakoon esimerkiksi Englannin, Kanadan ja Uuden-Seelannin terveysvirastot, Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA, Australian yleislääkäriliitto, Cancer Research UK, Canadian Lung Health Foundation, National Heart Foundation of New Zealand ja American Association of Public Health Physicians.

Tupakoinnin vaihtumista haitattomampiin vaihtoehtoihin, ns. harm reduction -ajattelua, edistävää sääntelypolitiikkaa onkin ryhdytty vaatimaan yhä painokkaammin tutkijoiden ja terveysalan asiantuntijoiden keskuudessa.

Tästä yhtenä esimerkkinä mainittakoon sadan asiantuntijan allekirjoittama kirje Maailman terveysjärjestölle, missä vaaditaan sähkösavukkeiden ja muiden tupakointia selvästi haitattomampien vaihtoehtojen aiempaa tehokkaampaa hyödyntämistä globaalissa tupakka- ja nikotiinipolitiikassa.

Myös esimerkiksi ryhmä arvovaltaisen Society for Research on Nicotine and Tobacco (SRNT) johdossa olleita asiantuntijoita kehottaa painokkaasti tasapainottamaan sähkösavukkeiden sääntelyä huomioiden niiden kansanterveydellisen hyötypotentiaalin tupakoinnin haittojen vähentämisessä.


Aiheuttavatko sähkösavukkeet syöpää normaalin tupakan tapaan?


Sähkösavukehöyryssä saattaa esiintyä joitakin syöpää aiheuttavia aineita, mutta huomattavasti tavallisia savukkeita vähemmän ja pienempinä pitoisuuksina. Tyypillisesti määrät ovat häviävän pieniä vastaten esimerkiksi nikotiinikorvaustuotteissa (nikotiinipurukumit, -laastarit jne.) esiintyviä määriä.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisten ja brittiläisten tutkimuslaitosten yhteistyönä vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden pitkäaikaiskäytöstä ei aiheudu nikotiinikorvaustuotteita suurempaa syöpäriskiä.

Englannin terveysviranomaisten (OHID) julkaiseman, tähän mennessä kaikkien aikojen laajimman sähkösavukkeita koskevan tutkimuskatsauksen mukaan sähkösavukkeista aiheutuva syöpäriski jää pääsääntöisesti alle yhteen prosenttiin tupakoinnin syöpäriskistä.


Onko nikotiini vaarallista? Koukuttaako se ”heroiinin tavoin”?


Nikotiiniin liitetyt vakavat terveyshaitat eivät aiheudu niinkään nikotiinista itsessään kuin sen pääasiallisesta nauttimistavasta poltettavien savukkeiden kautta. Nikotiinin haittojen arviointia onkin vaikeuttanut nikotiinin vaikutusten sekoittuminen tupakoinnin kokonaisvaikutuksiin.

Myös nikotiinin käyttöön liittyy omia terveysriskejään, joskin ne jäävät huomattavasti tupakointia pienemmiksi. Esimerkiksi brittiläinen terveysorganisaatio Royal Society for Public Health on todennut nikotiinin terveysvaikutusten vertautuvan lähinnä kofeiiniin.

Kofeiinin tavoin myös nikotiin käyttö nostaa ainakin hetkellisesti sykettä ja verenpainetta, joten erityisesti sydänongelmista kärsivien tulisi välttää nikotiinin käyttöä. Tässäkin tapauksessa tupakoinnin vaihtaminen sähkösavukkeisiin on kuitenkin tupakoinnin jatkamista parempi vaihtoehto, jos lopettaminen ei muilla keinoin onnistu.

Viime aikoina Suomessa on usein julkisuudessa annettu ymmärtää, että nikotiini olisi karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine. Kyseinen käsitys kuitenkin perustuu etupäässä kokeellisiin solu- ja eläintutkimuksiin, eikä nikotiinin siis ole osoitettu aiheuttavan syöpää ihmisissä normaalissa käyttötilanteessa. Tästä johtuen nikotiinia ei edelleenkään luokitella syöpää aiheuttavaksi aineeksi (Ks. esim. WHO/Eurooppalainen Syöväntorjuntaohjeisto, Cancer Research UK).

Nikotiinin vaikutusten sekoittuminen tupakoinnin vaikutuksiin on vaikeuttanut myös nikotiinista aiheutuvan riippuvuuden arviointia. Tupakka- ja nikotiinitutkimuksen alettua viime aikoina eriytyä toisistaan on havaittu, että nikotiini itsessään ei näyttäisi aiheuttavan erityisen voimakasta riippuvuutta, vaan sen kehittymiseen vaikuttavat nikotiinin ohella myös monet muut tupakansavussa esiintyvät aineet, erityisesti ns. MAO-estäjät.

Tästä johtuen tunnetun nikotiiniriippuvuustestin kehittänyt Karl Fagerström on muuttanut testin nimen savukeriippuvuustestiksi (Fagerstrom Test for Cigarette Dependence).

Sähkösavukkeiden käyttäjien on tutkimuksissa havaittu olevan vähemmän riippuvaisia höyryttelystä kuin tupakoitsijoiden tupakoinnista.


Miksi uutisissa jatkuvasti varoitellaan sähkösavukkeiden vaaroista?


Suomessa on ainoana maana maailmassa asetettu tavoitteeksi pyrkiä paitsi savuttomuuteen, myös nikotiinittomuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomen tupakka- ja nikotiinipolitiikassa ei edes harkita tupakoinnin haittojen vähentämisen mahdollisuutta haitattomampien nikotiinituotteiden avulla (ns. harm reduction -malli).

Sähkösavukkeiden hyötyjä ja haittoja punnitsevan harm reduction -ajattelun sijaan Suomessa kuullaan asiantuntijan ominaisuudessa käytännössä pelkästään sähkösavukkeita jyrkästi vastustavia järjestöjä ja niiden edustajia. Kyseiset järjestöt puolestaan levittävät sähkösavukkeista pelkästään negatiivista informaatiota, mitä näiden järjestöjen tupakkapoliittisesti keskeisestä asemasta johtuen toistellaan ahkerasti myös medioissa.

Suomessa sähkösavukkeita koskevan tiedonvälityksen ongelma onkin erityisesti sen yksipuolisuus. Julkisuudessa puhutaan lähes yksinomaan sähkösavukkeiden mahdollisista terveyshaitoista, kun taas tupakoinnista sähkösavukkeisiin vaihtamisen terveyshyötyjä ei mainita juuri koskaan.

Tämän lisäksi riskeistä annetaan useimmiten vahvasti liioiteltu käsitys. Tyypillisesti esimerkiksi sähkösavukkeita koskevasta tutkimustiedosta nostetaan esiin se, että sähkösavukkeista on löytynyt haitallisia aineita, mutta jätetään kertomatta, että määrät ovat tyypillisesti hyvin matalia tai suorastaan häviävän pieniä.

Sähkösavukkeista havaittujen haitallisten aineiden määrää ei myöskään juuri koskaan suhteuteta tupakansavussa esiintyviin haitta-ainemääriin. Juuri tämä olisi kuitenkin kuluttajien kannalta kaikkein olennaisin tieto, koska sähkösavukkeiden käyttäjäkunta tulee etupäässä tupakoitsijoiden keskuudesta.

Hyvin usein tutkimuksissa tehdyistä havainnoista myös uutisoidaan ”terveyshaittoina” silloinkin, kun sähkösavukkeita on tutkittu niin epärealistisissa tutkimusasetelmissa, ettei tuloksilla ole relevanssia käytännön elämässä. 

Esimerkiksi julkisuudessa säännönmukaisesti sähkösavukkeiden haittoina mainittuja formaldehydi- ym. karbonyyliesiintymiä on havaittu huolestuttavissa määrin käytännössä vain virheellisissä tutkimusasetelmissa, missä sähkösavukkeita on ylikuumennettu siinä määrin, ettei neste ole päässyt höyrystymään normaalilla tavalla. Tämän seurauksena sähkösavukkeessa on aiheutettu käytännössä palamista, mikä puolestaan on johtanut epätavallisen suurten haitta-ainemäärien esiintymiseen kyseisissä tutkimuksissa.

Normaalissa käyttötilanteessa kyseisenkaltaista, niin kutsuttua dry puff -ilmiötä ei esiinny siitä aiheutuvan pahan maun johdosta — kukaan ei viitsi pitkään höyrytellä ”palaneelle karstalle” maistuvaa sähkösavuketta.

Suomalaismedioissa uutisoidaan usein myös solu- tai eläintutkimuksista, joissa solunäytteitä tai koe-eläimiä on altistettu moninkertaisille, jopa monisataakertaisille, annoksille sähkösavukenestettä normaaleihin annosmääriin nähden. Solu- ja eläinkokeiden tuloksista uutisoidaan usein sähkösavukkeiden ”haittoina”, vaikka ne eivät tosiasiassa kerro vielä paljoakaan sähkösavukkeiden vaikutuksista ihmiskehossa ja normaalissa käyttötilanteessa.

Kansainvälisissä tutkija- ja asiantuntijapiireissä on jo pitkään esiintynyt huolestuneisuutta yksipuolisen negatiivisen sähkösavukeuutisoinnin kansanterveydellisistä haittavaikutuksista: sähkösavukkeiden riskien jatkuva ylikorostaminen levittää tupakoitsijoiden keskuuteen sitä virhekäsitystä, ettei tupakointi olisi millään merkittävällä tavalla sähkösavukkeiden käyttöä vaarallisempaa. Tämä väärinkäsitys puolestaan heikentää olennaisesti tupakoitsijoiden motivaatiota vaihtaa tupakoinnista sähkösavukkeisiin, mikä kuitenkin kaiken tunnetun tiedon mukaan olisi huomattavasti tupakointia haitattomampi vaihtoehto.

Kuten tri Sarah Jackson (Principal Research Fellow, Alcohol and Tobacco Research Group, University College London; president, SRNT Europe) on todennut: ”Harhakäsitykset tupakoinnin ja sähkösavukkeiden käytön suhteellisista riskeistä ovat terveysriski itsessään.”


Auttavatko sähkösavukkeet tupakoinnin lopettamisessa?


Sekä tutkimukset että käytännön näyttö ovat osoittaneet sähkösavukkeiden auttavan tupakoinnin lopettamisessa.

Tutkimuksissa onnistumisprosentit ovat vaihdelleet tutkimusasetelmasta riippuen. Kliinisissä tutkimuksissa sähkösavukkeiden tehokkuus tupakoinnin lopettamisessa on ollut lääkinnällisiä nikotiininkorvaustuotteita (nikotiinipurukumi, -laastarit jne.) parempi. Tämä on todettu muun muassa arvovaltaisessa Cochrane-katsauksessa. Vuonna 2024 julkaistussa suomalaistutkimuksessa sähkösavukkeet todettiin varenikliinin veroiseksi apukeinoksi tupakoinnin lopettamiseen (varenikliini on ollut tähän mennessä tehokkain tunnettu tupakoinnin lopettamismenetelmä).

Käytännön elämää kenties parhaiten heijastavissa laajoissa kyselytutkimuksissa sähkösavukkeiden säännöllisen käytön on havaittu tyypillisesti moninkertaistavan tupakoinnin lopettamisen todennäköisyyttä verrattuna niihin tupakoitsijoihin, jotka eivät niitä käyttäneet.

Kuten minkä tahansa tupakointia korvaavan tai siitä vieroittavan tuotteen kohdalla, tulokset ovat sitä parempia, mitä säännöllisemmin korvaavaa tuotetta käytetään.

Sähkösavukkeiden tupakointia vähentävään vaikutukseen viittaa myös se, että sähkösavukkeiden käytön yleistyessä tupakoitsijoiden osuus väestöstä on monissa maissa kääntynyt selvästi aiempaa jyrkempään laskuun.


Maistuvatko sähkösavukkeet tupakalta?


Paras vastaus kysymykseen on, että “sillä ei ole väliä” tai “eivät maistu”. Millään makuaineella ei pystytä imitoimaan tupakointiin liittyvää makua, sillä se syntyy tupakanpurun palamisesta, eivätkä sähkösavukkeet sisällä tupakkaa eikä niissä tapahdu palamista.

Juuri tästä syystä makuaineilla on tutkimusten mukaan tärkeä merkitys tupakoinnin korvaamisessa sähkösavukkeilla. Niiden merkitys on havaittu myös lääkinnällisissä nikotiinikorvaustuotteissa, joita tätänykyä myydään monissa eri makuvaihtoehdoissa.

Myös tupakanmakuisia nesteitä kannattaa toki kokeilla, jo siitäkin syystä, että ns. tupakkamaku on tällä hetkellä ainoa Suomessa myytävissä sähkösavukenesteissä sallittu makuaine.

Monet ajattelevat, että mitä enemmän sähkösavuke näyttää, tuntuu ja maistuu tupakalta, sitä paremmin tupakoinnin vaihtaminen sähkösavukkeisiin onnistuu. Höyryttelyyn siirtynyt tupakoitsija huomaa kuitenkin, yleensä hyvin pian, ettei sähkösavukkeen tarvitse näyttää tai maistua tupakalta korvatakseen tupakointia.

Tupakkaa jäljittelevää makua olennaisempi merkitys tupakoinnin korvaamisessa höyryttelyllä on kenties ns. kurkkutuntumalla (”throat hit”), mikä muistuttaa kurkussa tuntuvaa tuntemusta tupakoitaessa.


Onko sähkösavukkeiden käyttö tai myynti kiellettyä Suomessa? Saako niitä tilata netistä?


Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden käyttö ja myynti on Suomessa sallittua.

Tupakointirajoitukset kuitenkin koskevat myös sähkösavukkeita, toisin sanoen niiden käyttö on kiellettyä samoissa paikoissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Nikotiininesteiden ja höyrystettäväksi tarkoitettujen nikotiinittomien nesteiden myynti vaatii myyntipistekohtaisen vähittäismyyntiluvan hankkimista. Sähkösavukelaitteille lupaa ei tarvita.

Sähkösavukelaitteiden ja nikotiininesteiden tilaaminen postitse on kiellettyä.

Etämyyntirajoitukset eivät koske nikotiinittomia sähkösavukkeissa käytettäviä nesteitä ja makuainetiivisteitä. Niitä voi siis tilata sekä Suomesta että ulkomailta. Suomessa sähkösavukkeissa höyrystettäväksi saa myydä vain mauttomia tai ns. tupakanmakuisia nesteitä. Ulkomailta on sallittua tilata myös makuaineita sisältäviä nikotiinittomia sähkösavukenesteitä.

Muistathan, että mikä tahansa makuainetiiviste ei sovellu sähkösavukkeissa höyrystettäväksi. Vääränlainen neste saattaa vaarantaa sekä terveytesi että laitteesi. Hanki siis sähkösavukkeessa käyttämäsi nesteet aina alan asiantuntijaliikkeestä.

Vältä sähkösavukkeiden hankkimista laittomilta tai harmailta markkinoilta, koska normaalin viranomaisvalvonnan ulkopuolella myytyjen tuotteiden turvallisuudesta ei koskaan voi olla takeita.


Onko sähkösavukkeiden myynnille ikärajaa Suomessa?


Sähkösavuketuotteita ei saa myydä alle 18-vuotiaille.


Mitä tieteellisiä tutkimuksia sähkösavukkeista löytyy?


Sähkösavukkeista on kertynyt 20 vuoden aikana runsaasti tutkimustietoa. Sähkösavukkeita koskevaa tutkimustietoa voi seurata esimerkiksi Cancer Research UK:n sivustolta, missä on vuodesta 2015 lähtien julkaistu säännöllisesti katsauksia sähkösavukkeita koskevista tutkimuksista ja ylläpidetty näistä katsauksista koostuvaa arkistoa.

Hyvää yleiskäsitystä sähkösavukkeita koskevasta tutkimustiedosta antavat esimerkiksi seuraavat tutkimuskatsaukset: