Uuden tupakkalain vaikutukset höyryttelyyn: tilaaminen, matkustajatuonti ja höyryttelykiellot. 4


Uusi tupakkalaki:

ALKAEN 15.8.2016:

Tilaaminen:

-Suomalaisilta nettisivustoilta (yritys rekisteröity Suomeen) ei saa tilata sähkösavukkeita tai niiden osia (esim. atopäitä) eikä nikotiininesteitä. Nikotiinittomia e-nesteitä, makutiivisteitä, pohjia, lankoja, pumpuleita jne. saa edelleen tilata. Lankojen ja pumpulien osalta tilaaminen saattaa olla kiellettyä jos tuotteen nimestä tai pakkauksesta voi päätellä sen olevan tarkoitettu höyryttelyyn, eli sähkösavukkeen osaksi.

-Ulkomaalaisilta elinkeinonharjoittajilta (monet suomenkieliset nettisivustot ovat ulkomaille rekisteröityjä) saa tilata ja vastaanottaa 30.6.2017 asti. Ainoana rajoituksena on että yli 20mg/ml vahvuisia nikotiininesteitä ei saa tilata.

Myöskään “3 kuukautta omaan käyttöön” -rajaa ei enää ole. Tilata voi myös ETA-alueen ulkopuolelta (tosin mahd. verot ja tullimaksut kannattaa huomioida). Myöskään mitään rajoituksia ei ole pullon koolle, eli voi tilata vaikka litran pulloissa.

Katso kohta HUOMIO!!!

Matkustajatuonti:

– Saat tuoda henkilökohtaisesti matkatavaroissasi Suomeen tullessasi maksimissaan 10 ml nikotiininestettä, jos pulloissa ei ole varoitustekstejä suomen- ja ruotsinkielellä. Nesteen vahvuudelle ei ole asetettu ylärajaa. Jos pulloissa on suomen- ja ruotsinkieliset varoitustekstit, nesteitä saa tuoda omaan käyttöön haluamissaan määrin, mutta 10 ml ylittävältä osalta nesteiden vahvuus saa olla korkeintaan 20 mg/ml. Yli 20 mg/ml vahvuista nestettä saa siis tuoda korkeintaan 10 ml, vaikka pullossa olisi varoitustekstit.

Jos lähdet matkoille nesteiden kanssa, niin palatessasi Suomeen saat tuoda nuo nesteet takaisin, jos on selvää että ne ovat olleet mukana Suomesta lähdettäessä. Tarkempia ohjeita tähän kannattaa kysyä tullilta.

Höyryttelykiellot:

-Höyryttely on kielletty joka paikassa, missä tupakointikin. Esimerkiksi ravintolassa ei saa enää höyrytä, eikä ravintoloitsija voi antaa siihen lupaa. Kielto ei kuitenkaan koske kertakäyttöisiä, höyrystettäväksi tarkoitetulla nikotiinittomalla nesteellä valmiiksi täytettyjä laitteita (e-shisha, “e-karkki”). Ravintolat ja muut paikat saattavat kuitenkin itse kieltää myös näiden käytön.

ALKAEN 1.7.2017

Tilaaminen:

-Ulkomaalaisilta elinkeinonharjoittajilta ei enää saa tilata eikä vastaanottaa sähkösavukkeita tai niiden osia (esim. atopäitä) eikä nikotiininesteitä. Nikotiinittomia e-nesteitä, makutiivisteitä, pohjia, lankoja, pumpuleita jne. saa edelleen tilata. Lankojen ja pumpulien osalta tilaaminen saattaa olla kiellettyä jos tuotteen nimestä tai pakkauksesta voi päätellä sen olevan tarkoitettu höyryttelyyn, eli sähkösavukkeen osaksi.

HUOMIO !!! Valviran tulkinnat esim. tiivisteiden, pohjien, ja lankojen luokittelusta saattavat muuttaa asioita tulevaisuudessa.

Vapers Finland ry ei ota vastuuta tässä artikkelissa mahdollisesti olevista virheistä. Jokainen on itse vastuussa toiminnastaan ja tarkempia ohjeita saa tarvittaessa viranomaisilta.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

4 ajatuksia aiheesta “Uuden tupakkalain vaikutukset höyryttelyyn: tilaaminen, matkustajatuonti ja höyryttelykiellot.

 • Robin Joensuu

  Jäi nyt vähän ymärryksen ulkopuolelle että kuinka paljon saa 20mg/ml nikotiini pohjaa ostaa? ja saako sitä kivijalka kaupoista vai pelkästään ruokakaupoista? mikä mahtaa olla hinta? Ja eikö atoja ja modeja saa enään kivijalka kaupoista vai pelkästään ruoka kaupoista ego tikkuja?

  • J.K

   Mitään rajaa ei ole asetettu sille minkä verran 20mg/ml nikotiinipohjaa saa ostaa. Suomesta ei saa vielä ostettua nikotiinipitoisia nesteitä, mutta ne tulevat myyntiin joskus alkuvuodesta 2017. Luultavasti kaikki kivijalkamyymälät ottavat näitä valikoimiinsa ja ehkä myös jotkut ruokakaupat. Myytävien nikotiininesteiden maksimi pullokoko tulee olemaan 10ml. Hintaa tälle on vaikea arvioida mutta oma veikkaus on 8-10€ / 10ml. Atoja ja modeja tulee saamaan jatkossakin kivijalkamyymälöistä.

  • Päivi Arffman

   Laitteita ja nikotiininesteitä saa ostaa pelkästään kivijalkamyymälöistä, kuten alan erikoisliikkeistä. Niitä on myynnissä myös joissakin marketeissa, kioskeissa yms.

   Sähkösavukelaitteita ja nikotiininesteitä ei saa hankkia postitse. Nikotiinittomia sähkösavukenesteitä ja makutiivisteitä saa tilata sekä Suomesta että ulkomailta.