Helsingin Sanomat oikaisi sähkösavukeuutisointiaan


Helsingin Sanomissa uutisoitiin maanantaina, että ”Päivittäin sähkötupakkaa polttaa 3,5 prosenttia suomalaisista 18-vuotiaista pojista ja 1,2 prosenttia 16-vuotiaista pojista. Yhdysvalloissa niin tekee 16 prosenttia 14–18-vuotiaista.” (Päivi Repo: Sähkötupakka on terveysriski, Yhdysvallat varoittaa – suosio kasvoi nuorten keskuudessa 900 prosenttia, HS/Kotimaa, 12.12.2016).

Lähteenä käytetyssä Surgeon General -raportissa mainittu 16%:n käyttäjämäärä ei kuitenkaan koske sähkösavukkeiden päivittäiskäyttöä, vaan niiden käyttöä vähintään kerran viimeisen 30 päivän aikana (”current use”). Mukaan on siis laskettu vain yhdenkin kerran kuluneen kuukauden aikana sähkösavukkeita kokeilleet nuoret.

Vähintään kahtenakymmenenä päivänä kuluneen kuukauden aikana sähkösavukkeita käytti vain 2,5% kyseisestä ikäryhmästä (”frequent use”).

Koska sähkösavukkeiden päivittäiskäyttäjien määrä 14-18 -vuotiaiden yhdysvaltalaisnuorten keskuudessa ei näin ollen ole 16%, vaan maksimissaankin 2,5%, Vapers Finland ry esitti Helsingin Sanomille asiasta oikaisupyynnön mihin myös myönnyttiin. Oikaisu kuuluu seuraavasti:

”Oikaisu tiistaina 13.12. kello 11:57: Toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin, 16 prosenttia yhdysvaltalaisista 14–18-vuotiaista pojista ei polta sähkösavuketta päivittäin, vaan he ovat kertoneet tehneensä niin vähintään yhtenä päivänä kuluneen kuukauden aikana.”

Pienenä jälkihuomautuksena oikaisuun mainittakoon, että kyseinen prosenttiluku ei koske pelkästään poikia, vaan kaikkia 14-18 -vuotiaita nuoria.

Lisäksi olisi toki ollut toivottavaa tuoda esille myös sähkösavukkeita yli kaksikymmentä kertaa kuussa käyttävien yhdysvaltalaisnuorten määrä mikä on lähin vertailukohta samassa yhteydessä puheena olleelle suomalaisnuorten päivittäiselle sähkösavukkeiden käytölle. Kyseinen 2,5% ei oleellisesti poikkea jutussa mainitusta sähkösavukkeiden päivittäiskäyttäjien määrästä suomalaisten 16- ja 18-vuotiaiden poikien keskuudessa (1,2% ja 3,5%), toisin kuin juttu tällaisenaan antaa ymmärtää.

Kokonaisuudessaan juttu oikaisuineen löytyy täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *