Oikaisupyyntö Savon Sanomille pääkirjoituksesta ”Sähkösavuke ei ole tupakkaa kummempi” 4


Oikaisupyyntö koskien pääkirjoitustanne ”Sähkösavuke ei ole tupakkaa kummempi” (05.12.2016)

Pääkirjoituksessanne väitetään, että sähkösavukkeiden terveysriskit vastaavat tupakointia, joten tupakoitsijoiden on hyödytöntä vaihtaa tupakasta sähkösavukkeisiin:
”Sähkösavuke ei ole tupakkaa kummempi”
”Jos joku asia vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta”
”Tiivistäen tutkimustulos on, että sähkösavuke ei ole tupakkaa kummempi”
”Uutinen sähkösavukkeen vaaroista on murheellinen niille, jotka ovat kuvitelleet korvanneensa vaarallisen tupakoinnin vaarattomalla sähkösavukkeen tupruttelulla”

Kaikki em. väitteet ovat virheellisiä. Kyseisessä tutkimuksessa, kuten myöskään pääkirjoituksen pohjana käytetyssä Lääkärilehden artikkelissa, ei missään vaiheessa viitata siihen suuntaan, että tutkimustulokset antaisivat ymmärtää sähkösavukkeiden terveysriskien vertautuvan tupakoinnin kokonaisriskeihin.

Tällaisen johtopäätöksen tekeminen on mahdotonta jo senkin vuoksi, että tutkimus käsittelee ainoastaan yhtä tupakkasairautta, keuhkolaajentumaa, ei tupakoinnista aiheutuvia terveysriskejä (syövät, sydän- ja verisuonitaudit jne.) kokonaisuutena ottaen.

Lisäksi kyse oli hiirillä tehdystä laboratoriotutkimuksesta, jossa hiiret altistettiin erittäin korkeille annostuksille: ihmiskehoon ja sähkösavukenesteiden reaalikulutukseen suhteutettuna hiiret altistettiin yli satakertaisesti nesteiden keskimääräistä päivittäiskulutusta vastaaville määrille.
http://www.ecita.org.uk/ecita-blog/won’t-somebody-please-think-mice

Tutkimuksessa tai Lääkärilehden artikkelissa ei missään vaiheessa väitetä, että kyseiset tulokset soveltuvat sellaisenaan ihmisiin ja tavanomaiseen käyttötilanteeseen. Kummassakaan niistä tutkimustuloksia ei verrata tupakoinnin terveysriskeihin. Kummassakaan ei missään tapauksessa sanota, että sähkösavukkeiden käyttö on yhtä vaarallista kuin tupakointi.

Sen sijaan tutkimuksen lopputiivistelmässä todetaan, että sähkösavukkeet sisältävät poltettavia savukkeita huomattavasti vähemmän karsinogeenejä ja ovat riskiprofiililtaan savukkeita haitattomampia.
http://thorax.bmj.com/content/early/2016/08/24/thoraxjnl-2015-208039.full

Tätä mieltä on käytännössä koko kansainvälinen tutkimusyhteisö: maailmasta löytyy tuskin yhtäkään asiantuntijatahoa, joka tänä päivänä väittäisi, että sähkösavukkeet olisivat tutkimusten perusteella poltettavia savukkeita vastaava terveysriski. Mm. Englannin terveysvirasto (Public Health England) ja Royal College of Physicians arvioivat sähkösavukkeiden terveysriskien yltävän korkeintaan viiteen prosenttiin tupakoinnin terveysriskeistä.
https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review
https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

Myös THL:n ylilääkäri Antero Heloma arvioi sähkösavukkeiden terveysriskit poltettavia savukkeita pienemmiksi. http://yle.fi/uutiset/3-9208755

Pääkirjoituksenne levittää siis virheellistä tietoa sekä Lääkärilehden artikkelista, kyseisestä tutkimuksesta itsestään että olemassaolevasta tutkimustiedosta kokonaisuutena ottaen. Kyse on asiavirheestä, joka tulee oikaista pikimmiten ennen kaikkea siksi, että se välittää tupakoitsijoiden keskuuteen vaarallista harhakäsitystä, että on terveyden kannalta täysin yhdentekevää jatkaa tupakointia sähkösavukkeisiin siirtymisen sijasta.

Oikaisusta tulee käydä ilmi, että kyseessä olevassa tutkimuksessa tai Lääkärilehden artikkelissa ei väitetä kyseisten tutkimustulosten osoittavan, että sähkösavukkeiden käyttö on yhtä vaarallista kuin tupakointi. Tutkimus koski vain yhtä tupakointiin liittyvää terveysriskiä (keuhkoahtaumatyyppistä reaktiota), ei tupakoinnin kokonaisriskejä. Tutkimuksessa saatuja tuloksia ei verrattu tupakoinnin terveysriskeihin. Tutkimuksen loppuyhteenvedossa sähkösavukkeiden riskiprofiilin todetaan olevan poltettavia savukkeita matalampi.

 


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

4 ajatuksia aiheesta “Oikaisupyyntö Savon Sanomille pääkirjoituksesta ”Sähkösavuke ei ole tupakkaa kummempi”

 • Janne

  Pls älkää takertuko näihin pikku juttuihin ja tehkää jotain konkreettista kaikilla niillä penneillä mitä teille on lahjoitettu. Se on ihan jees et osataan järjestää miittejä, mutta onko siitä kohta hyötyä jos sähkis bannataan? En vaan itse henkilökohtaisesti ole nähnyt yhdistyksen tekevän mitään.. :/

 • Vastuullinen media hah

  Korjasiko Savon Sanomat ikinä virheellistä uutistaan? Ainakaan kyseiseen kirjoitukseen ei ole tullut mitään korjausta tai lisäystä. Täytyy ihmetellä ylimielisyyden määrää minkä vaatii ensinnäkin suoltaa tuommoista ideologista sontaa missä tahallaan vääristellään ja sitten vielä ollaan mitenkään huomioimatta kun osoitetaan uutisen virheellisyys.

 • Päivi Arffman Artikkelin kirjoittaja

  Savon Sanomat ei oikaissut pääkirjoitustaan. Toimittaja Vesa Kärkkäisen mukaan ”Pääkirjoitus ei missään vaiheessa väitä, toisin kuin annatte ymmärtää väittävän, että sähkösavukkeiden terveysriskit vertautuisivat tupakoinnin kokonaisriskeihin”. Hänen mukaansa otsikossa ja jutussa toisteltu väite tupakan ja sähkötupakan riskien yhtäläisyydestä koski pelkästään Lääkärilehdessä käsiteltyä yksittäistä tutkimusta, ei riskejä yleisesti ottaen, mistä johtuen jutussa ei ole oikaistavaa virhettä.

  Vastasin, että kirjoituksen selkeä sanoma on, että höyrykkeet eivät ole tupakkaa parempi vaihtoehto, ja tämä käsitys on virheellinen. Lisäksi Lääkärilehdessä ei verrattu edes kyseisessä tutkimuksessa havaittuja potentiaalisia riskejä tupakan vastaaviin riskeihin, joten käsitys ”ei tupakaa kummempi” on täysin tuulesta temmattu jopa ko. yksittäisen tutkimuksen suhteen.

  Tähän toimittaja ei enää nähnyt aiheelliseksi vastata.