EU:n ministerineuvostossa käsiteltiin makuainekieltoa nikotiinituotteille


Joukko EU-maita kehotti kesäkuussa EU-komissiota kieltämään makuaineet kaikista kulutustuotteina myydyistä nikotiinituotteista. Ehdotuksen esittäjien joukossa oli myös Suomi.

Ehdotusta käsiteltiin Euroopan unionin työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokouksessa 21. kesäkuuta. Kokousta edeltävällä viikolla tupakoinnin haittojen vähentämiseen pyrkivä kuluttajajärjestö ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates) otti asian johdosta yhteyttä kaikkiin EU:n terveysministereihin.

ETHRA:n kirjelmässä painotetaan makuainekiellon kansanterveydellisesti negatiivisia seurauksia, joita ovat:

– Tupakoinnin lisääntyminen: makuainekielto vähentää haitattomampiin vaihtoehtoihin siirtymistä ja lisää tupakointiin retkahtamista niiden keskuudessa, jotka ovat jo onnistuneet lopettamaan tupakoinnin vaihtoehtotuotteiden avulla.

– Laittomien markkinoiden räjähdysmäinen kasvu: makuainekielto siirtää makuaineellisten nikotiinituotteiden myynnin laillisilta toimijoilta pimeille ja harmaille markkinoille ja siten myös ikärajoitusten, laadunvalvonnan ja verotuksen ulkopuolelle.

– Makuainekiellon kiertämisen riskit: makuainekielto houkuttelee kuluttajia kehittämään erilaisia tapoja rajoitusten kiertämiseen, esimerkiksi sekoittamaan nesteet itse mahdollisesti epähygieenisissä olosuhteissa ja tarkoitukseen soveltumattomilla aineilla.

Sekä edellämainittuja ongelmia että nikotiinituotteiden käyttöä nuorten keskuudessa voitaisiin ehkäistä sallimalla makuaineellisten tuotteiden myynti aikuisille säännellyillä markkinoilla mutta kieltämällä niiden mainonta ja markkinointi erityisesti nuoriin vetoavalla tavalla. 

ETHRA:n jäsenjärjestönä välitimme viestin myös Suomen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle. ETHRA:n kirje ja siihen liittämämme saatesanat löytyvät alla.

Arvoisa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso,

otan yhteyttä tupakoinnin haittojen vähentämiseen Euroopassa pyrkivän ETHRA-järjestön (European Tobacco Harm Reduction Advocates) ja sen kanssa yhteistyössä toimivan suomalaisen Vapers Finland -yhdistyksen puolesta. 

Molemmat järjestöt ovat riippumattomia kansalaisjärjestöjä, eikä niillä siis ole sidonnaisuuksia mihinkään teollisuuden alaan.

Yhteydenottomme koskee tulevana perjantaina (21.6.2024) järjestettävää EU:n terveysministereiden kokoontumista, missä käsitellään mahdollisia toimenpiteitä ns. uusien nikotiinituotteiden sääntelyksi. Pyydämme huomioimaan asian käsittelyssä oheisessa ETHRA:n laatimassa vetoomuksessa mainitut seikat, ja pohtimaan etenkin sitä, kuinka parhaalla mahdollisella tavalla EU:ssa saataisiin vähennettyä tupakoinnista aiheutuvaa sairastavuutta ja kuolleisuutta, joita ikävä kyllä edelleen esiintyy aivan liian paljon myös EU-alueella.

Erityisesti Suomen näkökulmasta pyytäisimme huomioimaan, että Suomessa jo pitkään käytössä ollut sähkösavukkeiden makuainekielto on osoittautunut käytännössä hyödyttömäksi pääasiallisessa tarkoituksessaan, nuorten nikotiinituotteiden käytön ehkäisyssä, sillä — kuten eri medioista lähes päivittäin saamme kuulla — nuoret hankkivat makuaineelliset sähkösavukkeensa vaivattomasti ja ikärajattomasti laittomilta markkinoilta. 

Näin ollen makuainerajoitusten vaikutukset kohdistuvat paradoksaalisesti etupäässä niihin aikuisiin tupakoitsijoihin, jotka haluaisivat laillisin keinoin lopettaa tupakoinnin sähkösavukkeiden avulla. Tällä on olennaisesti tupakointia ylläpitävä vaikutus, sillä makuaineilla on jo pitkään todettu olevan tärkeä merkitys tupakoinnin lopettamisessa sähkösavukkeiden avulla.

Ystävällisin terveisin,

Päivi Arffman, FT

Vapers Finland ry

paivi.arffman@vapers.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *