Tupakkadirektiivin täysistuntokäsittely


Eu:n parlamentin täysistunto äänesti eilen tulevaan tupakkadirektiiviin kuuluvista muutoksista mm. höyryttimien osalta. Kuten tiedotusvälineistä olemme saaneet lukea, on varsinkin tupakkateollisuuden lobbaus ollut erittäin voimakasta tämän direktiivin ympärillä, joten tätä direktiivikäsittelyä pidetään kaikista lobatuimpana direktiivikeskusteluna EU:n historiassa.

Mm. Philip Morris International myönsi käyttäneensä 160:n lobbarinsa toimesta rahaa pelkästään 223:n MEP:n kestitsemiseen noin 1,5 miljoonaa euroa.

Tosin kuin julkisuudessa väitetään, niin äänestyksen siirtoon kuukaudella eteenpäin vaikutti enemmän höyryttelijöiden kuin tupakkateollisuuden lobbaus. Lobbauksen syynä oli se, että alunperin Linda McAvan halusi äänestyksen vain kolmen päivän tutustumisajalla tulevaan direktiiviin ja siihen liitettyihin tarkistuksiin parlamentaarikoiden palattua lomiltaan.

Äänestystulosten ratkettua mediassa alkoi kuohunta siitä, miten uusi direktiivi vaikuttaa tupakkatuotteisiin mutta höyryttimistä ei juurikaan mainintaa löydy.

ENVI:n äänestykseen tuomassa tupakkadirektiiviehdotuksessa höyryttimet olisi luokiteltu lääkedirektiivin 2001/83/EC mukaisesti lääketuotteiksi, jolloin tuotteen olisi myyntiluvan saadakseen todistettava tehonsa mm. kliinisillä kokeilla. Lisäksi lääkevalmistuksen vaatimukset olisi saavutettava ennen myyntiluvan myöntämistä, mukaanlukien lääketehdasmaiset tuotantotilat. Kuitenkaan laitteena höyryttimet eivät lääkehyväksyntää voi saada, sillä nikotiinia sisältävä neste ei täytä lääkeluokittelua ilman lääkeannostelijaa, eli hyväksyntä pitäisi tehdä laite ja nesteyhdistelmällä. Jos tämänlaiselle yhdistelmälle jostain syystä lupa heltiäisi, niin se koskisi vain tuota yhdistelmää. Kun makuja on satoja eri vahvuuksille, niin vaadittavien lupien lukumäärä kasvaa exponentiaalisesti.

Kriittisimmässä äänestysvaiheessa höyryttimien kannalta vastakkain olivat tarkistus 71, joka sisältää täysimääräisen lääkeluokituksen ja tarkennus 170, jossa sallitaan nikotiininesteet 30mg/ml sisältöön asti kaupattavaksi markkinoille ilman lääkehyväksyntää, varustettuina käyttöohjeilla ja varoitusteksteillä. Myöskään terveysväittämiä tai väittämiä siitä, että höyrytin olisi terveellisempää kuin tupakointi ei saa esittään.
tpd-mcavan-2_zpsfdea7e87
Tarkennus 71 kaatui äänin 362-298 ja vastaavasti 170 hyväksyttiin lukemin 342-317. Suomalaisista MEP:stä lääkeluokittelua vastusti Petri Sarvamaa (kok) ja Nils Torvalds (r) muiden ollessa sen kannalla. Vastaavasti tarkistus 170:n puolesta äänestivät Sari Essayah (kd), Eija-Riitta Korhola (kok), Sirpa Pietikäinen (kok), Petri Sarvamaa (kok), Sampo Terho (ps) ja Nils Torvalds (r). Höyryttimiä yritettiin vielä kieltää äänestyttämällä makuaineiden sallimisen puolesta ja onneksi sekin meni läpi, sillä ilman makuaineita höyrytin on täysin käyttökelvoton, sillä pelkkä pohjaneste ei maistu juuri miltään.

Lisäys 170 sisältää myös samanlaiset mainontakiellot kuin tupakkatuotteitakin koskevat, joten ehkä siksi mediassa on mainittu, että höyrytin tulkitaan tupakkatuotteeksi. Sitähän se ei ole, sillä tarkennus 170 määrittelee sen nikotiinia sisältäväksi tuotteeksi ja sen etämyyntiä kontrolloidaan artikkeli 16:sta.

Artikkeli 16 käsittelee ainoastaan tupakkatuotteiden etämyyntiä, joten niiltä osin se ei koske höyryttimiä. Lisäksi direktiivin muuttuessa kansalliseksi laiksi ja 30mg/ml nikotiinipitoisuusrajan astuessa voimaan on siihen 36kk siirtymisaika.

Jos direktiiviehdotus menee tälläisenään läpi myös terveysministereiden kokouksessa, niin se tullee sallimaan nikotiininesteiden myynnin Suomessa, aikaisintaan arviolta 4:n vuoden kuluttua. Kuten tunnettua, Suomen päättävillä elimillä on läheiset suhteet lääketeollisuuteen, joka ei halua höyryttimiä Suomen markkinoille, saatetaan tämä sallia vasta useiden EY-tuomioistuimen valituskäsittelyn jälkeen.

Lindalla on kiire saada hyväksytettyä tämä direktiivi ennen vuoden vaihdetta, sillä silloin EU:n vetovastuu siirtyy tupakkamyönteiselle Kreikalle ja se tietäisi huomattavasti löyhempää direktiiviä. Kreikka onkin avoimesti ajanut direktiiviehdotusta, johon ainoa muutos jo nyt voimassaolevaan direktiiviin olisi nuuskan vapauttaminen myynnistä. Philip Morris on muuten rahoittanut Kreikan valtiota.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *