Vastine sähkösavukkeita koskevaan mielipidekirjoitukseen: THL ja perusteettomat väitteet 6


THL julkaisi kirjoituksen koskien Englannin terveysviraston (Public Health England) laatimaa raporttia sähkösavukkeista [1]. Lausunnossa väitettiin monia asioita, joista osa oli jopa täysin virheellisiä ja suurin osa vailla minkäänlaista näyttöä.

Koska kirjoittaja ei tarjoa todisteita mistään väitteistään, niiden todenmukaisuus jää täysin arvailujen varaan. Oli kuinka lääkäri tahansa, pelkkä retoriikka ei ole oikea tapa hoitaa keskustelua, jossa tiede on merkittävässä roolissa. Näyttöä täytyy pystyä esittämään, muuten sanoma on merkityksetön ja mahdollisesti jopa haitallinen.

Kirjoituksessa viitataan ohimennen joidenkin viranomaistahojen brittilausuntoa kohtaan esittämään kritiikkiin, mutta jälleen kerran, minkäänlaisia lähdeviitteitä ei esitetä, joten on mahdotonta arvioida kyseisten mielipiteiden tieteellisen argumentoinnin laajuutta ja pätevyyttä, tai vastaavatko ne ylipäätään THL:n kirjoituksessa annettua käsitystä.

Näytöksi ei sovi yksittäisen henkilön mielipidekirjoitus, vaikka se olisi julkaistu Lancet -lehdessä. Lisäksi myös Lancet -lehden kirjoitusta vastaan on esitetty ankaraa ja erittäin hyvin perusteltua kritiikkiä. [2-4].

Vähäriskisten tuotteiden kuvaaminen lauseella ”ei ole turvallinen” on hyvinkin epäilyttävä lähestymistapa, jolla on kansanterveydellisiä haittavaikutuksia ottaen huomioon, että sillä kuvataan tuotetta, jolla korvataan mahdollisimman ”ei turvallista” tuotetta, tupakkaa. Kukaan, myöskään Public Health England, ei ylipäätään väitä, että sähkösavuke olisi täysin turvallinen, vaan että se on tupakkaa selvästi vaarattomampi. Tämä on jo itsessään riittävä syy käyttää sähkösavuketta poltettavien tupakkatuotteiden sijasta. Tupakkaa korvaavan tuotteen ei tarvitse olla täysin riskitön, riittää että se on selvästi tupakkaa riskittömämpi.

Realistinen ja rehellinen kommunikointi sähkösavukkeiden riskeistä on ainoa keino, jolla kehitystä voidaan viedä eteenpäin ja minimoida mahdolliset riskit tai saada ne tavoitteen mukaisesti jopa poistettua lähes kokonaan. Jäljelle jäävät riskit ovat niin pienet, eivätkä ne kohdistu kuin itse käyttäjään, että on kohtuutonta ryhtyä demonisomaan sähkösavukkeita niiden perusteella, saati sitten tukahduttaa niiden käyttöä tupakkaa korvaavana tuotteena lainsäädännöllisin toimenpitein.

Tämä on huomioitu myös tupakkatuotedirektiivissä, missä, toisin kuin Puska väittää, sähkösavukkeita ei säännellä yhtäläisin säädöksin savukkeiden kanssa. Tupakkatuotedirektiivissä mm. suositellaan makuaineiden sallimista sähkösavukkeissa, kun tupakkatuotteissa niiden käyttö sitä vastoin on kielletty [5].

Päinvastoin kuin kirjoittaja esittää, tupakkaa korvaavien tuotteiden hyödyt ovat todistusaineiston valossa haittoja suuremmat, minkä esimerkiksi nuuskamaana tunnetun Ruotsin alhaiset tupakointitilastot hyvinkin selkeästi osoittavat.

Totta on, että tutkimustietoa tarvitaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö jo olemassa oleva tieto olisi riittävää, että sähkösavukkeita voidaan sanoa vähintäänkin niin turvallisiksi, että niitä kannattaa käyttää tupakan sijasta. Jokainen asiaa vähänkään ymmärtävä varmasti tietää sen, että tupakoinnin haitallisuus johtuu nimenomaan palamisreaktiossa syntyvistä yhdisteistä ja savusta. Sähkösavukkeen lisäksi esimerkiksi nikotiininkorvaustuotteidenkin kehittämisen taustalla on se kiistämätön tosiasia että savuton vaihtoehto on huomattavasti vähemmän haitallinen.

Kirjoittajan väittämät jatkuvat perusteettomina kirjoituksen loppuun asti. On toki totta, että nuoret kokeilevat sähkösavukkeita, mutta mitään todisteita tai edes viitteitä siitä, että nämä satunnaiset kokeilut johtaisivat tupakointiin, ei ole olemassa. Sen sijaan on vahvaa todistusaineistoa siitä, että sähkösavukkeiden käyttö tupakoimattomien keskuudessa on vähäistä ja vakituinen käyttö olematonta. [6-8]. Samaten on vahvaa näyttöä siitä, että suuri määrä tupakoitsijoita on jo lopettanut tupakoinnin sähkösavukkeiden avulla. [9-13].

Kaiken tutkimusnäytön mukaan sähkösavukkeet ovat siis paljon todennäköisemmin portti pois tupakoinnista, kuin tupakointiin. Kaikki tämän käsityksen vastaiset näkemykset ovat pelkkää spekulaatiota, vieläpä kaiken tutkimustiedon ja käytännön näytön vastaista spekulaatiota.

Koska sähkösavukkeiden ei ole osoitettu johtavan tupakointiin ja niitä käytetään pääsääntöisesti tupakoinnin vähentämiseen tai lopettamiseen, on perusteetonta väittää niiden myynnin edistämisen olevan tupakkateollisuuden intresseissä, ainakaan poltettavien tupakkatuotteiden kulutusta lisäävänä tuotteena [14]. Sähkösavukkeet syövät jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla poltettavien tupakkatuotteiden markkinaosuutta, joten ei ihme, että esimerkiksi Philip Morris Inc. lobbasi muutama vuosi takaperin ahkerasti Suomessakin sähkösavukkeiden markkina-asemaa hankaloittavan sähkösavukkeiden lääkeluokituksen puolesta.

Wells-Fargon talousanalyytikkojen mukaan sähkösavukkeiden myynti tulee ohittamaan poltettavien tupakkatuotteiden myynnin vuosikymmenen sisällä [15]. Tästä onkin jo selviä viitteitä: esim. juuri Iso-Britanniassa puoli miljoonaa tupakoitsijaa vaihtoi tupakan sähkösavukkeisiin pelkästään viime vuoden aikana [16], mikä omalta osaltaan selittäneekin pitkälle Englannin terveysviraston positiivista suhtautumista sähkösavukkeisiin.

On myös viranomaistaholta erittäin epäkorrektia syyttää toisen valtion arvovaltaista terveysvirastoa ja omalla alallaan korkealle arvostettuja tutkijoita epäpätevyydestä ja epäeettisestä toiminnasta esittämättä asiasta samassa yhteydessä kivenkovia, konkreettisia todisteita. Tällaisiahan ei esitetty edes Lancet -lehden kirjoituksessa, joten kyseisen kaltaisen mielipidekirjoituksen takaa ei tällaisia syytöksiä voida huudella, vieläpä Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen virallisilla nettisivuilla.

Viitteet:

   1. https://www.thl.fi/fi/-/sahkosavukkeet-eivat-ratkaise-tupakointiongelmaa
   2. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/14-sample-data-articles/223-phe
   3. http://thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)00133-6/fulltext
   4. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)00145-2/fulltext
   5. http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/dir_201440_en.pdf , (47), s. 7.
   6. http://www.ash.org.uk/files/documents/ASH_959.pdf
   7. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/116262/STM_2014_10_savuton_web.pdf?sequence=3 , s. 14.
   8. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12659/abstract
   9. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0129443
   10. http://www.ash.org.uk/files/documents/ASH_891.pdf
   11. http://www.mdpi.com/1660-4601/11/4/4356/pdf
   12. https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/89865/Heli%20Kaartinen.pdf?sequence=
   13. http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0NB2KQ20150420
   14. http://www.ons.gov.uk/ons/rel/ghs/opinions-and-lifestyle-survey/adult-smoking-habits-in-great-britain–2013/stb-opn-smoking-2013.html
   15. http://www.thestreet.com/story/12396575/2/e-cigarettes-are-smoking-the-competition.html?startIndex=0
   16. http://vapers.fi/2015/05/iso-britanniassa-26-miljoonaa-hoyryttelijaa/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

6 ajatuksia aiheesta “Vastine sähkösavukkeita koskevaan mielipidekirjoitukseen: THL ja perusteettomat väitteet

 • Harri Nykänen

  Herättää vain kysymyksiä mistä THL:n ja heidän henkilöstön rahoitus on peräiisin. Maksaako ”iso tupakka” vaiko ”iso lääke” tiskin alta….

 • Jani Rytkönen

  Oli kyllä taas hyvin tehty vastine,niinkuin se THL:n ”objektiivisesti” tehdyn tutkimuskoosteen vastine,näillä ei tunnu olevan mitään intressiä tehdä yhteistyötä höyryttelijöiden kanssa,ja vielä kehtaavat olla tukemassa tupakoinnin lopettamista.

 • tero

  Erittäin hyvä vastine. Tuntuu että THL haluaa toimia kaiken järjen vastaisesti terveyttä vastaan. Ensin sanotaan ettei ole tarpeeksi tutkimusta. Sitten kun sitä on, se ei kelpaa. Ilmeisesti heille kelpaisi vain tutkimus joka vahvistaisi heidän virheellisiä ennakkokäsityksiään. Sellaisia tuskin tulee löytymään koska perus järki jo sanoo että höyryn vetäminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin savu. Silti tupakkaa saa jatkossakin kioskilta vaikka se tiedetään erittäin vaaralliseksi, mutta höyryttelytarvikkeiden osalta voi olla ettei pian saada tilata edes ulkomailta.

  Mutta nyt kysymykseeni: Onko Puskalle toimitettu tämä vastine tai onko vastine julkaistu lehdessä?

  • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

   Itse tekstihän on julkaistu nimettömänä, Puskan lopussa olevia kommentteja lukuunottamatta, joten ei voida tarkkaan sanoa kenen käsialaa tämä on. Vastine on kuitenkin THLn sekä median suuntaan mennyt, mutta vastauksia emme voi kummaltakaan taata. Tähän asti lehdet ovat jättäneet yhdistyksen artikkelit kokonaan huomioimatta vaikka niitä on kyllä aktiivisesti tarjottu medialle.

 • Hellraiser

  Pitäskö tehdä mielenosoitus sähkötupakkan laillistamisesta kokonaan ja nesteet kanssa