Vastine ja oikaisuvaatimus, Iltalehden ”Lain kiristäminen korpeaa tupakkajättejä”


Oikaisu- ja vastinevaatimus 14.10.2015 ilmestyneeseen artikkeliinne ”Lain kiristäminen korpeaa tupakkajättejä” (toim. Olli Ainola).

Artikkelissanne annetaan ymmärtää, että sähkösavukeyritykset olisivat tupakkayhtiöiden hallinnassa (”Suuret tupakkayhtiöt ja niiden hallitsemat sähkösavukefirmat–”).

Käsitys ei pidä paikkaansa. Sähkösavukeala ei ole millään muotoa tupakkayhtiöiden hallinnassa. Suurin osa sähkösavukeyrittäjistä on riippumattomia yksityisyrittäjiä. Markkinoilla on satoja sähkösavuketuotteita. Näistä tupakkayhtiöiden tuotantoa on vain muutama merkki, joita myydään lähinnä marketeissa, ei alan erikoisliikkeissä. Jälkimmäiset eivät yleensä halua olla missään tekemisissä tupakkateollisuuden sähkösavukevalmisteiden kanssa. Niillä on huono maine paitsi tupakkateollisuuskytköksensä vuoksi, myös siksi, että heikkotehoiset tupakkayhtiöiden sähkösavukelaitteet tunnetaan lähinnä tehottomuudestaan tupakoinnin korvaamistarkoituksessa.

Lause ”Suuret tupakkayhtiöt ja niiden hallitsemat sähkösavukefirmat” on siis selvä asiavirhe, joka vaatii oikaisua. Oikaisusta tulee käydä ilmi, että suurin osa sähkösavukealan yrityksistä toimii tupakkateollisuuden ulkopuolella ja kilpailuasemassa siihen nähden. (Ks. esim.:

http://www.reuters.com/article/2015/03/23/us-ecigarettes-regulations-specialreportidUSKBN0MJ0GN20150323

http://www.nationalreview.com/article/396466/big-tobaccos-war-vaping-gregory-conley

http://seekingalpha.com/article/1037461-are-electronic-cigarettes-a-genuine-threat-to-bigtobacco)

Myös kärjistetysti esiinnostettu viittauksenne Vapers Finland ry:n ”yhteistyöhön sähkösavukeyrittäjien kanssa” herättää loukkaavia ja harhaanjohtavia mielikuvia yhdistyksen tarkoitusperistä. Tästä johtuen haluamme oikaista annettua käsitystä seuraavan vastineen muodossa:

Vastine Iltalehdessä esitettyyn viittaukseen Vapers Finland ry:n toiminnasta ”yhteistyössä sähkösavukeyrittäjien kanssa” (”Lain kiristäminen korpeaa tupakkajättejä”, 14.10.2015). Vapers Finland ry toimii kaikkien tupakasta eroon pyrkivien sähkösavukkeiden käyttäjien puolesta, ei sähkösavukeyrittäjien eturyhmänä. Jäsenistöömme kuuluu ihmisiä laidasta laitaan ja toimintamme perustuu sähkösavukkeita koskevan uutisoinnin ja tutkimustiedon levittämiseen. Tietolähteinä eivät toimi kaupalliset tahot, vaan tunnustetut tutkimusinstanssit, vertaisarvioidut tiedejulkaisut ja hyvämaineiset uutislähteet. Tupakkateollisuuden kanssa yhdistyksellä ei ole mitään tekemistä. Sen sijaan teemme aktiivisesti tupakkateollisuuden intressien vastaista työtä pyrkimällä edistämään tupakoinnin lopettamista vaarattomamman vaihtoehdon avulla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *