Tutkimus: E-savukkeiden käyttäjillä merkittävästi pienempi syöpäriski kuin tupakoijilla 1


Journal of Tobacco Controlin 4.8.2017 julkaisemassa tutkimuksessa tutkittiin sähkösavukkeiden höyryn syöpää aiheuttavien kemikaalien määriä ja niiden vaikutusta syöpäriskiin. Tutkimus toteutettiin vertailemalla julkaistuja kemiallisia analyyseja ja niihin liittyviä hengitysriskejä. Eliniän syöpäriski laskettiin vastaavasti keskiarvoisista päiväkulutuksista.

Iso-Britanniassa St. Andrewsin yliopistolla tohtori William E. Stephensin tekemässä tutkimuksessa todettiin sähkösavukkeiden höyryn sisältävän syöpää aiheuttavia aineita alle 1% verrattuna perinteisiin savukkeisiin. Kahta vaarallisinta karsinogeenistä ainetta höyrystä ei löydy lainkaan.

“Akryylinitriili ja 1,2-butadieeni selittävät yli kolme neljäsosaa tupakansavun syöpäriskistä ja niitä ei löydetä höyrystä ollenkaan.”

Tutkimuksen lopputuloksena todettiin, että optimaalinen laitteisto, e-nesteet ja niiden käyttö vähentävät merkittävästi syöpäriskiä verrattuna perinteiseen tupakointiin.

Uudemmissa laitteissa tulee kuitenkin ottaa huomioon merkittävän suuri tehomäärä, joka voi väärin käytettynä aiheuttaa palamista ja näin ollen myös suuremman määrän karsinogeenejä. Tutkimuksessa mainitaankin, että joissain tapauksissa syöpäriski voi nousta myös sähkösavukkeita käytettäessä mutta yleensä tämä on vältettävissä, jos syyt tiedetään eli laitteita käytetään oikein. Näin yleensä tapahtuukin jo luonnostaan ylikuumentamisen aiheuttamasta palamisen mausta johtuen.

Tutkimus vahvistaa jälleen varmuutta siitä, että tupakan vaihtaminen sähkösavukkeisiin vähentää huomattavasti riskiä sairastua syöpään tai muihin tupakointiin liittyviin sairauksiin.

Lähteet:
http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2017/08/04/tobaccocontrol-2017-053808
http://colinmendelsohn.com.au/index.php?cID=550


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Ajatus aiheesta “Tutkimus: E-savukkeiden käyttäjillä merkittävästi pienempi syöpäriski kuin tupakoijilla

 • Riku Koivisto

  On hienoa että tämän [Vapers.fi] kaltaiset sivustot antavat fakta tietoa
  ihmisille. on tärkeää huomioida terveysriskien kasvu, jos sähköhöyrylaitteita käytetään väärin. Nuoret haluavat usein kilpailla kuka puhaltelee suurimmat ja näyttävimmät höyrypilvet, ja hankkivat
  laitteita joista eivät välttämättä ymmärrä ihan kaikkea..
  Olisi hyvä jos laitteiden mukana tulisi edes viitteellistä tietoa
  OHMin- laista,wateista, volteista ja ampeereista, ja millaisen hehkulangan voi turvallisesti kuhunkin laitteeseen rakentaa.
  On selvää, että jos poltamme vaikka makaronilaatikon uunissa,
  sisältää sekin syöpää aiheuttavia karsinogeenejä.
  Sähkö”tupakassa” sama juttu: jos poltat pumpulin karrelle, sisältää se on terveydelle vaarallisia aineita.. Höyrylaitteista ja uusimmista tutkimuksista tulisi julkaista paljon nykyistä enemmän eri medioissa.
  Olen usein turhautunut kuunnellessani kuinka minulle tulee vuoden sisällä popkornikeuhkot ja kuolen, jos en siihen, niin johonkin muuhun myrkkyyn, jota ei höyryttelyssä edes ilmene..
  Asiantuntevaa höyryttelyä kaikille ja järki käteen ystävät..!