Huomio, kuluttajien mielipiteitä kaivataan! — ETHRA käynnistää laajan kyselytutkimuksen savuttomien nikotiinituotteiden kuluttajille 4


European Tobacco Harm Reduction Advocates (ETHRA) käynnistää tupakkatuotedirektiivin uudistamisen alla laajan kyselytutkimuksen, joka koskee nuuskan, sähkösavukkeiden ja muiden savuttomien nikotiinituotteiden käyttöä Euroopassa.

Kyseessä on tiettävästi ainoa kyselytutkimus, mikä toteutetaan nikotiinituotteiden kuluttajakunnan keskuudessa — toisin sanoen siinä väestöryhmässä, mitä mahdollisten sääntelymuutosten vaikutukset kaikkein lähimmin koskevat.

ETHRA on kahtakymmentäkahta eurooppalaista kuluttajajärjestöä edustava voittoa tavoittelematon yhdistys. ETHRA toivoo kuluttajien osallistuvan tutkimukseen mahdollisimman laajalti ja auttavan levittämään sitä eteenpäin sosiaalisessa mediassa.

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä ETHRA:n jäsenjärjestöjen ja yhdistyksen tieteellisten neuvonantajien kanssa. ETHRA:lla ei ole sidonnaisuuksia nikotiini- tai lääketeollisuuteen.

Kysely koskee vain aikuisia, ja vastausaikaa on 31.12.2020 asti. Tutkimus on saatavilla kaikkiaan yhdellätoista kielellä, myös suomeksi ja ruotsiksi. Kyselyyn vastaaminen vie vain lyhyen aikaa, noin 5-15 minuuttia. Yhdestä IP-osoitteesta voi lähettää vain yhden vastauksen.

Mitä tutkimus koskee?

Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa tupakointia haitattomampien nikotiinituotteiden kulutusta ja sääntelyä eri puolilla Eurooppaa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös mahdollisten sääntelymuutosten käytännön vaikutuksia. Kuinka kuluttajat esimerkiksi suhtautuisivat veronkorotuksiin, makuaineita koskeviin rajoituksiin tai nuuskan laillistamiseen? Kaipaavatko kuluttajat tarkempia tuotetietoja? Olisiko sähkösavukenesteiden säiliökoon rajoituksen poistamisella vaikutusta kulutustottumuksiin? Mitä kuluttajat kaipaavat tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi?

Tutkimus antaa lisävalaistusta vaihtoehtoisia nikotiinituotteita koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun

Vastaukset antavat mahdollisuuden kerätä ja hyödyntää tietoa tupakointia haitattomampien nikotiinituotteiden käytöstä Euroopassa ennen mahdollisia sääntelymuutoksia koskevaa päätöksentekoa EU:ssa. 

EU-komissio on parhaillaan valmistelemassa muutosehdotuksia kahteen nikotiinituotteita koskevaan direktiiviin 1) Tupakkatuotedirektiiviin, minkä artiklassa 20 säännellään sähkösavukkeita mutta kielletään nuuskan myynti EU:ssa Ruotsia lukuunottamatta. 2) Tupakkatuotteiden valmisteveroa koskevaan direktiiviin uusien nikotiinituotteiden, mukaanlukien sähkösavukkeet, määritelmien ja verokohtelun yhdenmukaistamiseksi Eurooppa-neuvoston pyynnöstä. Vuosina 2016 ja 2018 lähes 90 prosenttia EU-komission julkisiin kuulemisiin vastanneista kansalaisista ja organisaatioista vastusti valmisteveroa. 

Muutosehdotuksia tullaan käsittelemään todennäköisesti vuoden 2021 aikana, tupakkatuotedirektiivin osalta EU-parlamentissa ja verotuksen osalta Eurooppa-neuvostossa.

ETHRA:n kyselytutkimuksen tarkoituksena on tuottaa konkreettista tietoa nikotiinituotteiden käytöstä ja kuluttajien tarpeista suurelle yleisölle, tupakoinnin haittojen vähentämistä ajaville järjestöille ja päättäjille, etenkin europarlamentaarikoille parhaillaan käynnissä olevan tupakkatuotedirektiivin uudelleenarvioinnin tueksi.

Haitattomampiin nikotiinituotteisiin liittyvät sääntelykysymykset koskettavat kymmeniä miljoonia eurooppalaisia

Vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden sääntelyllä on vaikutusta kymmeniin miljooniin eurooppalaisiin: niihin, jotka käyttävät sähkösavukkeita tai nuuskaa tai jotka tupakoivat tällä hetkellä mutta saattaisivat vaihtaa haitattomampiin tuotteisiin, sekä heidän lähipiiriinsä, kuten myös asiaan liittyviin terveysalan asiantuntijoihin ja yhteiskunnallisiin toimijoihin.

Luotettavan käytännön tiedon kerääminen kuluttajilta itseltään on olennainen osa tupakoinnin haittojen vähentämiseen tähtäävää toimintaa — vaihtoehtoisiin nikotiinituotteisiin liittyvät sääntelytoimenpiteet koskevat ennen kaikkea kuluttajia, joten heidät tulee huomioida myös sääntelyä koskevassa päätöksentekoprosessissa.

ETHRA ja jäsenjärjestö Vapers Finland ry kiittävät osallistumisestasi!

Huomautuksia:

ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates) edistää tupakoinnin haittojen vähentämistä koskevaa keskustelua ja tiedonvaihdantaa Euroopassa. Se täydentää olemassaolevia eurooppalaisia kuluttajayhdistyksiä tarjoamalla niille kansainvälisen yhteistyöfoorumin. ETHRA on rekisteröity EU:n avoimuusrekisteriin rekisterinumerolla 354946837243-73.

Yhteystiedot: Email: europethra@gmail.com, Twitter: @europethra

SOVAPE, joka on voittoa tavoittelematon yhdistys, on lahjoittanut ETHRA:lle käyttöoikeuden ranskalaisen EVALANDGO-alustan käyttöön tämän kyselyn toteuttamiseksi. EVALANDGO noudattaa Euroopan yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR), ja data tallennetaan Ranskaan.

ETHRA:n lehdistötiedote: ETHRA launches major survey on nicotine use in Europe

Linkki tutkimukseen: https://euronicotinesurvey.urlweb.pro/s/index.php?a=JTk2cSU5QWolOTglQUU=&id=JTk3ciU5N2glOUQlQUQ=


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

4 ajatuksia aiheesta “Huomio, kuluttajien mielipiteitä kaivataan! — ETHRA käynnistää laajan kyselytutkimuksen savuttomien nikotiinituotteiden kuluttajille

 • Riku Koivisto

  Olisi hienoa, jos tuollainen mielipidekysely järjestettäisiin, esim. VAPERS FINLANDin toimesta.
  Voitaisi laittaa ”kysely/kuluttaja-lomakkeita” VF.n sivuille, sen lisäksi vaikka eri sosiaalisiin medioihin.
  Näin helpoksi, ja lähelle tuotu malli saisi varmasti ihmisiä toimimaan..

  • Päivi Arffman Artikkelin kirjoittaja

   ETHRA:n jäsenjärjestönä Vapers Finland on itse asiassa ollut mukana järjestämässä myös tätä kyselyä, muun muassa kääntämällä kyselyn ja levittämällä sitä Suomessa. Saamme ETHRA:lta Suomen vastaukset eriteltynä, joten erilliselle Suomi-kyselylle ei sinänsä ole tarvetta, jos vain tähän kyselyyn saadaan tarpeeksi osallistujia.
   Toivoisimmekin mahdollisimman monen osallistuvan kyselyyn ja levittävän sitä aktiivisesti eteenpäin, sillä vastaavaa kyselytutkimusta ei ole koskaan aikaisemmin toteutettu Suomessa. Tiedolle on siis todellista tarvetta!