WHO:n tupakkapuitesopimusta koskevat neuvottelut alkavat marraskuussa — sata kansanterveysasiantuntijaa vaatii harm reduction -mallin huomioimista WHO:n tupakka- ja nikotiinipolitiikassa


WHO:n yhdeksäs tupakkapuitesopimusta koskeva konferenssi (Conference of the Parties, COP9) käynnistyy ensi kuussa. Neuvotteluihin osallistuu myös Suomesta viisihenkinen valtuuskunta.

Alkuperäisen tarkoituksensa mukaan WHO:n tupakkapuitesopimus koskee tupakoinnin torjuntaa, mutta viime vuosina sen piirissä on pyritty sääntelemään yhä tiukemmin — käytännössä perinteisiä savukkeita vastaavalla tavalla — myös erilaisia matalariskisiä vaihtoehtoja tupakoinnille (sähkösavukkeet, nuuska, nikotiinipussit ja kuumennettavat tupakkatuotteet).

WHO on alusta asti omaksunut kyseisiin tuotteisiin yksipuolisen negatiivisen näkökannan ja käytännössä sivuuttanut niiden huomattavasti perinteisiä savukkeita matalampaa riskitasoa ja väestön tupakointia vähentävää vaikutusta koskevan tutkimustiedon.

WHO:n epätieteellinen ja kansanterveydellisesti ristiriitainen suhtautumistapa tupakointia vaarattomampiin vaihtoehtoihin on saanut osakseen jatkuvasti voimistuvaa kritiikkiä asiantuntijatahoilta. Tästä viimeisimpänä osoituksena sata tupakka- ja nikotiinitutkimuksen ja kansanterveyden asiantuntijaa eri puolilta maailmaa lähetti Euroopan COP9-valtuuskuntien puheenjohtajille vetoomuksen, missä vaaditaan WHO:n tupakka- ja nikotiinipolitiikan päivittämistä nykytutkimuksen ja -mahdollisuuksien tasalle. 

Kirje on kokonaisuudessaan luettavissa täältä: The urgent need to reduce deaths from smoked tobacco: parties should challenge WHO to modernise its approach to tobacco policy.

Yksityiskohtaisemmin kyseisten asiantuntijoiden näkemyksiin voi perehtyä täältä.

Myös Vapers Finland ry on lähettänyt Suomen COP9-valtuuskunnan jäsenille vetoomuksen harm reduction -mallin huomioimiseksi tulevissa neuvotteluissa (alla).

———————————————————————————

Hyvä [vastaanottaja],

otan yhteyttä kuluttajajärjestö Vapers Finland ry:n puolesta. Yhdistyksemme pyrkii vähentämään tupakointia ja siitä aiheutuvia terveyshaittoja haitattomampien vaihtoehtojen avulla. Yhdistyksellä ei ole kaupallisia sidonnaisuuksia mihinkään teollisuuden alaan.

Käännymme puoleenne koskien WHO:n tupakkapuitesopimuksen yhdeksättä sopimuspuolikokousta (8.-13.11.2021), missä STM:n tiedonannon mukaan myös Te toimitte Suomen edustajistossa.

Pyydämme tulevissa tupakkapuitesopimusta koskevissa neuvotteluissa ottamaan huomioon savuttomien nikotiinituotteiden kansanterveyspotentiaalin huomattavasti haitattomampana vaihtoehtona tupakoinnille. Toistaiseksi WHO ei ole huomioinut käytännössä millään tavalla vaihtoehtotuotteiden olennaisesti tupakointia matalampaa riskitasoa ja tupakointia syrjäyttävää vaikutusta vaan pyrkinyt sääntelemään niitä kaikkein vaarallisinta vaihtoehtoa, poltettavia tupakkatuotteita, vastaavalla tavalla.

Epäsuhtaista sääntelypolitiikkaa on tuettu viestinnällä, missä vaihtoehtotuotteiden riskeistä on annettu vahvasti yliammuttu käsitys ja vastaavasti sivuutettu niiden huomattavasti poltettavia tupakkatuotteita matalampaa riskitasoa ja tupakoinnista vaihtehtotuotteisiin vaihtamisesta koituvia terveyshyötyjä koskeva tutkimuskirjallisuus.

Tupakka- ja nikotiinipolitiikan, kuten minkä tahansa muunkin terveyspolitiikan, tulee tukeutua tieteelliseen tutkimusnäyttöön, eikä harm reduction -mallia yhtenä tupakkasairauksia merkittävästi vähentävänä mahdollisuutena voida nykytiedon valossa enää jättää huomioimatta. Esimerkiksi sähkösavukkeita koskeva tutkimustieto on lisääntynyt huomattavissa määrin viimeisen viidentoista vuoden aikana vahvistaen toistuvasti, että sähkösavukkeet ovat 1) monin verroin tupakointia haitattomampia, 2) lisäävät merkittävästi tupakoinnin lopettamisen todennäköisyyttä ja että 3) niiden säännöllinen käyttö käytännössä rajoittuu entuudestaan tupakoineisiin, toisin sanoen ne syrjäyttävät kaikkein vaarallisinta vaihtoehtoa, poltettavia tupakkatuotteita. 

WHO on pyrkinyt luomaan tupakoinnin haittojen vähentämisestä haitattomampien vaihtoehtojen avulla käsitystä lähinnä pelkkänä teollisuuden markkinointikeinona, mutta tässäkin kohtaa on sivuutettu se tosiasia, että myös lukuisat tupakka- ja nikotiinitutkimuksen asiantuntijat ja terveysorganisaatiot tukevat tupakoinnin vaihtumista vaarattomampiin vaihtoehtoihin. Tästä yhtenä esimerkkinä ohessa sadan asiantuntijan allekirjoittama vetoomus harm reduction -mallin huomioimiseksi WHO:n tupakka- ja nikotiinipolitiikassa: The urgent need to reduce deaths from smoked tobacco: parties should challenge WHO to modernise its approach to tobacco policy (myös alla PDF:nä).

Yksityiskohtaisemmin kyseisten asiantuntijoiden lausuntoihin voi tutustua täältä: https://clivebates.com/expert-statements-on-who-and-tobacco-harm-reduction/

WHO:n tupakka- ja nikotiinipolitiikkaa koskevissa neuvotteluissa tulisi myös ottaa huomioon, että harm reduction -malli mainitaan myös tupakkapuitesopimuksessa (Artikla 1d) yhtenä strategiana tupakoinnin terveyshaittojen vähentämiseksi.

Pyydämmekin, että tulevissa COP9-neuvotteluissa huomioidaan savuttomien vaihtoehtojen tarjoama mahdollisuus vähentää merkittävällä tavalla tupakkasairastavuutta ja -kuolleisuutta maailman yli miljardin tupakoitsijan keskuudessa. Tupakoinnin vaihtoehtotuotteiden avulla lopettaneita on jo nyt miljoonia, ja heitä voisi olla miljoonittain enemmän, jos tupakoinnista huomattavasti haitattomampiin vaihtoehtoihin siirtymistä ei jarrutettaisi ylimitoitetulla sääntelyllä ja epäselvällä tai suoranaisesti harhaanjohtavalla viestinnällä poltettavien savukkeiden ja vaihtoehtotuotteiden suhteellisista riskeistä. WHO:n johtotehtävissä toimineiden Ruth Bonitan ja Robert Beagleholen sanoin:

”We are extremely disappointed by WHO’s illogical and perverse approach to reduced-harm nicotine delivery products, such as vaping, which are a way of limiting the harm caused by burnt tobacco. A key challenge in global tobacco control is to assist cigarette smokers to transition from burnt tobacco products to much less harmful options that provide the nicotine without the toxic smoke. WHO’s continuing disregard of the wealth of evidence on the value of these products is condemning millions of smokers to preventable disease and premature death.”

– Ruth Bonita, MPH, PhD, MD (hon), Former Director of WHO Department of NCD Surveillance

– Robert Beaglehole, MD, DSc, Former Director WHO Department of Chronic Disease Prevention and Health Promotion


Ystävällisin terveisin,

Päivi Arffman, FT

Vapers Finland ry
Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *