Haastattelussa gixxxer


Vapers.fi:n haastattelusohvalle istahti Diablo Hybridistä tunnettu modaaja gixxxer Diablo Modsista. Lue lisää gixxxerin mietteitä höyryttelystä ja modaajan arjesta alta.

Nimi? Teemu Visakko6Q0K2100_1
Ikä? 30v
Koulutus? Ravintolatyöntekijä
Työ? Lentokentän sekatyöläinen (Helsinki-Vantaa)
Harrastukset? Kuntosali, lentopallo ja sulkapallo sekä silloin tällöin frisbeegolf
Lempiruoka/juoma? Meksikolainen/maito
Kauanko höyrytellyt? Vajaa 2 vuotta
Ensimmäinen höyrylaite? Riva 510 ego klooni (250mAh tms.) + ego tankkisysteemi
Nykyinen lempilaite? Oma Hybridi + Microstick by Chels

Mikä sai sinut vaihtamaan tupakoinnin höyryttelyyn?

Ensimmäisen kosketuksen sähkötupakkaan sain vuonna 2008, kun tilasin briteistä automaattiakun ja jotain ”kartoja” siihen. Silloin tein päätöksen, että tupakointi loppuu. 2 viikkoa taistelin tuon laitteen kanssa ja se oli todella surkea, joten 2 viikon jälkeen lopetin sen käyttämisen ja en kuitenkaan palannut tupakkaan. 8kk olin tuolloin polttamatta ja sieltä se tupakka sitten pikkuhiljaa hiipi takaisin elämään. 2011 päätin sitten kokeilla uudestaan koska tuntui, että terveys tässä alkaa pikkuhiljaa menemään, jos tupakointia jatkaa samaa tahtia. Vapottelu oli ainoa keino minkä uskoin toimivan, koska laastarit/purukumit/inhalaattorit oli jo kokeiltu ja todettu toimimattomaksi.

Taisit olla ensimmäinen, joka alkoi Suomessa tekemään kaupallisia modeja. Mistä kiinnostus niiden tekememiseen oikeastaan alkoi?

Kun kesällä 2012 metsästin höyrynirvanaa Genesis laitteiden muodossa ja sain käsiini Orion V2.1 laitteen. Kyseinen laite oli oikein kiva mutta todella vaikea saada toimimaan, osaltaan johtuen siitä että tässä vaiheessa ei tiedetty vielä pulssituksesta mitään eikä kukaan käyttänyt muuta kuin 0.2 kanthalia.

Yrityksesi ja tuotteesi tunnetaan Diablona. Mikä oli tarina tuon paholaista tarkoittavan nimen takana?

Siellä ei oikein ole edes mitään tarinaa. Tuo nimi tuli esiin, kun mietin vain mikä olisi hyvä kansainvälinen nimi yritykselle, kuten varmaan osa porukasta muistaa, kyselin myös mahdollista nimeä foorumeilla äänestyksen muodossa ja tuo sai eniten kannatusta.

Diablo hybridin julkaisusta on jo melkein vuosi aikaa ja siihen on tullut matkan varrella useita päivityksiä. Tulemmeko näkemään vielä tämän hetken viimeisintä villitystä eli kuristettua kammiota ja tuplailmareikiä?

Kuristettu kammio ja tuplailmareiät tullaan näkemään Diablo One’ssa. Hybridin suhteen voi olla mahdollista, että vastaavaa tulee saataville varaosana tulevaisuudessa. Hybrid on kuitenkin suunniteltu sitä silmällä pitäen, että mahdollisimman moni, joka miettii ensimmäisen kalliimmaan Genesiksen ostamista, näkisi sen houkuttelevana vaihtoehtona.

Tiedämme, että seuraavan tuotteesi Diablo One:n julkaisu tapahtuu syksyllä. Onko sinulla suunnitelmia uusien modien suhteen?

Laitteita on piirrettynä vaikka kuinka paljon, kuinka moni niistä sitten loppujen lopuksi pääsee tuotantoon, niin sitä on vaikea sanoa. Kunhan One on saatu tuotantoon, niin sen jälkeen tarkoituksena on tehdä 510-putket niin, että tuotteen saisi 100 eurolla sisältäen kaikki 3 putkea (18350, 18500, 18650) ja materiaaleina rosteri tai messinki sekä niiden yhdistelmät, eli mitään hurjaa designia on turha odottaa niiden suhteen, ideana vain tehdä ”edullinen” ja saatavilla oleva laadukas putki, joka tulittaa lujaa.

Muita tulevaisuudessa nähtäviä laitteita on ainakin Genesisi ato m20x1 kierteillä, DNA20 modi, 26650 Hybridi sekä jossain kohtaa myös 18500 Diablo Hybrid Titanium, jota tehdään todella rajallinen määrä.

Valitettavasti budjetti ei anna mahdollisuutta kehittää näitä kaikkia yhtäaikaa. Aina kun yksi on saatu tuotantoon niin seuraavaa protoa aletaan rakentamaan.

Varsinkin ulkomaisilla foorumeilla kuulee jatkuvasti kopiointisyytteitä. Onko sinuun niitä kohdistunut tai oletko huomannut, että sinun tuotteitasi olisi kopioitu?

Ainoa syytös, minkä olen saanut, kun yksi kirjoittaja Vaporwallilla väitti Diablo Onea protokuvien perusteella kopioksi Silver Dogista. En ole huomannut, että omia tuotteita olisi kopioitu isommassa mittakaavassa, Richman Hybrid otti varmasti vähän mallia lukitusrenkaasta ja muutama kuukausi Hybridin julkaisun jälkeen huomasin, että moni valmistaja on alkanut käyttää PEEK:iä eristeenä omissa atoissaan, jota en ollut huomannut kenenkään käyttävän, ennen kuin itse sitä käytin eristeenä, sitä nyt ei voi oikein kopioinniksi sanoa. Olen vain tyytyväinen, jos olen pystynyt ”keksimään” jotain, minkä ansiosta myös muut valmistajat voivat parantaa omia laitteitaan.

Monia modien tekijöitä on syytetty ylihinnoittelusta hinnakkaiden laitteiden osalta. Onko modien tekeminen kultakaivostoimintaa?

Ei todellakaan! Palkkaa en ole nostanut itselleni yhtään tässä vuoden aikana. Käytännössä tällä hetkellä kaikki tuotot, mitä saan laitteista, menee seuraavien erien rahoitukseen sekä uusien laitteiden suunnitteluun ja protoiluun. Tottakai toivon, että pystyn tällä toiminnalla itselleni palkkaa tulevaisuudessa maksamaan mutta miljonääriä minusta ei tällä bisneksellä tule.

Teet modeja päivätyösi ohessa. Minkälainen on tavallinen arkipäiväsi ja kuinka perheesi siihen suhtautuu?

Työpäivät päivätyössä ovat onneksi vain 8 tunnin mittaisia, joten sen lisäksi pystyn viettämään aikaa perheen kanssa. Modien rakentelussa työn tarve on aika pitkälti niin, että välistä pitää tehdä töitä 24/7 ja välistä tulee päiviä, jolloin ei tarvitse tehdä muuta kuin vastata pariin sähköpostiin. Vaimo on suhtautunut positiivisesti tähän hommaan ja on ymmärtäväinen sen suhteen, että välistä aikaa ei vaan jää olla perheen kanssa, vaan pitää keskittyä yrityksen pyörittämiseen. Jään kokopäiväisestä päivätyöstä pois syyskuun jälkeen, tarkoituksena saada vietettyä enemmän aikaa perheen kanssa sekä myös järkevöittää tuntimäärää, mikä tulee käytettyä oman yrityksen pyörittämiseen.

Toki jään lentokentälle vielä ”tuntimieheksi” mutta se jää paljon pienempään rooliin kuin oman yrityksen pyörittäminen.

Tulit juuri UK-vapefesteiltä. Millaisen vastaanoton tuotteesi saivat siellä?

Vastaanotto oli todella hyvä. Oli paljon asiakkaita, joille tuotteet olivat tuttuja mutta paljon oli myös porukkaa, jotka eivät olleen niistä ikinä kuulleetkaan. Diablo One sai hyvän vastaanoton vaikka esillä oli vain prototyyppi laitteesta. Ensi vuonna mennään paikanpäälle uudestaan ja toivottavasti siinä vaiheessa on tuotevalikoima kasvanut paljon.

Loppuun vielä muutama sekalainen kysymys Vapers-foorumin jäseniltä

Aiotko laajentaa toimintaasi myös 510 atomisaattoreihin?

Tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole tehdä 510 atomisaattoria: niitä on kuitenkin markkinoilla todella paljon, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä sitä tulevaisuudessa keksii.

Olisiko sinulla tarjota vinkkejä muille modien valmistuksesta kiinnostuneille?

Jos ideana on alkaa tehdä tuotteita, joita tehdään isossa mittakaavassa ja niitä on tarkoitus myydä maailmanlaajuisesti, niin se vaatii aivan järjettömän määrän työtunteja sekä paljon pohjakassaa. Jos sinulla on halua ja ideaa jostain laitteesta, niin mene lähimmälle konepajalle ja keskustele asiasta sorvaajan kanssa, tee protovedokset laitteesta ja esittele se maailmalle ja katso kuinka paljon kysyntää laitteesi saa ja tee sen perusteella päätös, että kannattaako laitetta alkaa tekemään sarjana vai ei. Rahaa tämä vaatii ja protot harvemmin osuu kerralla oikein, joten nelinumeroinen summa euroja kannattaa varata protoiluun.

Olet selkeästi panostanut normaalia enemmän myös ulkomaankauppaan. Onko tämän seurauksena ulkomaille lähtevien modien määrä kasvanut yli kotimaan myynnin?

Noin 95% Hybrideistä myydään tällä hetkellä Suomen ulkopuolelle ja ideana on aina ollut tehdä kauppaa maailmanlaajuisesti.

Diablo Jugo on saanut hyvän vastaanoton melkein kaikkialla. Onko suunnitteilla muita Diablo nimeä kantavia nesteitä?

En usko, että muita nesteitä tulee. Kyseinen tuote tuli ihan vahingossa. Valmistajalla on 3 Hybridiä ja hän tykkää niistä todella paljon ja tästä johtuen päätti suunnitella nesteen vain niitä varten.

Tunnut keksivän kokoajan uusia innovaatiota, tuntuu välillä melkein, että väkisinkin? Esimerkiksi Diablo Oneen halusit tehdä aivan uudenlaisen napin. Etkö halua käyttää vanhaa toimivaa mallia kopiosyytöten valossa vai haluatko vain kehittää vielä parempia tuotteita?6q0k2098

Minun näkemys on, että mikään laite ei ole ikinä valmis vaan aina voidaan tehdä joku asia paremmin. Nappi on se suurin muuttuja mikä näiden eri versioiden välillä on muuttunut. En ole sen suhteen halunnut kopioida ketään vaan keksiä toimivan paketin tyhjästä. Diablo Onen nappi tulee itseasiassa olemaan täysin identtinen nykyisen Hybridin napin kanssa koska molemmissa käytetään jousia, tietysti erona on lukitusrengas näiden kahden välillä.

Ja jos tyytyy valmistaan vain yhtä tuotetta ja tarkoituksena on joskus elättää itsensä tällä työllä, niin markkinat vetävät vain tietyn määrän ja sitten on pakko tehdä myös muita laitteita, koska jossain kohtaa tulee se piste vastaan, että jokainen, joka on laitteen halunnut, on sen myös ostanut ja myynti tasaantuu siihen, että niitä menee vain joitain kappaleita kuukaudessa.

Kiitos haastattelusta! Haluaisitko vielä lähettää terveisesi Vapers.fi:n lukijoille?

Kiitoksia kaikille, jotka olette tukeneet tätä pientä projektia nimeltä Diablo Mods, ilman teitä tämä ei olisi mahdollista ja kiitos myös tuesta silloin, kun vuosi sitten aloin vasta ensimmäistä laitetta suunnittelemaan. Jos se olisi silloin tyrmätty täysin, niin tätä yritystä ei olisi ikinä perustettu eikä näitä laitteita olisi nykyään saatavilla.

Vapers.fi kiittää gixxxeriä haastattelusta ja Vapers.fi:n loistavaa höyry-yhteisöä kutkuttavista kysymyksistä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *