HS: Kiistelty sähkötupakka voi auttaa pääsemään eroon tupakasta, kertoo uusi selvitys 2


Helsingin sanomat uutisoi tänään verkkopalvelussaan seuraavaa:

Sähkötupakan käyttö saattaa auttaa tupakoitsijoita tupakoinnin vähentämisessä tai lopettamisessa, kertoo kansainvälinen tutkimuskatsaus. Katsauksen tekijät kuitenkin toteavat, että tulosten luotettavuutta vähentää tutkimusten vähäinen määrä ja aineiston pienuus.

Tulokset perustuvat kansainvälisen tutkijaverkoston uuteen Cochrane-katsaukseen, johon otettiin mukaan kaksi satunnaistettua tutkimusta, jossa tupakoitsijat käyttivät joko nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä sähkötupakkavalmisteita.

Yhdeksän prosenttia nikotiinia sisältävän sähkötupakan käyttäjistä pystyi olemaan jopa vuoden ajan tai pidempäänkin tupakoimatta, kun nikotiinittomia valmisteita käyttäneistä neljä prosenttia pystyi samaan.

Nikotiinia sisältävän sähkötupakan käyttäjät onnistuivat myös tupakoinnin vähentämisessä paremmin kuin ne, jotka käyttivät nikotiinittomia valmisteita.

36 prosenttia nikotiinia sisältävien valmisteiden käyttäjistä onnistui puolittamaan polttamiensa tavallisten savukkeiden määrän, kun nikotiinittomien valmisteiden käyttäjistä tässä onnistui 27 prosenttia. Nikotiinia sisältävien sähkötupakkavalmisteiden nikotiinipitoisuudet olivat tutkimuskatsauksessa alhaisia.

Katsaukseen valittuihin tutkimuksiin osallistui yhteensä 662 tupakoitsijaa. Osa heistä halusi lopettaa tupakoinnin, osa ei. He käyttivät joko nikotiinia sisältäviä tai nikotiinittomia sähkötupakkavalmisteita. Tutkijat toteavat, että varmempiin tuloksiin tarvittaisiin laajempia tutkimuksia ja että meneillään olevat useat tutkimukset tuovat todennäköisesti  tarvittavaa lisätietoa aiheesta.

HS:n toimittaja Tuuli Vattulainen kuitenkin siteeraa artikkelin loppupuolella japanilaistutkimuseen:

Marraskuussa julkistetun japanilaistutkimuksen mukaan mukaan sähkösavukkeet voivat sisältää tavallisiin savukkeisiin verrattuna jopa kymmenkertaisesti enemmän myrkkyjä kuten formaldehydiä sekä asetaldehydiä. Sähkötupakan käytön pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole kuitenkaan tietoa.

Japanilaisestutkimuksessa laite ei toiminut oikein, vaan höyrystämisen sijaan poltti höyrystintä.

Saman tutkijan dokumentit todistavat, että formaldehydiä on sähkötupakassa oikein toimiessaan yli 6 kertaa vähemmän kuin tavallisessa tupakassa ja yli 30 kertaa vähemmän asetaldehydiä. Alla olevat taulukot ovat otteita kyseisestä tutkimuksesta. Ensimmäisessä kaaviossa on mitatut määrät ja toisessa kaaviossa tupakan tuottamat määrät.

formaldehyde-japan3

formaldehyde-smoke2

Lähde: HS


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 ajatuksia aiheesta “HS: Kiistelty sähkötupakka voi auttaa pääsemään eroon tupakasta, kertoo uusi selvitys

  • Jani

    Sähkötupakan arvot on mikrogrammaa/10 henkosta ja tupakka/marijuana arvot ovat mikrogrammaa/savuke. Savukkeesta tulee huomattavasti enemmän kuin 10 henkoset joten spekulaationne on virheellistä.

    • Juhani Orelma

      10 henkosta on siis keskiarvo tupakassakin, joten aika vertailukelpoiset tulokset tuossa tutkimuksessa.