Puolalainen sähkösavukeyritys haastoi AFP-uutistoimiston oikeuteen


Puolalainen eSmokingWORLD on haastanut suuren ranskalaisen uutistoimiston AFP:n oikeuteen vaatien korjausta marraskuussa julkaistuun japanilaistutkimuksesta kertovaan uutiseen, jonka mukaan sähkösavuke pitää sisällään jopa kymmenkertaisen määrän karsinogeenejä kuin tupakka. ”Väite, että tupakka on vähemmän haitallista kuin sähkösavuke saattaa johtaa miljoonien tupakoitsijoiden harhaluuloon” kertoo eSmokingWORLD:n edustaja George Jurczyński.

AFP julkaisi marraskuun 27. päivä uutisen otsikolla ”Sähkösavukkeet ovat 10 kertaa enemmän syöpää aiheuttavia kuin tupakka”. Uutinen viittaa japanilaisen National Institute of Public Health:n tutkimukseen, jossa tutkijat havaitsivat sähkösavukkeen höyryn saattavan sisältää syöpää aiheuttavaa ainetta enemmän kuin tupakka ja uutinen levisi nopeasti ympäri maailmaa. Myös suomessa uutisesta uutisoi mm. Helsingin sanomat.

eSmokingWORLD näkee, että AFP:n uutisesta on ollut selkeää haittaa heidän joulumyyntiinsä, joka vastaa 30% koko vuoden liikevaihdosta. Julkaisuajankohta oli hieman outo, sillä japanilaistutkimus on julkaistu jo vuosi sitten, joulukuussa 2013. Yhtiö on huolissan, että AFP:n uutisoinnilla oli selkeä negatiivinen vaikutus myös hallituksiin, jotka jokaisessa EU-maassa valmistelevat uutta lainsäädäntöä uuden tupakkadirektiivin pohjalta ja saattaa olla erittäin ratkaiseva koko alan tulevaisuuden kannalta.

Jerzy Jurczyński eSmokingWORLD:stä sanoo, että tämä manipuloi monin tavoin. He saivat tuon japanilaisen tutkimuksen käsiinsä, josta AFP kirjoitti. Tutkijat löysivät sähkösavukkeen aerosolista vain yhden yhdisteen, joka on luokiteltu International Agency for Research Cancer:n (IARC) mukaan ihmiselle syöpää aiheuttavaksi. Tämä yhdiste on formaldehydi, jota tavataan laajasti ympäristössämme pieninä pitoisuuksina. Tällöin AFP:n väite, että sähkösavukkeet pitävät sisällään karsinogeenejä (monikossa) on puhtaasti väärä tieto. On myös outoo, että AFP unohti lisätä, että japanilainen tutkimus ei pystynyt osoittamaan, että sähkösavuke pitäisi sisällään myös niitä muita kymmeniä karsinogeenejä, joita tavallinen tupakka pitää sisällään.

Aerzy Jurczyński lisää, että AFP kertoo uutisessaan päinvastaista tietoa, mitä japanilaistutkimuksessa oltiin havaittu, sillä yleisesti formaldehydiä löydettiin huomattavasti pienempiä määriä sähkösavukkeesta kuin tupakasta. He ovat erittäin yllättyneitä, että tälläinen tunnettu virasto kuin AFP ole kyennyt tarkistamaan lähdettä asiantuntijalta.

eSmokingWord korostaa, että japanilaisen National Institute of Public Health:n raportissa tutkijat ovat nimenomaan todenneet, että korkea formaldehydi-pitoisuus havaittiin vain yhdessä monista sähkösavukkeista, joita tutkittiin ja johtui höyrystimen ylikuumentumisesta, joka ei ole sähkösavukkeen normaali toimintaympäristö.

”Ei ole sattumaa, että tuollaisia formaldehydi määriä vapautuu, sillä kuvat tuosta höyrystimestä osoittavat, että se on palanut, lähes hiiltynyt. AFP:n päätelmä tämän pohjalta on yhtä absurdi ja uskottava, kuin väittää että kasvojen peseminen lämpimällä vedellä aiheuttaa palovammoja, ja yhdellä kertaa vesi olisikin vaihdettu kiehuvaan veteen.” Jerzy Jurczyński toteaa ironisesti.

AFP johtaa uutisellaan harhaan monet tupakoitsijat, jotka harkitsevat mahdollisuutta käyttää sähkösavuketta vähemmän haitallisena vaihtoehtona tupakalle. eSmokingWORLDin mukaan pelkästään Puolassa 32% tupakoitsijoista on kiinnostunut sähkösavukkeista. Tällä hetkellä sähkösavuketta käyttää Puolassa yli puolitoista miljoonaa ihmistä. Riippumattomat yritykset kuten eSmokingWORLD, toimivat tupakka- ja lääkeyhtiöitä vastaan tarjoamalla suosittua vaihtoehtoa tupakalle.

Sähkösavukeyritykset työllistävät Puolassa yli 2500 ihmistä. eSmokingWORLD vaatii AFP:tä julkaisemaan korjauksen julkaisemaansa uutiseen oikeuden päätöksellä. Mikäli AFP ei julkaise korjausta ilman oikeuden päätöstä, eSmokingWORLD ei poissulje vaihtoehtoa esittää myös korvausvaateita.

Tapaus on tietääksemme ensimmäinen, jossa uutistoimisto laitetaan vastuuseen valheellisen tiedon levittämisestä koskien höyryttimiä.

Lähde

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *