Uutismediassa näkyvät Formaldehydi -uutiset


Keskiviikkona julkaistiin tuoreita tutkimustuloksia Formaldehydi -pitoisuuksista sähkösavukkeissa ja asiasta on odotettavissa uutisia Suomalaisessakin mediassa. Kyse on Dr Peytonin ja Dr Pankow:n New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan sähkösavuke saattaa olla jopa 15 kertaa vaarallisempi kuin tavallinen savuke.

Tutkimus oli toteutettu merkkinesteellä ja jännitesäätöisellä modilla. Automaattinen kone antoi höyrystimelle virtaa ja imi 3-4 sekuntia 5 minuutin välein yhteensä 10 kertaa ja tämän muodostamasta höyrystä mitattiin formaldehydi-pitoisuuksia. Alimmalla 3.3V jännitteellä pitoisuudet olivat alle myrkyllisyystason, mutta nostettaessa jännitettä aina 5.0V asti, formaldehydi-pitoisuudet nousivat jopa korkeammaksi kuin perinteisessä tupakassa.

Useat sähkösavukkeiden asiantuntijat, kuten Clive Bates, Peter Hajek ja Dr. Konstantinos Farsalinos ovat kritisoineet voimakkaasti kyseistä tutkimusta, joka ei vastaa sähkösavukkeen normaalia käyttötapaa, jossa ihminen maistaa palaneen maun jos jännite on liian korkea käytössä olevalle nesteelle ja höyrystimelle.

Dr. Farsalinoksen mukaan tiedeyhteisön on ymmärrettävä, että tehosäädettävällä laitteella ei voi käyttää kaikkia tehoalueita kaikilla höyrystimillä. Ankara kuiva palanut maku on sietämätön jopa naiiville höyryttelijälle ja suositteleekin tutkijoita itse kokeilemaan niin kutsuttua ”dry hittiä”, jolloin he voivat myös itse todeta, ettei kyseisellä tavalla pysty höyryttelemään.

”Sähkösavukkeella on erittäin helppoa tuottaa niin paljon aldehydejä laboratoriossa kuin vain haluaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon niitä syntyy normaalikäytössä” Dr. Farsalinos jatkaa.

Clive Bates kritisoi ankarasti tutkijoille osoitetussa kirjeessään väitettyä 15 kertaista syöpäriskiä, sillä vaikka formaldehydi pitoisuudet olisivat 15 kertaa korkeammat kuin savukkeessa, ei se tarkoita sitä, että se olisi 15 kertaa vaarallisempaa kuin savuke, sillä formaldehydi on vain yksi erittäin pieni osa kaikista savukkeen sisältämistä myrkyistä. Lisäksi aldehydien, kuten formaldehydin yksinään aiheuttamasta syöpäriskistä ei ole edes tietoa ja muistuttaa, että sitä syntyy ihmisen aineenvaihdunnassa, jolloin sitä löytyy laajasti myös luonnostaan ihmisen verestä.

Peter Hajek taas antoi Dailymailille loistavan vertauskuvan: ”Kun kana poltetaan kypsennettäessä, syntyy sen pintaan rapea musta pinta, joka sisältää karsinogeeneja, mutta ei se silti tarkoita sitä, että kanat ovat karsinogeenisia”.

On erittäin vaikeaa tutkia tuotetta, jota ei ymmärrä, sillä myös uimahousut voidaan tulkita hengenvaaralliseksi, jos niitä kokeilee uimataidoton testaaja. Tutkimus on alkanut jo saada surkuhupaisia piirteitä, mutta media ottaa siitä varmasti kaiken irti.

Suosittelemmekin käsittelemään aihetta uutissivustojen kommenttipalstoilla sekä lähettämään jutun julkaisijalle palautetta.

Lähteet:

Dailymail UK
Reuters
Clive Batesin kirje tutkijoille.
Dr. Farsalinoksen vastaus tutkimukseen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *