EU etsii vaihtoehtoja sähkösavukkeen verotukselle


EU:n komissio haluaa turvata perinteisten savukkeiden ja nikotiininkorvaushoitotuotteiden myynnin asettamalla sähkösavukkeille veron, joka nostaa niiden hintaa dramaattisesti.

Tämän tehdäkseen komissio on pyytänyt usealta veroasiantuntijalta apua siihen, millä tavalla sähkösavukkeet saadaan taloudellisesti tasa-arvoon muiden tupakkatuotteiden kanssa.

Tällä hetkellä EU vaatii ankaraa verotusta tavalliselle tupakalle ja jokaisen jäsenvaltion on lisättävä jokaiseen tupakka-askiin vähintään 57% haittavero, kun taas sähkösavukkeita verotetaan pääasiallisesti vain arvonlisäveron turvin, joka on keskiarvoltaan noin 20 prosenttia jäsenvaltioiden kesken. Suomessa arvonlisävero sähkösavukkeille on 24 prosenttia.

Verotuksellisista asioista päättävät poliitikot ympäri Eurooppaa kokoontuivat keskiviikkona pohtimaan mahdollisuuksista sähkösavukkeen valmisteveron asettamiseen.

Sähkösavukkeen alhainen hinta on yksi suurimmista syistä vaihtaa tupakointi höyryttelyyn. Nielsenin tutkimuksen mukaan yli kolmannes sähkösavukkeen käyttäjistä on siirtynyt tupakoinnista höyryttelyyn juuri hintaeron vuoksi.

Sähkösavukemarkkinat ovat tällä hetkellä hyvin hajautuneet, mikä tarkoittaa sitä, että ihmiset ostavat höyryttelytuotteensa alan erikoisliikkeistä markettien sijaan. Korkea verotusaste saattaisi johtaa siihen, että alan pienimmät toimijat joutuvat laittamaan lapun luukulle ja sulkemaan kauppansa, kuten on käynyt Italiassa.

Sähkösavukkeiden yleisyys on kovassa kasvussa. Euromonitorin mukaan sähkösavukemarkkinat olivat vuonna 2014 noin 5 miljardia dollaria ja sen ennustetaan kasvavan kymmenkertaiseksi vuoteen 2030 mennessä. Onkin selvää, että samalla kun perinteisen tupakan verotulot ovat laskusuhdanteessa, haluavat EU:n jäsenvaltiot oman ja mahdollisimman suuren osuuden tuosta 50 miljardista vuonna 2030.

Lähde: FT.com

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *