Kuinka monta ihmistä olemme valmiita uhraamaan hiljaisuudella?


EU:n tuleva tupakkadirektiivi sisältää monenlaisia rajoituksia höyrystimien käyttöön, säiliön kokorajoituksista vaatimukseen tasaisesta nikotiinin annostelusta. Kaikilla näistä on suuret vaikutukset höyrystimien tehokkuuteen ja mielekkyyteen vaihtoehtona poltettavalle tupakalle. Direktiivi käytännössä kieltää viime vuosien tuotekehityksen tulokset ja markkinoille jäisi ainoastaan heikkotehoista vanhentunutta tekniikkaa.

Konsulttiyritys London Economics otti niistä esimerkikseen mahdollisesti haitallisimman, eli rajoituksen jonka mukaan e-nesteen vahvuus saa olla korkeintaan 20 milligrammaa nikotiinia millilitraa kohden.

Luku perustuu siihen olettamukseen että tämä määrä vastaa tupakasta saatavaa nikotiiniannosta, vaikka tosiasiassa vahvuuden pitäisi olla 50mg/ml lähteenä käytetyn tutkimuksen tehneen tohtori Farsalinoksen mukaan. Pitoisuuden vertailu tässä mielessä on myös varsin harhaanjohtava, koska höyrystä saatava nikotiini imeytyy huomattavasti hitaammin. 

Höyryttelijöistä noin joka neljäs käyttää vahvempia pitoisuuksia kuin ehdotettu maksimimäärä, etenkin ne jotka yrittävät lopettaa tupakointia. Tästä huolimatta EU:n kanta on se että 20mg/ml on riittävä, koska enemmistö käyttää pienempiä pitoisuuksia. Fakta on kuitenkin se, että tarpeeksi vahvan nikotiinipitoisuuden puuttuminen vähentää huomattavasti pysyvän lopettamisen mahdollisuutta.

London Economicsin arvio päätyy karmaisevaan lopputulokseen:

Tämän rajoituksen takia joka vuosi Euroopassa 210 000 ihmistä vähemmän lopettaisi onnistuneesti tupakanpolton ja heistä 105 000 kuolisi tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Suomen mittapuulla viimeisimpiä THL:n tilastoja käyttäen vastaavat luvut olisivat vuodessa noin 1900 vähemmän tupakoinnin lopettaneita ja 950 estettävissä olevaa ennenaikaista kuolemaa tupakoinnin takia.

Onko meillä varaa säännellä liikaa varsin turvallista ja toimivaa keinoa tupakoinnin lopetukseen väärin tulkitun tieteen varjolla itse asiantuntijan korjausyrityksistä huolimatta?

Onko mahdollista edes yrittää perustella tuhannen ihmisen kuoleman aiheuttamista vuosittain?

Lähteet:

http://londoneconomics.co.uk/wp-content/uploads/2014/02/High_nicotine_e-cigs_ban-Feb14.pdf
http://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riippuvuudet/tupakka
http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/149-tpd-errors

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *