Tanska ottaa toisena EU maana osittaiseen käyttöön uuden tupakkadirektiivin


Tanskasta tulee toinen EU maa Hollannin jälkeen, joka ottaa uuden tupakkadirektiivin sähkösavukkeita sääntelevän artiklan osittain käyttöön Euroopassa. Hollannissa kyseinen laki on jo haastettu oikeuteen höyryttelijöiden toimesta.

Tanskan terveysministeriön lakiesityksen kuuleminen on maanantaina, jonka jälkeen se siirtyy parlamentille. Harmillisinta osittaiseen aikaistettuun lakiin liittyen on se, että Tanskan sähkösavukkeen käyttäjien organisaatiota, Danish Vapers Associationia tai myyjien organisaatiota BECIG:iä, ei kuultu lainkaan lain valmistelussa, toisin kuten esimerkiksi Tanskan syöpäseuraa ja muita tupakan vastaisia järjestöjä.

Danish Vapers Associationilla on lähettänyt oman ehdotuksensa tanskalaisille politiikoille, joka perustuu oikeisiin tutkimuksiin ja terveeseen järkeen.

Maanantaina ehdotettava laki pitää sisällään seuraavat säädökset:

  1. Sähkösavukkeet ja nikotiinipitoiset nesteet luokitellaan tupakkatuotteiksi
  2. Sähkösavukkeiden myynti kielletään alaikäisille
  3. Höyryttely luokitellaan tupakoinniksi, jolloin sähkösavukkeen käyttö kielletään samoissa paikoissa kuin tupakointikin.
  4. Mainonta kielletään
  5. Maksimi nikotiinipitoisuus nesteissä saa olla enintään 20 mg/ml
  6. Turvallisuusvirasto tulee valvomaan ja sääntelemään nikotiinipitoisten nesteiden valmistusta ja myyntiä.
  7. Valmistajien ja myyjien tulee raportoida tuotteen turvallisuus vuosittain.

Aikaisemmin nikotiinipitoiset nesteet luokiteltiin samalla tavalla lääkeaineiksi kuin Suomessakin, joten nikotiinipitoisten nesteiden myynnin salliminen on helpotus tanskalaisille höyryttelijöille, mutta Danish Vapers Association huomauttaa, että nikotiinipitoiset nesteet eivät ole sen enempää tupakkatuotteita kuin lääketuotteitakaan.

Tanskassa sähkösavukkeen käyttö on ollut erittäin suosittua ja siellä on eniten höyryttelijöitä verrattuna väkilukuun, mikä on aiheuttanut EU-alueen suurimman laskun tupakoinnissa.

Tanskassa on myös siinä mielessä sama tilanne kuin Suomessa, että tupakan myynnistä saatavat verotulot on budjetoitu valtion talousohjelmaan ja tupakoinnin ”liian” voimakas väheneminen on tehnyt valtavan alijäämän valtion talouteen.

Toistaiseksi Danish Vapers Assosiationilla ei ollut tietoa direktiivin pullokoon tai tankkien koon säännöstelystä, mutta jo ehdotuksesta esiin tulleet seikat tulevat vaikuttamaan niin, että todella monilla sähkösavukemyyjillä ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin sulkea ovensa.

Lähteet:

Politiken.dk
OECD iLibrary

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *