HS: Tutkijat huolissaan: nuoret siirtymässä suoraan sähkötupakkaan


Helsingin sanomat uutisoi tänään näyttävästi otsikolla ”Tutkijat huolissaan: nuoret siirtymässä suoraan sähkötupakkaan”.  Onko asiassa syytä huoleen, vai onko uutinen vain huomionhakuinen?

Wilson Compton Yhdysvaltain terveysvirastosta puhui sähkösavukkeista tiedeviikolla San Josessa, Kalifornissa. Hänen mukaansa sähkösavuke tulee syrjäyttämään tupakan vuoteen 2021 mennessä.

Helsingin Sanomat takertui kuitenkin Comptonin yhteen huolenaiheeseen, joka kohdistuu nuoriin.  Yhdysvalloissa 17-vuotiaista vajaa viidennes käyttää sähkösavuketta ja heistä viidennes ei ole koskaan imenyt savua tavallisesta savukkeesta.

Asia on kuitenkin tilastojen kannalta vain positiivinen asia. Samaan aikaan kun sähkösavukkeen käyttö nuorten piireissä on kasvanut rajusti, on tupakan käyttö samaan aikaan laskenut voimakkaasti. Sähkösavukkeiden käyttäjiä ja tupakoitsijoita on edelleen määrällisesti lähes yhtä paljon, jopa hieman vähemmän kuin ennen sähkösavukkeen markkinoille tuloa.

Nuorille tupakointi on nikotiinin viihdekäyttöä ja sosiaalisen aseman hakemista. Sähkösavukkeen tultua markkinoille on se antanut nuorille mahdollisuuden hakea samoja ominaisuuksia pienemmällä haitalla. Sähkösavuke on 95-99% haitattomampi kuin perinteinen tupakka, eikä se maistu niin pahalta ja jätä vaatteisiin sekä hengitykseen samaa pahaa hajua kuin tupakka, jolloin se on houkuttelevampi nuorelle. Sähkösavukkeen riippuvuutta aiheuttavat elementit ovat myös huomattavasti pienemmät kuin perinteisellä tupakalla.

Helsingin Sanomat myös kertoo sähkösavukkeen höyryn sisältävän vain satoja vaarallisia yhdisteitä, kun tavallisen tupakan savusta niitä on löydetty yli 5000. Tämä on osittain totta, mutta kuulostaa silti pahemmalta kuin se onkaan, sillä samoja satoja vaarallisia yhdisteitä löytyy myös vesijohtovedestä ja kaupunki-ilmasta. Sähkösavukkeesta ei kuitenkaan ole yhdessäkään tutkimuksessa sen oikein toimiessa löydetty haitallista määrää näitä yhdisteitä, vaan pelkkiä jäämiä.

On oletettavissa, että nämä tupakoimattomat sähkösavuketta käyttävät nuoret olisivat kokeilleet tupakkaa, jos sähkösavuketta ei olisi ollut tarjolla. Sähkösavukkeen käyttökokemuksen jälkeen nuoren on myös huomattavasti vaikeampi aloittaa perinteisen tupakan polttoa, joka maistuu ja haisee pahemmalta kuin sähkösavuke.

Suomessa vuoden 2013 Nuorten terveystapatutkimuksessa kysyttiin ensimmäistä kertaa nuorten sähkösavukekokeiluista. Kerran tai pari kokeilleita oli 12–18-vuotiaissa 14 prosenttia. Näistä kerran tai pari kokeilleista pojista 14 prosenttia ja tytöistä 9 prosenttia ei ollut kokeillut tupakkatuotteita.

Sähkösavukkeen yleistyminen nuorten keskuudessa näkyy myös Suomen tupakkatilastoissa. Kun nyt 14–18-vuotiaista nuorista tupakoi päivittäin enää 12 prosenttia, vielä 2000-luvun alussa samanikäisistä sauhutteli yli 25 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti sähkösavukkeiden päivittäinen käyttö tupakointihistoriaa omaamattomien nuorten keskuudessa on ollut kuitenkin erittäin harvinaista (<1%)

Vaikka sähkösavukkeen käyttö tupakan sijaan onkin parempi vaihtoehto, tulisi sähkösavukkeen saatavuutta silti vaikeuttaa nuorten keskuudessa. Tällä hetkellä Suomessa ei ole lain määräämää ikärajaa sähkösavukkeille. Vapers Finland -yhdistys puoltaa saman ikärajan asettamista sähkösavukkeelle, kuin mitä muilla nikotiinituotteilla Suomessa on.

Lähteet:
Helsingin Sanomat: Tutkijat huolissaan: nuoret siirtymässä suoraan sähkötupakkaan
THL: Nuorten tupakointi
The Guardian: More teenagers trying e-cigarettes than tobacco, US study suggests

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *