Sähkösavukkeet vähemmän addiktoivia kuin tavalliset tupakat


Uusi Drug and Alcohol Dependence -lehdessä julkaistu vertaisluettu tutkimus viittaa sähkösavukkeiden olevan paljon tavallista tupakkaa vähemmän addiktoivia. Tutkimuksessa haastateltiin yli 2500 käyttäjää, jotka jakautuivat kolmeen eri ryhmään.

Tutkijoiden mukaan pitkään (yli 3kk) sähkösavuketta käyttäneet henkilöt olivat sähkösavukkeeseen jopa vähemmän riippuvaisia kuin saman ajan lääkeyhtiöiden nikotiinipurkkaa käyttäneet henkilöt.

Tutkimus on siinä mielessä tärkeä, että sähkösavukkeen vastustajat kritisoivat sähkösavukkeen aiheuttavat ihmiselle vain toisen riippuvuuden tupakkariippuvuuden tilalle ja pelkäävät nuorten addiktoituvan sähkösavukkeeseen, koska se sisältää nikotiinia. Tutkimus osoittaa tämän olettamuksen vääräksi.

– Tupakkayhtiöt ovat maksimoineet tupakan nikotiinin lähteenä niin, että se on myös mahdollisimman addiktoiva. Sähkösavukkeet eivät pääse edes lähelle, eikä niiden ole suunniteltukaan pääsevän. Yksi sähkösavukkeen tärkeimmistä tehtävistä on simuloida tupakointia. Nikotiinin annostus on vain yksi tuotteen ominaisuuksista. Sanoo Professori Michael Siegel

Mielenkiintoista tutkimuksessa oli myös se, että nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet olivat vain aavistuksen nikotiinista vapaita sähkösavukkeita addiktoivampi.

Lähteet:
Etter JF, Eissenberg T. Dependence levels in users of electronic cigarettes, nicotine gums, and tobacco cigarettes. Drug and Alcohol Dependence 2015; 147:68-75.
Tobacco and Alcohol News Analysis and Commentary

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *