Uusi hiirillä tehty tutkimus näytti hämmästyttävän vähäistä akuuttia myrkyllisyyttä, vaikka testaustavoissa oli vakavia virheitä


PLOS ONE -lehdessä julkaistu John Hopkinsin yliopiston tutkimus testasi sähkösavukkeiden höyryn vaikutusta hiiriin. Tutkimuksen mukaan sähkösavukkeen höyryllä saattaa olla yhteys hengitystieinfektioihin.

Valitettavasti tutkimuksessa oli kaksi erittäin suurta virhettä, jotka tekevät tutkimuksesta merkityksettömän verrattaessa ihmiskehon altistumiseen. Testauksessa hiiret altistettiin samalle määrälle höyryä kuin he odottivat ihmisen altistuvan. Tämä toteutettiin laittamalla hiiret 2 litran kammioon ja päästämällä sinne 2 sekunnin ”imuja” 10 sekunnin välein 90 minuutin ajan, kaksi kertaa päivässä. Ensinnäkin hiiret altistettiin huomattavasti suuremmalle määrälle imuja kuin mitä kyselyiden mukaan keskiverto höyryttelijä ottaa päivässä. Kyselyiden mukaan keskiarvo on 80-200 imua, kun taas tutkimuksessa hiirille annettiin yhteensä 1080 ”imua” päivässä. Lisäksi hiiret altistettiin samalle määrälle höyryä kerralla, kuin mitä ihminen saisi, vaikka hiiren keskimääräinen paino on vain 40g ja ihmisen 70-80kg. Näin ollen hiiren suhteellinen altistuminen höyryyn oli noin 2000 kertaa suurempi kuin keskiverto ihmisellä.

Toinen suuri ongelma tutkimuksessa oli niin kutsutut kuivat imut. Tutkimus toteutettiin kiertolaitteella joka oli täytetty kuudella ladattavalla NJOY sähkösavukkeella, joista jokaisesta otettiin yksi ”imu” minuutissa, yhteensä 180 imua päivässä. Sähkösavukkeen esitäytetty patruuna vaihdettiin viikon välein, tai kun sen höyrystysteho laski. Kuten moni sähkösavuketta käyttävä tietää, jatkuu sähkösavukkeen höyryntuotto vielä merkittävän pitkään, vaikka maku muuttuisikin jo huonoksi. Näin ollen patruunan eliniän loppupuolella hiiriä on altistettu karsinogeeneille ja muille myrkyille, joita syntyy höyrystinelementin palamisreaktiossa, mutta joita ei synny e-nesteen höyrystyessä normaalisti.

Lopputuloksena hiiret altistettiin ihmiseen verrattuna 2000 kertaiseen määrään höyryä, joka sisälsi myrkyllisiä ainesosia, joita syntyy kuivasta sähkösavukkeen patruunasta tai tankista. Tästä huolimatta monet hiiristä selviytyivät hengityselinsairauden tartuttamiseen asti. Ei olekaan ihme, että pienten hiirulaisten vastustuskyky ei pystynyt puolustautumaan moisen väärinkäytön vuoksi.

Lähteet:

Sussan TE, Gajghate S, Thimmulappa RK, Ma J, Kim J-H, et al. (2015) Exposure to Electronic Cigarettes Impairs Pulmonary Anti-Bacterial and Anti-Viral Defenses in a Mouse Model. PLoS ONE 10(2): e0116861

Ecita – New study in mice shows remarkably little acute toxicity, despite major methodology problems

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *