Vapers Finland RY vastustaa sähkötupakointikieltoa julkisilla paikoilla 11


Helsingin Sanomissa (HS) 11.6.2015 julkaistun artikkelin mukaan Sosiaali- ja Terveysministeriö (STM) aikoo esittää uudessa tupakkalaissa, että sähkötupakointi kiellettäisiin julkisissa paikoissa kuten työpaikoilla ja ravintoloissa. Perusteluna tälle on se, että sähkösavukkeen tuottama höyry ei ole täysin turvallista sivullisille. Lähteenä he ovat käyttäneet Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemää selvitystä sähkösavuketutkimuksista.

Koska THL:n tekemä, heidän mukaan objektiivinen, tutkimuskooste ei ole julkisesti saatavilla, niin jää vain arvailujen varaan kuinka objektiivinen tuo on, sillä THL on erittäin sähkötupakkavastainen. He ovat aikaisimmissa julkaisuissaan käyttäneet lähteenä mm tunnetun sähkötupakkavastustajan, mikromekaniikan tohtori Stanton Glantzin tutkimuksia, joita ei pidetä lainkaan arvossaan sähkötupakkatutkijoiden silmissä, sillä ne rusinat pullasta metodilla tehtyinä eivät edusta objektiivista näkökantaa.

HS:n artikkelissa lisäksi mainitaan virheellisesti, että sähkötupakka olisi tulevassa EU:n tupakkadirektiivissä luokiteltu tupakkatuotteeksi, sillä tuo direktiivi luokittelee ne tupakan kaltaisiksi tuotteiksi. Tupakkaluokitus on mahdoton sen takia, että sähkösavuke ei sisällä lainkaan tupakkaa. Lisäksi siinä ei pala mitään vaan sen toiminta perustuu nesteen höyrystämiseen.

Peruste kiellolle on sikäli ontuva, sillä sähkösavukkeen ei ole osoitettu olevan haitallinen edes käyttäjälleen, joten miten se voisi olla sitä sivullisille? Lisäksi sähkösavuke sisältää samoja ainesosia kuin ravintoloissa, teattereissa, diskoissa jne. käytetyissä savukoneissa. Näiden savukoneiden käyttö on kuitenkin täysin sallittua, sillä niiden sisältämät haitta-aineet ovat alle viranomaisten asettamien raja-arvojen alla. Yhtälailla nekään eivät ole täysin turvallisia kuten eivät sähkösavukkeet mutta pitää muistaa, että ainoastaan annoskoolla on merkitystä, ei sillä, että tuotteesta on löydetty mitätön määrä haitallista ainetta. Itse asiassa kaupunki-ilmassa on enemmän haitta-aineita verrattuna sähkösavukkeiden käyttöön.

Passiivisen tupakoinnin kieltoa perusteltiin niiden aiheuttamalla haitalla ravintolatyöntekijöille, jotka altistuvat tupakan savulle työpaikalla. Tupakan savun sisältämä nikotiini ei ollut kieltoperuste vaan itse tupakan savu, jossa on karsinogeenejä. Nikotiini itsessään ei ole karsinogeeni. Sähkösavukkeiden kohdalla ainoastaan sen sisältämä nikotiini on nostettu ainoaksi terveyshaitaksi, joka sekin on vailla perusteita. Myöskään sähkötupakka ei ole tupakkateollisuuden keksintö.

Britannian Walesissa uutisoitiin 10.6.2015 samankaltaisesta aikeesta kieltää sähkötupakointi julkisissa paikoissa. Tätä kieltoa vastustavat mm seuraavat terveysjärjestöt tieteellisen näytön puuttumisen vuoksi: Action on smoking and health (ASH) , Cancer Research UK, British Heart Foundation, Royal College of Physicians, ASH Wales ja Professor Robert West, University College London.

Vapers Finland RY vastustaa STM:n esittämää sähkötupakointikieltoa täysin tieteelliseen näyttöön perustumattomana, sillä sähkösavukkeiden levittämän höyryn koostumus ei sisällä terveydelle haitallisia määriä haitta-aineita.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

11 ajatuksia aiheesta “Vapers Finland RY vastustaa sähkötupakointikieltoa julkisilla paikoilla

  • Päivi Arffman

   Tällä hetkellä pyrimme vaikuttamaan sähkösavukkeita koskevaan lainsäädäntöön omalla julkaisutoiminnallamme yhdistyksen sivuilla ja somessa, eduskuntaan ja STM:öön on parhaillaan valmistumassa tiedote/kannanotto sähkösavukkeista ja sääntelykysymyksestä, päätäntävaiheessa pyrimme pääsemään kommentoimaan lakiehdotusta, kun se lähtee lausuntokierrokselle eduskuntaan. Kehitteillä on myös eräänlainen uutispalvelu muille medioille sähkösavukkeita koskevista tutkimuksista ja uutisista.

 • Joel

  miksi poistitte kommenttini jossain kysyin millä tavalla vastustatte tätä esitystä ? asiallisella vastauksella olisitte saaneet yhden jäsenen lisää, kommenttini poistamalla taas on aika päinvastaiset seuraukset.

  • Maarit Salminen

   Yhtään kommenttia ei ole poistettu, ne vaativat hyväksynnän ennen kuin tulevat julkiseksi. Kirjoittajalle kommentti näkyy heti kirjoittamisen jälkeen, mutta myöhemmin se poistuu näkyvistä. Emme valitettavasti ehdi hyväksymään kaikkia heti, mutta mahdollisimman nopeasti yritämme.

   Toimittajamme Päivi vastasikin jo kommenttiisi.

 • Heikki

  Tupakankaltaiseksi tuotteeksi lasketaan nikotiinia sisältävät ”sähkötupakat” (tuote ei sisällä tupakkaa joten niiden markkinointi sähköTUPAKKANA pitäisi olla laitonta). Täytyyhän kannettavaa nikotiinia sisältämätöntä savukonetta (höyrytin) saada käyttää sielä missä muitakin savukoneita?
  Joku vois verrata savukoneen höyryä ”sähkötupakan” höyryyn. Mahtavatkohan käyttää minkätasoista VGtä noissa oikeissa savukoneissa, jos on jotain B laatua niin tuohan saattaa olla jopa vaarallisempaa kuin ”sähkötupakan” elintarvike/pharma laadun nesteet.

 • RiMa

  Kylläkai STM:än pitäisi nuilla perusteilla kieltää julkinen piereskelykin, kylläkai suolikaasussakin on enemmän haitallisia aineita kuin ”sähkötupakassa”.