Tutkimus: Tuettu sähkösavukkeen käyttö on tehokas tapa lopettaa tupakointi


Italiassa järjestetystä tutkimuksesta saatiin vahvoja todisteita siitä, että sähkösavuke on erittäin tehokas keino lopettaa tupakointi kun se yhdistetään asianmukaiseen neuvontaan. Kaikki osallistujat olivat tupakoitsijoita, jotka eivät halunneet lopettaa polttamista, eivät olleet kokeilleet tupakoinninlopettamisohjelmia tai olivat kieltäytyneet niistä.

Tutkimukseen osallistuville annettiin kaksi sähkösavuketta (AVATAR-laite, 550 mAh/3.9 V akku, cartomizer 2,2 ohm lämpövastuksella, säiliön koko 1.5 mL, höyryn lämpötila 55/65 °C, teho n. 7.8 W), kaksi laturia per sähkösavuke, sekä sopivalla nikotiinivahvuudella nesteitä, joiden maut käyttäjät saivat vapaasti valita.

Terveydenhuoltohenkilökunta antoi tietoa sähkösavukkeen toimintaperiaatteesta, turvallisuudesta ja riskeistä sekä opasti niiden oikeaoppisessa käytössä. Tutkijat myös perustivat neuvontakanavan osallistujille (whatsapp), jossa oli mahdollista esittää kysymyksiä lääkärille vuorokauden ympäri. Tutkimuksen aikana sähkösavukkeen käyttöön kannustettiin vahvasti, mutta osallistujilta ei kielletty tupakointia.

Ensimmäisen viikon aikana osallistujat harjoittelivat käyttöä nikotiinittomilla nesteillä ja heitä neuvottiin keskittämään käyttö niihin tilanteisiin, joissa he normaalisti polttaisivat.

Toisella ja kolmannella viikolla laitteisiin vaihdettiin nikotiininesteet ja osallistujia kannustettiin käyttämään laitetta tupakoinnin sijaan.

Neljäs viikko käytettiin tupakoinnin kokonaan korvaamisen vahvistamiseen.

 

Tulokset ovat vähintäänkin hätkähdyttäviä:

Kaikilla osallistuneilla tupakan kulutus väheni huomattavasti verrattuna tutkimuksen alkuun, mutta sähkösavukkeiden käyttäjillä selkeästi tehokkaammin kuin pelkän tuen avulla.

Ensimmäisen kuukauden harjoitusjakson jälkeen tupakoinnin oli lopettanut 73.5 %, sähkösavukkeiden ja tupakan rinnakkaiskäyttäjiä oli 17.6 % (23 savukkeesta 2:een) ja pelkkää tupakointia jatkoi 8.8 % (31 savukkeesta 19:ään).

Neljän kuukauden jälkeen osa oli palannut takaisin tupakointiin, mutta luvut olivat silti edelleen erittäin rohkaisevia: 50 % lopettaneita, 23.5 % oli rinnakkaiskäyttäjiä (22 savukkeesta 2:een) ja 26.5 % pelkkää tupakointia jatkaneita (26 savukkeesta 7:ään).

Viimeisessä seurannassa kahdeksan kuukauden jälkeen 52.9 % osallistujista oli lopettanut tupakoinnin, 23.5 % oli rinnakkaiskäyttäjiä (22 savukkeesta 5:een) ja 23.5% jatkoi pelkkää tupakointia (26 savukkeesta 7:ään).

 

Lopuksi tutkijat toteavat, että tarvitaan lisätutkimuksia suuremmalla osallistujamäärällä mutta näistä alustavista tuloksista voidaan päätellä, että terveydenhuollon tuki auttaa korvaamaan tupakointia sähkösavukkeella.

 

Tutkijat eivät ottaneet kantaa laitevalintaan, mutta käyttäjäkokemuksien perusteella voidaan olettaa, että saataisiin vielä parempia tuloksia aikaan, jos tutkimusrahoitus mahdollistaisi modernimman ja tehokkaamman laitteen tarjoamisen tutkimukseen osallistujille, jotta kokemuksesta saataisiin mahdollisimman miellyttävä ja toimiva.

 

Lähde: http://www.mdpi.com/1660-4601/12/7/7638/htm

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *