Royal College of Physicians: Sähkösavukkeiden riskit pieniä, ei porttivaikutusta – tupakoitsijoita kannustettava vaihtamaan sähkösavukkeisiin


Sähkösavukkeet ovat huomattavasti tupakointia vaarattomampia ja niistä on kansanterveydellistä hyötyä: tästä johtuen tupakoitsijoita tulee rohkaista vaihtamaan tupakoinnista höyryttelyyn, toteaa brittiläinen Royal College of Physicians eilen ilmestyneessä raportissaan ”Nicotine without smoke: tobacco harm reduction”.

Yli 200-sivuisessa raportissa käsitellään kattavasti sähkösavukkeisiin ja muihin tupakkaa sisältämättömiin nikotiinituotteisiin liittyvää tutkimustietoa, politiikkaa, sääntelyä ja etiikkaa viimeisimmän tutkimustiedon valossa.

Raportin mukaan sähkösavukkeet ovat nikotiinikorvaustuotteita suositumpi ja tehokkaampi tupakoinnin lopettamiskeino ja ne houkuttelevat lopettamiseen sellaisiakin tupakoitsijoita, jotka eivät muuten tulisi sitä tehneeksi.

Käyttäjäkunta rajoittuu lähes yksinomaan ihmisiin, jotka ovat tupakoineet ennen sähkösavukkeiden käytön aloittamista. Sen sijaan merkittävää siirtymistä sähkösavukkeista tupakointiin ei ole ollut havaittavissa: sähkösavukkeet eivät siis ole portti tupakointiin vaan ennemminkin portti pois tupakoinnista.

Sähkösavukkeiden käytön lisääntymisen ei myöskään ole havaittu johtaneen tupakoinnin uudelleen tavanomaistumiseen, ns. re-normalisoitumiseen.

Terveysriskeistä Royal College of Physicians toteaa, että vaikka kaikkia pitkäaikaiskäytön riskejä ei voida vielä tarkkaan tuntea, ne ovat todennäköisesti vähäisiä ja olennaisesti tupakoinnin terveyshaittoja pienempiä. ”Tähänastisen tutkimusnäytön perusteella sähkösavukkeiden terveysriskit tuskin ylittävät viittä prosenttia tupakoinnin terveysriskeistä ja voivat olla merkittävästi sitäkin alhaisemmat”.

Sääntelyn suhteen suositellaan hienovaraista ja tasapainotettua lähestymistapaa: sääntely on tarpeen riskien minimoimiseksi, mutta se ei saa ehkäistä tuotekehitystä ja tupakoinnin haittoja vähentävien tuotteiden käyttöä tupakoitsijoiden keskuudessa.

”Sähkösavukkeiden lisääntyvä käyttö tupakkaa korvaavana tuotteena on ollut suuri kiistakysymys, johon on liittynyt runsaasti spekulaatiota mahdollisista haitoista ja hyödyistä. Tämä raportti kumoaa lähes kaikki näihin tuotteisiin liitetyt huolenaiheet ja päätyy siihen lopputulokseen, että hienovaraisella sääntelyllä sähkösavukkeilla on mahdollista ehkäistä merkittävällä tavalla tupakoinnista aiheutuvia sairauksia, ennenaikaista kuolemaa ja terveyteen liittyvää yhteiskunnallista eriarvoisuutta”, toteaa professori John Britton, Royal College of Physicians’n tupakkatutkimusosaston johtaja. ”Tupakoitsijoille tulisi vakuuttaa, että he voivat päästä näiden tuotteiden avulla eroon tupakasta lopullisesti.”

Royal College of Physicians on perustettu vuonna 1518 ja on kansainvälisesti tunnustettu brittiläinen terveysalan asiantuntijainstanssi, joka on pyrkinyt aktiivisesti tupakoinnin haittojen vähentämiseen vuodesta 1962 lähtien, jolloin se julkaisi tupakoinnin terveyshaitoista käänteentekevän raportin ”Smoking and health”.

Lähteet:

Royal College of Physicians: Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction. 28.4.2016.

Royal College of Physicians: Promote e-cigarettes widely as substitute for smoking says new RCP report. 28.4.2016.

BMJ: E-cigarettes are a ”gateway from smoking”, RCP concludes. 28.4.2016.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *