Tutkimus: sähkösavukkeista ympäristöön vapautuvat hiukkaset ovat nestemäisiä ja haihtuvat sekunneissa


Tällä viikolla järjestettiin Barcelonassa työ- ja sisäilma-aerosoleja koskeva konferenssi, jossa esiteltiin sähkösavukkeiden käytön vaikutusta sisätilan ilmanlaatuun käsittelevä tutkimus.

Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä liettualainen teknologian yliopisto (Kaunas University of Technology), EMPA (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology), ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) ja blu-sähkösavukemerkin omistava Fontem Ventures.

Tutkimus suoritettiin mittaamalla sähkösavukkeiden käytöstä uloshengityksen mukana vapautuvia hiukkasmääriä. Laitteet rekisteröivät sekä nano- että mikrometrikoon hiukkasia (5.6 nm-560 nm ja 0.017 µm-10.0 µm). Testiryhmä muodostui kokeneista höyryttelijöistä ja testi toteutettiin huonetilaa simuloivassa kammiossa.

Tutkijat havaitsivat höyryttelystä vapautuvien hiukkasten hajoavan ja haihtuvan hyvin nopeasti: ilman hiukkaspitoisuus palautui lähtötasolle kymmenen sekunnin kuluessa höyryn uloshengittämisestä. Myös ääriolosuhteita testattiin sulkemalla huoneesta ilmanvaihto. Hiukkaset haihtuivat ilmasta sekunneissa myös tässä ”worst case scenario” -tilanteessa. Huoneilman hiukkasmäärässä ei myöskään tapahtunut kerääntymistä puolen tunnin höyryttelyn aikana.

Tutkimuksessa todetaankin, että koska sähkösavukkeet eivät sisällä tupakkaa eikä niissä tapahdu palamista, niistä vapautuvien hiukkasten kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet poikkevat perustavanlaatuisella tavalla savukkeiden hiukkaspäästöistä. Tupakansavu myös säilyy huoneilmassa pitkään. Sen sijaan sähkösavukkeista vapautuvat ”hiukkaset” (lainausmerkit alkuperäistekstistä) ovat muiden aerosolipohjaisten kuluttajatuotteiden tapaan nestemäisiä pisaroita, jotka haihtuvat ilmasta hyvin nopeasti.

Tutkimuksen heikkoutena voisi pitää sitä, että se tehtiin ns. ”closed system” -laitteilla, joten ilmaan vapautuvan höyryn määrä ei välttämättä ole yleistettävissä tehokkaampiin malleihin.

Sähkösavukehöyryn hiukkaskoostumus olisi tarpeen huomioida aiempaa tarkemmin myös Suomessa passiivista höyryttelyä koskevassa keskustelussa. Sähkösavukkeiden käyttörajoitusten yhteydessä puhutaan usein höyryttelystä vapautuvien ”pienhiukkasten” sivullisille aiheuttamista riskeistä. Pienhiukkasilla kuitenkin tarkoitetaan kiinteitä partikkeleita; nestemäiset pisarat eivät ole pienhiukkasia.

Lähde: New study finds exhaled e-cigarette vapour particles disappear within seconds. EurekAlert 19.4.2016.

Päivitys 25.4.2016: Tarkennettu tutkimuksessa käytettyä laitteistoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *