Suomen uusi tupakkalaki vahvistettu 27


29.06.2016 vahvistettiin Suomen uusi tupakkalaki ja se astuu voimaan 15.8.2016.  

Laista tarkemmin sekä STM:n tiedote.

Vahvistamisen yhteydessä jätettiin huomioimatta kuitenkin voimaantulon myöhästymisen vaikutukset kokonaan ja vaarana on, että sähkösavukkeen käyttäjät jäävät tyhjän päälle tammi-helmikuussa.

 • Direktiivi vaatii ennakkoilmoituksen markkinoille asetettavista tuotteista kuusi kuukautta ennen markkinoille asettamista.
 • Koska Suomen markkinoilla ei ole tällä hetkellä yhtään nikotiininestettä, lakiin asetettiin rajat ylittävälle etämyynnille siirtymäaika 31.12.2016 asti, jotta asiakkaille olisi nikotiininesteitä saatavilla ennakkoilmoitusprosessin aikana. Siirtymäajan päättymispäivä päätettiin jo aikaisemmin, kun lain oli tarkoitus tulla voimaan 20.05.2016.
 • Siirtymäaikaa ei kuitenkaan muutettu, vaikka lain voimaantulo myöhästyi lähes kolme kuukautta.
 • Nikotiininesteiden ennakkoilmoituksen voi Suomessa jättää lain voimaan tultua 15.8.
 • Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäinen nikotiinineste voidaan asettaa markkinoille aikaisintaan 15.02.2017.
 • Käytännössä siis 1.1.-14.2.2017 välisenä aikana ei ole laillista tapaa hankkia nikotiininestettä Suomessa.
 • Matkustajatuonti on tänä aikana ainoa keino hankkia nikotiininestettä laillisesti, mutta tälle on asetettu erittäin tiukka raja 10ml, joka riittää keskivertokäyttäjälle noin kaksi tai kolme päivää ja kaikille ei välttämättä edes yhdeksi päiväksi.

Suosittelemme vahvasti nesteiden varastoon hankkimista, ettei tule tilannetta, jossa on pakotettu ostamaan savukkeita tämän myöhästymisen takia.

Tilaa siis joulukuussa ylimääräistä, jos on riski, että ilman nikotiininestettä palaat takaisin tupakoimaan!

EDIT: Saimme juuri tiedon että ennakkoilmoituksia onkin saanut tehdä jo 20.05.2016 lähtien. Yritämme selvittää onko Suomessa yhtään tälläistä ilmoitusta vielä tehty ja kuinka moni on tästä mahdollisuudesta ylipäätään ollut tietoinen. Lisätietoa ilmoitusjärjestelmän sivulla http://ec.europa.eu/health/euceg/ ja valviran sivuilla http://www.valvira.fi/tupakka/tuotevalvonta.  Ilmeisesti järjestelmä ei kuitenkaan ole kokonaan toiminnassa, kuulemma ilmoituksia ei pysty vielä lähettämään.

On kuitenkin epäselvää milloin kyseinen järjestelmä saadaan toimimaan ja miten sen viivästys vaikuttaa ennakkoilmoitusprosessiin. Selvitämme myös tätä.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

27 ajatuksia aiheesta “Suomen uusi tupakkalaki vahvistettu

 • Nykyään savuton

  tuntuu enemmänkin verojen pelaamiselta omaan taskuun ja painostukselta takasin vanhaan tupakan poltteluun

 • TP

  Saanko siis nyt vuoden loppuun asti tilata esim. Virosta nikotiinia?
  Jos saan, niin kuinka paljon kerralla voi tilata ja mikä on maksimi vahvuus?

  • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

   Saa tilata, artikkelin alussa linkki lisätietoihin.
   Lain voimaantulon jälkeen maksimivahvuus on 20mg/ml. Määrällisiä rajoituksia tilaamiselle uudessa tupakkalaissa ei ole.

   • Kalle

    Mutta lain voimaantulon jälkeen nikotiininesteitähän ei saa tilata enää lainkaan (ellei sitten Suomesta saa)?

    • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

     Ulkomailta saa tilata, laissa on siirtymäaika rajat ylittävälle etämyynnille juuri nimenomaan sen takia että nikotiininesteiden saatavuudessa ei tulisi katkosta.

 • Eetu Grönvall

  Haluaisin tietää, että onko mahdollista tammikuun jälkeenkin tilata nikotiinittomia makunesteitä, entäs laitteita. Itsehän en nikotiinia enään käytä, mutta mielellään jatkaisin harrastusta. Tietääkseni nikotiinittoman nesteen valmistusaineiden tilaaminen ei ole laitonta, että jos itse voisi sekoittaa. Mutta entäs laitteet sitten? Ja miten pystyttäisiin kyseistä tilaamista valvomaan, koska eihän nuuskankaan tilaamista olla voitu estää.

  • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

   Etämyyntikielto ei koske nikotiinittomia nesteitä ylipäätään, eli niitä saa kyllä tilata. Makuaineellisia käsittääkseni saa tilata ulkomailta, niitä ei vaan saa suomen markkinoille tuoda.
   Laitteiden etämyynti on myös kielletty. En osaa oikein spekuloida sitä kuinka onnistuvat valvonnassa, että sillä riskillä että saa salakuljetussyytteen.

 • jame

  Iha jäätävää paskaa tälläne just ku pääse tupakasta eroo nii tulee tämmöne paska laki #HyväSuomi (Sarkasmia jos lukia ei ymmärtänyt )

 • René Rahikka

  Aika hauska juttu että suomessa yritetään ja kannustetaan lopettamaan tupakointia,mutta sitten sähköröökit ja nesteet joita lääkäritkin suosittelee(ei terveellisiä mutta terveellisempiä kuin tupakka) kielletään tai tehdään liian vaikeaksi tilata.

 • Möge

  Käsitinkö nyt oikein, että vuodenvaihteen jälkeen ei nikotiininesteitä enään saa tilata ollenkaan ulkomailta? Ja Suomesta saa ostettua pelkästään 10ml pulloissa olevaa tupakan makuista ylihintaista kuraa?

  • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

   Kyllä suurinpiirtein näin valmisnesteiden osalta. Tiivisteethän on kuitenkin lähtökohtaisesti elintarvikkeita, joten ne ei ole tupakkalain sääntöjen alaisia.

 • Vitun Valvira

  Mites toi pullokoko nyt sitten menee ennen ja jälkeen 15.8.2016? Ulkomailta tilaukseen 120ml pullo 3mg vahvuudella ja makuna vaikka mansikka. Tuleeko läpi vielä vaikka 20.8.2016?

  • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

   Ulkomailta saa ihan rajoituksetta tilata maksimissaan 20mg/ml vahvuisia nesteitä, etämyynnin sääntelyssä ei ole mitään yksityiskohtia kun se kerran kielletään. Suomen lain pullokoko- ja makuainerajoitukset ym koskevat vain elinkeinonharjoittajien myymiä tuotteita Suomessa, eli sitä mitä he saavat tuoda ja pitää kotimaisilla markkinoilla.
   Eli jos saat jostain sen ison pullon mansikkanestettä tilattua, se tulee tullista läpi kyllä.
   Huomioitavaa on myös se että etämyyntikiellot ja pullokokorajoitukset eivät koske nikotiinittomia nesteitä edes kotimaassa.

   • Vitun Valvira

    Ok. Tämä selvä. Kiitos. Ei vaan näytä menevän tilaukset läpi Paypalista tilatessa briteistä. Brexit tai joku muu vastaava…

    • Juhani Orelma Artikkelin kirjoittaja

     Kannattaa kysyä myyjältä toimittavatko he Suomeen ollenkaan, jotkut firmat ovat nimittäin lopettaneet sen.

 • Helge från Stockholm

  Vilpitön osanotto suruunne , tuska jota tunnen synnyinmaani päättäjien typeryydestä on sanoinkuvaamaton.

 • Nikotiinitön

  Saako Glyserolia, Propyleeniglykolia ja makutiivisteitä tilata vain EU:n maista? Vai mistä maasta tahansa, jolloin tullissa niihin mahdollisesti tulisi alv ja/tai tullimaksu?

 • Kröyhtelijä

  Eli jos nyt viikonlopun aikaan ennen maanantaita tilaa vaikkapa kaksi 30ml pulloa 12mg nikotiinilla, niin tuleeko vielä vai jääkö tulliin ja joutuu vankilaan? ;D

 • jontt

  Voin sanoa sen että tämmöset päätökset ei muutaku tuo lisää mielenosotuksia yms..
  samalla tavalla kävis jos esimerkiksi alkoholi tai normitupakan kielto astuisi voimaan
  Luulen että tulisi aika paljon salakuljetuksia että myymistä ei pysty estämään mutta mun mielestä aivan tyhmää kieltää sähkötupakka ei ole mitää järkeä tuossa jos oikeesti joku haluaa lopettaa tupakoinnin niin miksi sitten kieltää sähkötupakointi joku varmasti haluaa päästä irit normitupakoinnista ja seki on voinu vaikuttaa aika moneen asiaan.. aika surullista mutta minkäs sille tekee.. en ymmärrä.. mut onhan sähkötupakointi ollu vaikka miten pitkää markkinoilla mutta ei niin vahvasti esillä ehkä senkintakia nyt pelätää jotain pahinta en tiedä mikä tässä on nyt takana onko se nyt verolliset syyt vai yritetäänkö ettiä jotain tietoa että se olisi muka haitallisempaa tietenkää ei ole varmasti sellasta tutkimusta että jos käyttäs sähkötupakointia vaikka esimerkiksi 40 vuotta.. mutta nyt olis vaan tärkeää minun mielestä että sähkötupakointi laillistetaan täysin.. Sähkötupakointi mun mielestä vois vaikka pelastaa jonkun hengen..

 • Cloud Beast King

  Ei jumalauta mitä tekstiä! 😀
  Pitää varmaan mennä mettään höyryttelemään.
  Minkäs takia tupakka askissa ei lue kaikkia ainesosia ja kielletä lailla kaikkia syöpää ja terveydelle haitallisia aineita?

  • J.K

   Laki kieltää elinkeinonharjoittajalta nikotiinipitoisten e-nesteiden, nikotiinittomien e-nesteiden ja laitteiden myymisen alaikäisille. Alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan nikotiinipitoisia e-nesteitä.

   118 §

   Hallussapitokielto

   Alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä.

 • Snoopfogg

  Voii p*ska. Mun on pakko jahdata niitä pilviä emmää haluu lopettaa enkä mää nikotiiniakaan siihen tartte