Sähkösavukkeista on apua tupakoinnin lopettamisessa 1


Kansainvälinen tutkimusjärjestö Cochrane on päivittänyt arvionsa sähkösavukkeista ja tällä kertaa tarkasteli lopettamisen lisäksi myös sivuvaikutuksia.

Arvioinnin johtopäätös on selkeä:

”Sähkösavukkeet voivat auttaa tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin, eivätkä mukana olleet tutkimukset löytäneet yhtään merkittäviä sivuvaikutuksia liittyen käyttöön kahteen vuoteen asti.”

Satunnaistettujen vertailutkimuksien vähyydestä johtuen arviossa ei voitu todeta onko sähkösavuke tehokkaampi lopetuskeino kuin nikotiinilaastari, mutta todennäköisesti tehokkuus on vähintäänkin sama. On kuitenkin viitteitä siitä, että sähkösavukkeen avulla tupakoinnin lopettamisessa onnistuvat etenkin ne, joille korvaushoidot eivät sovellu.

Britanniassa vuosittain suoritettava Smoking Toolkit Study on esimerkiksi todennut, että Englannissa sähkösavukkeet ovat mahdollisesti auttaneet viime vuonna noin 18 000 tupakoitsijaa, jotka eivät olisi muilla keinoin onnistuneet tupakoinnin lopettamisessa. Luku on mahdollisesti jopa liian pieni, koska höyryttelijöiden keskuudessa on varsin yleistä se, ettei mikään muu kokeltu keino ole toiminut.
Britanniassa sähkösavuke on noussut selkeästi suosituimmaksi lopetuskeinoksi, ja uusimpien tietojen mukaan tämä kehitys on samalla kasvattanut lopettamisessa onnistumista, vaikka lopetusyrityksien määrä onkin pysynyt suhteellisen samana. Samalla korvaushoitojen ja lopettamispalveluiden käyttö on vähentynyt merkittävästi. Varmuutta siitä ei toistaiseksi ole, ovatko nämä muutokset yksin sähkösavukkeiden aiheuttamia, mutta useat asiantuntijat Englannissa ovat vakuuttuneita siitä, että sähkösavukkeiden käyttö on vahvasti vaikuttanut lisääntyneeseen onnistumiseen lopettamisyrityksissä.

Arvostetut terveysjärjestöt Public Health England ja Royal College of Physicians ovat myös arvioineet, että sähkösavukkeen käyttö on vähintään 20 kertaa vähemmän haitallista kuin tupakointi, jolloin tupakoinnin kokonaan vaihtaminen sähkösavukkeeseen voi tuoda suuria yksilöllisiä ja kansanterveydellisiä etuja. Nämä järjestöt myös suosittelevat sääntelyä, joka ottaa nämä mahdollisuudet huomioon, eikä rajoita käyttöä ja tuotevalikoimaa liiallisesti. Suomessa kuitenkin on otettu erittäin tiukka kanta, ja höyryttely on lähes täysin rinnastettu tupakointiin. Myös Suomen media on jättänyt käsittelemättä nämä positiiviset arviot kokonaan, vaikka niistä uutisoidaan laajasti maailmalla arvostettuja mediajättejä myöten.

Tieteellinen keskustelu sähkösavukkeiden riskeistä pitkällä aikavälillä jatkuu edelleen, mutta nykytiedon valossa olisi kansanterveydellisen kannalta positiivista kehottaa tupakoitsijoita vaihtamaan savu höyryihin.

Royal College of Physicians toteaa asian näin laajassa arviossaan:

Kansanterveyden edun kannalta on tärkeää edistää mahdollisimman laajasti sähkösavukkeiden, nikotiininkorvaushoidon ja muiden tupakattomien nikotiinituotteiden käyttöä tupakoinnin korvikkeena”


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Ajatus aiheesta “Sähkösavukkeista on apua tupakoinnin lopettamisessa

  • Marja Kiiski

    Nyt ottaa suunnattomasti päähän, että sähkötupakoinnista tehdään yhtä paha asia kuin perinteisestä tupakoinnista, ja että julkinen mielipide on, että sähkötupointi ei ole tupakoinnin lopettamista! Miksi nikotiinipurukumi tai -suihke on terveellisempi tapa kuin sähkötupakka? En pysty enää lähes kahden vuoden höyryttelyn jälkeen edes baarissa siirtymään tupakkaan, akun loppumisen varalta pidän laukussa nikotiinipurukumia. Mitään sivuvaikutuksia en ole huomannut, ainoastaan normaalit tupakoinnin lopettamisen jälkeen tulevan limarityksen alkuvaiheessa ja sekin on loppunut jo kauan sitten. Ja olin tupakoinut 32 vuotta kymmenen askia viikossa! Kunpa päättäjät antaisivat meille mahdollisuuden jatkaa terveellisempää elämää, nikotiinitaso on pudonnut alun 24 milligrammasta 6 milligrammaan ja suunta jatkuu. En haise tupakalle lapseni nenään, eli hän ei opi sitä turvalliseksi hajuksi, en vaivaa ihmisiä metallisella, tupakanhajuisella hengitykselläni ja olen jo ennen lakia rajoittanut höyryttelyni samoihin paikkoihin kuin tupakoinnin. En häiritse höyryttelylläni tupakoimattomia, enkä aiheuta lapsilleni ”vaaraa”. Mitä teen niin väärin, että tämä kaikki minulat kielletään?