Tutkimus sähkösavukkeista elimistöön päätyvistä haitta-aineista – pitkäaikaiskäytön riskit vertautuvat nikotiinikorvaustuotteisiin 1


Annals of Internal Medicine -lehdessä tässä kuussa julkaistun tutkimuksen mukaan sähkösavukkeet sisältävät huomattavasti tavallisia savukkeita vähemmän haitallisia aineita.

Tutkijat havaitsivat, että entisillä tupakoitsijoilla, jotka olivat siirtyneet tupakoinnista sähkösavukkeisiin tai nikotiinikorvaustuotteisiin (nikotiinipurukumit, -laastarit jne.) vähintään puoli vuotta aiemmin, oli elimistössään huomattavasti vähemmän syöpää aiheuttavia aineita ja muita haitallisia kemikaaleja kuin edelleen tupakoivilla.

Ainoastaan elimistöön päätyneet nikotiinimäärät olivat samankaltaisia riippumatta siitä, oliko nikotiini nautittu savukkeiden, sähkösavukkeiden vai nikotiinikorvaustuotteiden kautta. Tämä viittaa siihen, että käyttäjät säätelevät itse nikotiiniannostusta haluamalleen tasolle nikotiinin välitystavasta riippumatta. Tutkimusryhmään kuuluneen dr Lion Shahabin mukaan tästä voi olla apua tupakoinnin korvaamisessa vaarattomammalla vaihtoehdolla.

Tupakoinnin vain osittain sähkösavukkeilla tai nikotiinikorvaustuotteilla korvanneilla elimistön haitta-ainemäärissä ei ollut havaittavissa vastaavaa laskua, mikä vahvistaa sitä käsitystä, että terveysriskien vähentämisen kannalta on olennaista vaihtaa tupakointi korvaaviin tuotteisiin kokonaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tutkijat analysoivat perinteisten savukkeiden, sähkösavukkeiden tai nikotiinikorvaustuotteiden pitkäaikaiskäytöstä aiheutuvaa altistumista erilaisille terveysriskien kannalta keskeisille aineille ja vertasivat tuloksia keskenään. Tutkimus toteutettiin analysoimalla koehenkilöiden sylki- ja virtsanäytteissä esiintyviä haitta-aineita.

Tutkimuksen mukaan sähkösavukkeita käyttäneet eivät olleet altistuneet nikotiinikorvaustuotteita käyttäneitä suuremmille haitta-ainemäärille, mikä viittaa siihen, että sähkösavukkeiden pitkäaikaiskäytön riskit vertautuvat nikotiinikorvaustuotteisiin.

”Tutkimus vahvistaa aiempaa tutkimusnäyttöä osoittaen, että sähkösavukkeet ovat huomattavasti tupakkaa vaarattomampi vaihtoehto ja viitaten siihen, että niiden pitkäaikaiskäytön vaikutukset ovat minimaalisia”, toteaa Alison Cox tutkimusta rahoittaneesta syöpätutkimusjärjestö Cancer Research UK:sta. ”Korvaavien nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden, hyötyjen ymmärtäminen ja niistä kommunikointi on tärkeä askel tupakointiin liittyvän kuolleisuuden vähentämiseen”.

Tutkimus toteutettiin neljän yhdysvaltalaisen ja brittiläisen tutkimuslaitoksen yhteistyönä (Centers for Disease Control and Prevention, Roswell Park Cancer Institute, University College London, King’s College). Pääasiallisena rahoittajana toimi Cancer Research UK.

Lähteet

Cancer Research UK: E-cigarettes safer than smoking says long-term study. Press release 6.2.2017.
Harrison, Pam: E-Cigarettes as Safe as Nicotine Replacement in Real-World Study. Medscape 7.2.2017.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Ajatus aiheesta “Tutkimus sähkösavukkeista elimistöön päätyvistä haitta-aineista – pitkäaikaiskäytön riskit vertautuvat nikotiinikorvaustuotteisiin

  • Mikko

    Jokohan nämä kukkahattu tädit pikkuhiljaa ymmärtävät, että sähkäsavukkeet toimii tupakasta vieroittamiseen. Oma tupakointini loppui, kuin seinään kokeituani sähkösavuketta ja tästä on aikaa kulunut kohta 8 kk. Mitkään muut korvaus tuotteet eivät toimineet minulla. Tietysti olin skeptinen, niinkuin kaikkiin muihinkin korvaustuotteisiin. En aio palata tupakointiin.