Vapers Finland ry:stä eurooppalaisen harm reduction -järjestö ETHRA:n jäsen


Tupakoinnin haittojen vähentäminen haitattomampien vaihtoehtojen avulla (tobacco harm reduction) on noussut yhä vahvemmin esiin ympäri maailmaa. Ajatusmalli on omaksuttu osaksi virallista tupakkapolitiikkaa muun muassa Britanniassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa. Käytännössä sitä toteutetaan lähes kaikissa länsimaissa kohdistamalla sähkösavukkeisiin poltettavia tupakkatuotteita kevyempää sääntelyä. Esimerkiksi EU-alueella makuaineiden käyttö sähkösavukkeissa on tupakkatuotteista poiketen yleisesti ottaen sallittua ja sähkösavukenesteitä verotetaan huomattavasti savukkeita kevyemmin, useimmiten ei lainkaan.

Suomessa tilanne on kuitenkin kokonaan toinen. Suomi on Euroopan — ja Suomen ASH:in Heikki Hiilamon mukaan kenties jopa koko maailman — harm reduction -vastaisin maa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että haittojen vähentämisen näkökulma voi saavuttaa Suomessa jalansijaa vain rantautumalla tänne muualta kansainvälisen tupakkapolitiikan vanavedessä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö harm reduction -ajattelun edistämiseksi olisi vielä paljon työtä tehtävänä myös kansainvälisellä näyttämöllä. Jo pelkästään yleinen tietotaso savuttomien nikotiinituotteiden suhteellisista riskeistä tupakointiin nähden on edelleen huolestuttavan heikolla tasolla sekä kuluttajien, päättäjien että terveystoimijoiden keskuudessa. Jopa Isossa-Britanniassa, missä terveysviranomaiset kampanjoivat aktiivisesti tupakoinnista sähkösavukkeisiin vaihtamisen puolesta, alle puolet aikuisväestöstä on tietoinen siitä, että sähkösavukkeet ovat haitattomampia kuin tavalliset savukkeet.

Kansainvälisellä yhteistyöllä on ensisijaisen tärkeä merkitys tutkitun tiedon levittämisen ja sääntelypolitiikkaan vaikuttamisen kannalta. Näiden tavoitteiden edistämiseksi yhdistyksemme on kuulunut vuodesta 2017 lähtien tobacco harm reduction -ajattelutapaa kansainvälisillä foorumeilla edustavaan INNCO-järjestöön (International Network of Nicotine Consumer Organisations).

Viime viikolla laajensimme kansainvälistä yhteistyötämme liittymällä harm reduction -tupakkapolitiikkaa erityisesti Euroopan alueella ajavaan ETHRA-järjestöön (European Tobacco Harm Reduction Advocates). 

Molemmat edellä mainituista järjestöistä ovat Vapers Finland ry:n tavoin voittoa tavoittelemattomia kuluttajajärjestöjä, joiden tavoitteena on levittää informaatiota vähäriskisistä nikotiinituotteista ja vaikuttaa niitä koskevaan sääntelyyn, jotta maailman yli miljardilla tupakoitsijalla olisi oikeus ja mahdollisuus valita vaarattomampi vaihtoehto kaikkein vaarallisimman sijasta.

Lisätietoja

ETHRA: https://ethra.co
INNCO: https://innco.org

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *