Kirje europarlamentaarikoille


Hyvä Euroopan parlamentin jäsen

Eu:n parlamentin täysistunto käsittelee syyskuun toisella viikolla uutta tupakkadirektiiviehdoitusta, jossa muunmuassa kielletään ohuiden ja maustettujen savukkeiden myyntiä. Lisäksi pakkausmerkintöihin on tulossa muutoksia, sillä ehdotus sisältää sen, että 75% pakkauksen pinta-alasta varataan varoitusteksteille tuotteen haitallisuudesta. Tosin Saksa ajaa käsittelylle lykkäystä, johtuen heidän EU-vaalista.

Saman direktiiviehdotuksen artikla 18 koskee myös nikotiinia sisältäviä tuotteita, kuten sähkötupakkaa, joille halutaan lääkeluokitus ennen markkinoille saattamista.

Nykyään markkinoilla olevat sähkötupakat ovat kuluttajatuotteita, joiden myyntiä säätelevät jo 21 EU:n direktiiviä. Nämä direktiivit kattavat kuluttajaturvallisuuden niin laite- kuin nestenäkökulmasta sekä etämyynnin Internetin kautta.

Sähkötupakasta on julkaistu noin 130 tutkimusta koskien niiden mahdollisia haittavaikutuksia ja kaikissa on päädytty samaan lopputulokseen, että ne ovat huomattavasti harmittomampia kuin tavallinen tupakka.

Vaatimalla lääkeluokitusta sähkötupakalle, jota se ei voi ikinä saada, poistetaan lääke- ja tupakkayhtiöiden kannalta kilpaileva tuote markkinoilta. Kolleeganne Italiasta esitti komissiolle kirjallisen kysymyksen siitä, että mihin toimenpiteisiin kommisio aikoo ryhtyä sähkötupakan verotuksen suhteen, kun Italiassa tupakkatuotteista saadut verotulot olivat laskeneet vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana 7,6% ollen 132 miljoonaa euroa.

Tupakkadirektiivin äitinä toimiva Linda McEvan on tunnettu tupakoinninvastustaja ja kun hänelle näytettiin The Lancet lehdessä ollutta artikkelia, missä vastustettiin sähkötupakan laittamista lääkelain alle, hän vain vähätteli professoritasoisten tutkijoiden arviota sanomalla, että he eivät ole lääkäreitä Britanniasta vaan jostain muualta.

Myös kansantalouden kannalta on hyvä, että ihmiset lopettavat tupakoinnin. Tupakoinnin lopetus näkyy esimerkiksi vähentyvillä sairaspoissaoloilla ja parantuneena työtehokkuudella. Sähkötupakka on nykyään suosituin tupakan lopettamiseen käytetty tuote. Lääkeyritykset ovat myös tämän havainneet ja he ovat aloittaneet agressiivisen mainoskampanjan markkinoimalla omia tuotteita. Kuten on jo hyvin tiedosssa, perinteisillä nikotiinikorvaustuotteilla lopetusprosentti on noin 5 vuoden seurannalla.

Direktiivissä sähkötupakkaa ei suoranaisesti kielletä, mutta lääkehyväksyntä sen käytännössä kieltää: Britanniassa toimiva yritys on yrittänyt hakea tuotteellen lääkehyväksyntää yli kahden vuoden ajan, käyttäen siihen yli kaksi miljoonaa puntaa, silti sitä saamatta. Pienyrityksillä ei ole mahdollisuuksia maksaa miljoonia pitääkseen tuotteensa myynnissä, sillä tuo lääkehyväksyntä on laite ja nestekohtainen, hintalappu on vähintään 2 miljoonaa euroa yhdistelmältä. Esimerkiksi eräs kauppias totesi, että he tarvitsisivat 900 lisenssiä saadakseen myyntiluvat omille tuotteilleen. Hintalappu olisi noin 2 miljardia euroa. Nykyiset sähkötupakkakauppaat ovat muutaman ihmisen pyorittömiä yrityksiä ja heiltä ei tuollaisia summia löydy.

Tupakkateollisuus on myös kiinnostunut alasta mutta heidän tarjoamansa tuotteet ovat olleet sen verroan vaatimattomia, että niitä kokeillut kuluttaja varmasti päätyy takaisin tupakoimaan. Tupakkayhtiöiden kiinnostuksena kun ei ole tupakoinnin lopettaminen. Tarjoamalla heikkotehoisia laitteita markkinoille luodaan niiden käyttäjille kuva siitä, että sähkötupakka ei tuota samanlaista käyttäjäkokemusta kuin oikea savuke vaan kuluttajan on palattava käyttämään heidän tuotteitaan.

Lääketeollisuuden kannalta sähkösavukkeet aiheuttavat taloudellisia menetyksiä paitsi vähentyneenä nikotiinikorvaushoitotuoitteiden myynnillä että tupakoinnista johtuvien sairauksien hoidoissa käytettyjen lääkkeiden myynnistä. Maailmanlaajuisesti kyseessä on miljardien liikevaihdosta, joten heillä on intressinsä lobata sähkösavukkeet pois markkinoilta.

Hyväksymällä nykyisen tupakkadirektiiviehdoituksen, mikä sisältää käytännöllisen kiellon sähkötupakalle, tuette ainoastaan lääke- ja tupakkateollisuuden etuja ettekä yksilön terveyttä ettekä kuluttajan valintaa siitä, miten hän nikotiininsta nauttii.

Kolleganne Ruotsista, Christofer Fjellne (EPP), pitää lounastapaamisen aiheesta tiistaina 3.9.2013, joten toivon, että osalistutte tuohon tapaamiseen saadaksenne lisätietoja siitä, miksi tupakkaa sisältämättömiä tuotteita ei voi säädellä tupakkadirektiivissä.

Toivottavasti tutkit, mitä tahot ajavat kansanterveyttä ja mitkä tupakka- ja lääketeollisuuden etuja ja teet päätöksen äänestyksessä omatuntosi mukaan.

Ystävällisin terveisin

– Jari Ollikka

Viitteet:
Kysymys kommissaarille
Kokoelma tutkimuksia
Clive Batesin blogi

Tämä artikkeli on lähetetty sähköpostitse kaikille Suomen europarlamentaarikoille eli
Tarja Cronberg
Sari Essay
Satu Hassi
Liisa Jaakonsaari
Anneli Jäättenmäki
Eija-Riitta Korhola
Riikka Pakarinen
Sirpa Pietikäinen
Mitro Repo
Petri Sarvamaa
Hannu Takkula
Sampo Terho
Nils Torvalds

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *