Miksi sähkötupakointi pitää kieltää? 1


Aikoinaan tupakka- ja lääketeollisuuden välillä vallitsi symbioosi: tupakkayhtiöt tuottivat ihmisille tupakkaa ja lääkeyhtiöt siitä eroon haluaville tehottomaksi todettuja lääkehoitoja. Näin oli muodostunut oravanpyörä, jossa tupakoitsija rahoittaa sekä tupakka- että lääkeyhtiöitä: poltan tupakkaa, yritän päästä siitä eroon nikotiinikorvaustuotteilla ja kun ne eivät toimi, niin poltan taasen tupakkaa ja yritän taasen päästä tavasta irti.

Tupakkatuotteiden mainonta kiellettiin Suomessa jo 1970-luvulla vuoden 2012 alusta niiden esilläpitokin kiellettiin kaupoissa ja kioskeissa. Näiden kieltotoimenpiteiden johdosta uusien tupakkatuotteiden tai -merkkien markkinoilletulo käytännössä estettiin, sillä tupakoitsijat kyllä muistavat oman suosikkimerkkinsä nimen, jota he sitten kioskilta ostaessaan mainitsevat. Kauppoihin ilmestyneet numerolliset tupakka-automaatit itse asiassa siirsivät tupakan ostamisen kioskeihin, koska automaateista oman suosikkimerkin numeron etsiminen koettiin hankalaksi. Vaikuttiko tämä muutos tupakan kulutuksees? Vastaus on, että ei. Se vain muutti ostoskäyttäytymistä.

Lääketeollisuus on tällä välin rahoittanut lukuisia lopeta tupakointi-järjestöjä, joiden tehtävänä on markkinoida lääketeollisuuden nikotiinikorvaustuotteita ja demonisoida tupakointia. Myöskin valtio on ollut tyytyväinen siihen, että kansalaiset tupakoivat, sillä tupakka on erittäin korkeasti verotettu ja kuten tunnettua, tappavaa. Valtiolle tuloja kertyy sekä tupakkaverosta että lyhentyneestä eliniästä.

Näin oli muodostunut symbioosi, jossa kaikkien osapuolien välillä vallitsi harmonia. Kunnes markkinoille ilmaantui yht’äkkiä sähkötupakka.

Vuonna 2006 markkinoille tullessaan se oli marginaalisen ryhmän käyttämä tuote, jolla tupakoitsijat halusivat korvata tupakoinnin nauttien nikotiinia vähintään 100 kertaa haitattommalla tavalla.

Sähkötupakoinnin yleistyessä lääkeyhtiöt havaitsivat symbioosia rikkovan uhkatekijän tulleen markkinoille, joten he ryhtyivät puolustussotaan: lopeta tupakointi-järjestöjen kautta julkisuuteen alettiin kertoa valheellista informaatiota sähkötupakoinnin vaarallisuudesta ja luomaan kuvaa siitä, että sähkötupakointi on vähintään yhtä haitallista kuin tavallinenkin tupakointi. Myös lobbauksella poliittisten pättäjien suhteen ajamalla kieltoa sähkötupakoinnin kieltämiseksi. Tosin tämä kielto on markkinoitu siten, että niille pitää hakea lääkehyväksyntä, jota sähkötupakat eivät käytännössä voi ikinä saada. Tällä lobbauksella on luotu hyväksytty ja hyvältä kuullostava peruste, että vasta lääkehyväksynnällä sähkötupakka olisi turvallinen.

Useissa puolueettomien tutkijoiden taholta sähkötupakan haitallisuus on osoitettu olevan samaa luokkaa kuin lääkehyväksytyn nikotiini-inhalaattorin ja koska sähkötupakasta ei ole toistaiseksi löytynyt mitään vaarallista ainetta, on julkisuuteen lopeta tupakointi-järjestöjen taholta hoettu matraa, että ei ole tutkittu tarpeeksi. Ilmeisesti tutkimuksia pitää jatkaa siihen asti, että löytyy jotain vaarallista, jonka perusteella se voidaan kieltää. Tuohon tosin saattaa mennä ikuisuus.

Myöskin valtiolle tupakasta saatavien verotulojen lasku on aiheuttanut huolta. Italialainen europarlamentaarikko esittikin kirjallisen kysymyksen EU:n komissiolle, että mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä kun yksin Italiassa tupakkaveron tuotto oli laskenut vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana 7,6% ollen 132 miljoonaa euroa vähemmän kuin aikaisemmin.

Suomessa on lobattu nikotiinikorvaustuotteille KELA-korvausta varsinkin lääketeollisuutta lähellä olevien tahojen suunnalta. Ideanahan tuo kuullostaa hyvältä, mutta käytännössä se olisi suora rahansiirto valtiolta lääkeyhtiöille.

Jos tupakointi loppuisi yhdessä yössä niin millaisia vaikutuksia sillä olisi? Ensinnäkin lopeta tupakointi-järjestöillä ei olisi enää mitään tehtävää, joten he joutuisivat lopettamaan toimintansa. Lääkeyhtiöt menettäisivät erittäin kalliiden tupakoinnista johtuvien sairauksiin käytettyjen lääkkeiden myyntitulot. Myöskin valtio menettäisi tupakasta saatavat verotulot ja kansalaisten pidentyneen eliniän johdosta myös eläkkeisiin kuluisi enemmän rahaa. Toki tupakkayhtiötkin joutuisivat lopettamaan toimintansa.

EU:n komissio käsittelee tulevaa tupakkadirektiivä, johon on sisälletetty sähkötupakoita koskeva lääkehyväksyntä, nikotiinimäärästä riippumatta, syyskuussa. Tuo aikakin palvelee lääke- ja tupakkateollisuutta, sillä EU:n parlamentaarikot ovat elokuun lomalla ja palaavat töihinsä vasta syyskuun alussa. Tällä aikataulutuksella pyritään estämään sähkötupakoitsijoiden omaa lobbausta.

Britanniassa paikallinen FIMEA, eli lääketeollisuudelta rahoituksensa saava MHRA on esittänyt vielä tiukempaa säätelyä sähkötupakoille: itse laitteellekin pitää hakea lääkelaitehyväksyntä. Eli yksi hyväksyntä pitää sisällään laitteen, käytetyn nikotiininesteen yhdellä vahvuudella ja maulla. Pelkästään eCigWizard on arvioinut, että se tarvitsisi noin 900 tällaista hyväksyntää. British American Tubaccon ostama Intelcig on yrittänyt hakea omalle tuotteelleen tuota hyväksyntää nyt jo yli kahden vuoden ajan vieläkään sitä saamatta. Rahaa tuohon touhuun on mennyt yli 2 miljoonaa puntaa. Voitko kuvitella, miten esimerkiksi eCigWizard voisi kuluttaa noin miljardi puntaa hyväksyttämällä omat laitteensa?

Kolumnin lähteinä on käytetty professoreiden Michael Siegel ja Carl Phillis blogeja, UK-vapers-sivuston tekstejä sekä The Lancetin artikkelia.

Professori Siegelin blogi
Professori Phillipsin blogi
UK-vapers sivusto
Should e-cigarettes be regulated as a medicinal device?


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Ajatus aiheesta “Miksi sähkötupakointi pitää kieltää?