Nelonen: Sähkösavukkeista kasvoi vuodessa miljoonabisnes


Nelonen uutisoi tänään sähkösavukkeista, tutulla kaavalla:

Suomalaisten perustamat sähkösavukeyritykset kertovat hurjista, jopa kymmenien prosenttien kuukausikasvuluvuista. Niiden perusteella sähkötupakka on yleistymässä Suomessa kovaa vauhtia. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos kerää paraikaa tietoa sähkösavukkeiden yleisyydestä.

 

Viralliset tulokset saadaan syksyllä, mutta valvontaviranomaiset tunnistavat nousevan trendin.

 

Suomalaisten suuhun sähkösavukkeet löytävät, vaikka tuotteita ei saa mainostaa lainkaan. Suomen suurimpiin verkkokauppoihin kuuluvat Finnvape ja Paul Saar kertovat liikevaihdon liikkuvan tänä vuonna miljoonissa.

 

Suomessa nikotiinipitoisten ampullien myynti on kielletty, mutta tilaaminen omaan käyttöön muista EU-maista on sallittua.

 

Kauppa porskuttaa, kun yritykset siirtävät kilpaa kirjoja löysemmän säätelyn maihin, muun muassa Isoon-Britanniaan, Espanjaan ja Viroon.

 

Sosiaali- ja terveysministeriöstä myönnetään, että säätely ei pysy kasvavan kaupan mukana. Vaikka verotulot valuvat nyt muihin maihin, viranomaiset suhtautuvat sähkösavukkeisiin penseästi.

 

”Tupakka ja tupakkatuotteet eivät koskaan saisi myyntilupaa, jos ne keksittäisiin nyt. Meidän tarkoituksemme on suojata lapsia ja nuoria. Ellei sähkösavuke tutkimuksissa osoita terveyshyötyjä, se on turhake, jota ei kannata sallia”, neuvotteleva virkamies Meri Paavola perustelee.

 

EU-tasolla pelisäännöistä väännetään kättä syksyllä. Päätöksenteko junnaa, sillä sähkösavukkeiden terveysvaikutuksista ei ole vielä pitkäaikaista tutkimusta.

Lähde ja video: Nelonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *