Oikeus: sähkötupakka ei ole lääke


Saksassa oikeusistuimet ovat hyväksynyt kolme eri kannetta, joissa vaaditiin kumoamaan sähkötupakoita ja niissä käytettäviä nesteitä koskeva vaatimus siitä, että ne olisivat lääkkeitä tai lääkelaitteita.

Kanteet olivat nostettu paikallisessa, alueellisessa ja kansallisessa oikeusistuimissa. Ennen näitä tänään julkaistuja tuomioistuimien päätöksiä Saksassa oli jo käsitelty kaksi oikeuskannetta, joissa molemmissa oikeusistuin päätyi samaan johtopäätökseen; sähkötupakkatuotteet ja niissä käytetyt nikotiinia sisältävät nesteet eivät ole lääkkeitä tai lääkelaitteita.

Ensimmäisessä kanteessa sähkötupakkakauppias oli valittanut, että Wuppertalin kaupungin terveysosasto kielsi nikotiinia sisältävien nesteiden myynnin, ellei niitä ole luokiteltu lääkkeeksi. Tämän päätöksen johdosta hänen kauppansa ajautui konkurssiin. Düsseldorfin hallinto-oikeus oli kantajan puolella ja hylkäsi lääkeluokitteluvaatimuksen ja korkein hallinto oikeus vahvisti tämän päätöksen. Hänellä on mahdollisuus hakea vahingonkorvauksia.

Toisessa kanteessa käsiteltiin Pohjois-Rhine-Westphalian terveysministeriön 16.12.2011 julkaisemaa lehdistötiedotetta, jossa varoitettiin kauppiaita myymästä nikotiinia sisältäviä nesteitä rangaistuksen uhalla, ellei niitä ole lääkehyväksytty. Jälleen hallinto-oikeus hylkäsi tämän vaatimuksen ja korkein hallinto-oikeus vahvisti päätöksen: nikotiinia sisältävät nesteet eivät ole lääkkeitä.

Kolmannessa tapauksessa kaksi sähkötupakkakauppiasta halusi jättää liittovaltion terveysministeriölle lausunnon, jossa todetaan, että lääkehyväksyntää ei tarvita laitteille eikä nesteille, eivätkä ne täten ole niitä. Tämän vaatimuksen oli jo aiemmin hyväksynyt Kölnin hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus myöskin hyväksyi päätöksen.

Kolmen oikeuskanteen käsittelyn jälkeen korkein hallinto-oikeus linjasi, että nikotiinia sisältävät tuotteet eivät ole toiminnallisuuden eivätkä ulkonäön perusteella lääketuotteita, sillä niistä ei esitetä terveysväittämiä eivätkä ne paranna, lievitä tai ehkäise sairauksia. Myöskään nikotiinia sisältävät nesteet eivät ole lääkkeitä toiminnallisuuden mukaan.

Istuvan Euroopan oikeusistuimen oli päätettävä, ovatko nämä lääketuotteita niiden toiminnallisuuden mukaan kanne kerrallaan, ottaen huomioon tuotteiden ominaisuudet, kuten rakenne, käyttötapa, kuinka laajasti niitä levitetään, tuotemerkkien tunnettavuus kuluttajien keskuudessa sekä käytöstä aiheutuvat riskit. Myyntilupahakemus, perustuen edellämainittuihin kriteereihin, johti loppupäätelmään, että nikotiinia sisältävät nesteet eivät ole lääkketuotteita. Lääkkeiltä vaaditaan sekä terapeuttista vaikutusta ja tarkoitusta. Näiden tuotteiden kohdalla nuo vaatimukset eivät täyty. Lisäksi näillä tuotteilla ei haeta edes pysyvää tupakoinnin lopetusta.

Korkein oikeus on hyväksynyt kaikki kolme kanteista annettua päätöstä. Kannenumerot: 13 A 2448/12, 13 A 2541/12 and 13 A 1100/12

Lähde: Die E-Zigarette ist kein Arzneimitte 17.9.2013

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *