Uusisuomi uutisoi: Tutkimusryhmä: Sähkötupakka vapautettava – 21 % lopetti, haitat minimaalisia


Belgialaisen KU Leuvenin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kiistelty sähkötupakka auttaa tupakoinnin lopettamisessa. Tutkijat vaativat nyt Belgiaa vapauttamaan sähkötupakan myynnin.

Yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että sähkötupakka on tutkimuksen perusteella ”realistinen tapa” päästä eroon tupakointi- ja nikotiiniaddiktiosta pienin haittavaikutuksin. Tutkimus on julkaistuInternational Journal of Environmental Research and Public Health –tiedejulkaisussa.

Sähkötupakkaa ei ole todistettu vaarattomaksi, mutta se sisältää belgialaisyliopiston mukaan 100–1000 kertaa vähemmän erilaisia myrkkyjä kuin tavallinen tupakka. Esimerkiksi Belgiassa nikotiinia sisältävän sähkötupakan myyminen on kuitenkin kiellettyä, kuten myös Suomessa.

– Tutkimuksensa valossa tutkijat kehottavatkin nyt uudistamaan sähkötupakan lainsäädäntöä Belgiassa. Kaikissa naapurimaissa nikotiinia sisältävän sähkötupakan myynti on sallittua, yliopiston tiedotteessa todetaan.

Kahdeksan kuukautta kestäneessä tutkimuksessa tarkkailtiin 48 koehenkilöä, joilla ei ollut halua lopettaa tupakointia. Tutkijat halusivat tietää, vähentäisikö sähkötupakan käyttö haluja polttaa perinteistä tupakkaa.

Osallistujat jaettiin aluksi kolmeen ryhmään, joista kaksi sai polttaa sekä perinteistä että sähkötupakkaa ja yksi, kontrolliryhmä, vain tavallista tupakkaa. Tutkimuksen toisessa vaiheessa myös kolmas ryhmä sai käyttöönsä sähkötupakkaa tavallisen ohella. Koehenkilöt pitivät kirjaa tupakoinnistaan.

Tutkijoiden mukaan sähkötupakka tyydytti laboratoriotestien perusteella savuttelun himoa aivan yhtä tehokkaasti kuin tavallinen tupakka. Sen sijaan sähkötupakka ei nostanut lainkaan hiilimonoksidi- eli häkätasoja polttajansa elimistössä.

Jo kahden kuukauden jälkeen sähkötupakkaryhmän jäsenistä 34 prosenttia oli lopettanut tavallisen tupakoinnin, kun kontrolliryhmässä lopettaneita ei ollut lainkaan. Kahdeksankuukautisen tutkimuksen lopussa 21 prosenttia kaikista koehenkilöistä oli todistetusti lopettanut tupakoinnin kokonaan ja 23 prosenttia puolittanut polttamiensa savukkeiden määrän.

– Yhteensä kaikissa kolmessa ryhmässä tavallisten tupakoiden päivittäinen kulutus laski 60 prosenttia, tutkijat kertovat tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan tutkimus todistaa, että sähkötupakka vähentää tupakanhimoa tuottaen käyttäjälle ”vain minimaalisia” sivu- tai haittavaikutuksia.

– Sähkötupakan käyttäjät saavat tupakan polttamisen ja nikotiinihöyryn hengittämisen kokemuksen, mutta eivät kärsi tavallisen tupakan haittavaikutuksista, summaa professor Frank Baeyens.

Lähde ja alkuperäinen artikkeli: Uusisuomi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *