Passiivinen höyryttely


Sähkösavukkeet, tai tutummin höyryttimet, ovat olleet markkinoilla jo yli 10 vuotta eikä niiden ole todettu tänä aikana aiheuttaneen yhtäkään merkittävää terveyshaittaa niin käyttäjälle itselleen kuin sivullisille.

Tupakoinnin yhteydessä termi passiivinen tupakointi lienee kaikille tuttu käsite mutta mitä on passiivinen höyryttely? Passiivisella höyryttelyllä tarkoitetaan sivullisen henkilön altistumista sähköisen höyryttimen ilmaan päästämälle höyrylle.

Mitä höyry sisältää?

Höyrytin toimii siten että siinä lämmitetään sähkövastuksen avulla nestettä, joka höyrystyessää muodostaa käytännössä pelkkää vesihöyryä. Höyrystä puuttuu tupakan palokaasut eikä se sisällä lainkaan kiinteitä partikkeleita kuten on tupakan savussa.

Höyryttimellä höyrystettävä neste sisältää yleensä kolme ainesosaa:

  1. Vegetable Glycerin (VG) eli kasviglyseroli on nimensä mukaisesti kasvipohjaista nestettä, jota käytetään yleisesti elintarvikkeissa.
  2. Propylene Glykol (PG) eli propyleeniglykoli on orgaanista nestettä, jota käytetään muun muassa ravintoloiden ja juhlapaikkojen savukoneissa.
  3. Makuaineet. Elintarvikkeissakin käytettyjä lisäaineita.

Höyryttimen höyry sisältää usein myös nikotiinia, tosin höyry voi olla myös täysin nikotiinitonta mikäli käyttäjällä on laitteessaan nikotiinittomia nesteitä.

Millaisia vaikutuksia passiivisella höyryttelyllä on ympäröiville henkilöille

Passiivisesta höyryttelystä on olemassa tutkimuksia, esimerkiksi Flouris et al 2012 [1], jossa todettiin, ettei passiivisen höyryttelyn ole havaittu aiheuttavan muutoksia veren valkosulumäärässä tosin kuin passiivisessa tupakoinnissa tapahtuu.

Koska höyryttimien tuottamasta höyrystä ei ole havaittu olevan enempää haittaa kuin esimerkiksi samoja pohja-aineita (PG/VG) käyttävistä teatterisavuista [2] niin katse onkin kiinnitetty höyryn sisältämään nikotiiniin.

Passiivinen höyryttely ja nikotiini


Useat terveysihmiset ovat nostaneet esille mahdollisen nikotiinialtistuksen passiivisessa höyryttelyssä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei nikotiinialtistus ole koskaan ollut ongelma passiivisen tupakoinninkaan yhteydessä. Passiiviselle höyrylle altistujan verestä on löydetty yli 1200 kertaa vähemmän nikotiinin hajoamistuotetta kotiniinia kuin aktiiviselta tupakoitsijalta. Lisäksi tuon määrän ei ole havaittu aiheuttavan muutoksia ihmisen biologiassa edes sydämen sykkeen nousuna [3], mitä pidetään merkkinä nikotiinialtistuksesta. Samankaltaisiin tuloksiin päästiin Espanjassa tehdyssä tutkimuksessa [4].

Yhteenveto

Passiivisessa höyryssä pääosa koostuu propyleeniglykolista, glyserolista ja makuaineista. Sähkösavukkeesta tuleva höyry on samankaltaista kuin savukoneista tuleva eikä sillä ole terveysvaikutuksia.

Vuonna 2007 Suomessa tupakointi kiellettiin ravintoloissa vedoten passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin terveyshaittoihin ravintoloiden työntekijöille. Koska passiivisen höyryttelyn ei ole osoitettu olevan haitallista, sisätiloissa tapahtuvan höyryttelyn kielloille ei ole terveysperusteita.

Lähteet:
[1] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005030
[2] http://www.cdc.gov/niosh/hhe/reports/pdfs/1990-0355-2449.pdf
[3] http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/184-passive-vape
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25262078

Vapers Finland työryhmä: Henri Huovinen, Jari Ollikka ja Juhani Orelma

Kuva (c) Jari Ollikka

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *