Sähkötupakkakokeilut eivät johda säännölliseen käyttöön


Walesissa tehdyt kaksi kyselytutkimusta 10-16 -vuotiaiden nuorten keskuudessa osoittavat, että sähkötupakkakokeilut eivät johda sähkötupakan säännölliseen käyttöön. Yhteisotanta tutkimuksissa oli yli 10 000 10-16 vuotiasta. Näistä 1 601 oli 10-11 ja 9 055 oli 11-16 vuotiaita. Kyselytutkimukset tehtiin 150 Walesilaisessa koulussa vuosina 2013 ja 2014.

Tutkijat sekä Cardiffin että Glasgown yliopistosta kävivät aineiston läpi ja suhteuttivat sen koko Britannian väestömäärään.

Heidän analyysinsä osoittaa, että vähintään kerran sähkösavukkeita kokeilleet olivat hienoisessa enemmistössä verrattuna tupakkaa kokeilleisiin kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi 15-16 vuotiaiden keskuudessa.

5,8% 10-11 ja 12,3% 11-16 vuotiaista oli kokeillut sähkösavukkeita. Kokeilijoiden sukupuolella, etnisellä taustalla tai perhetilanteella ei ollut tilastollista merkitystä.

5,3% 10-11 vuotiaista, jotka olivat edes kerran kokeilleet sähkösavukkeita eivät omanneet tupakointihistoriaa mutta 15-16 vuotiaiden keskuudessa tämä luku oli noussut jo 8%:iin.

Näistä tilastoista huolimatta suurin osa ilmoitti, ettei ole sähkösavukkeiden säännöllinen käyttäjä. Ainoastaan 1,5%, joista ainoastaan 0,3% ei ollut tupakoinut, sanoi käyttävänsä niitä vähintään kerran kuukaudessa.

Stirlingin yliopiston professori Linda Bauld totesi, että tutkimus ”on arvokas lisäys kirjallisuuteen”

– ”Tärkeintä on kuitenkin, että [tutkimus] osoittaa, että siirtyminen sähkösavukkeiden kokeilusta säännölliseen käyttöön on erittäin harvinaista tupakoimattomien lasten keskuudessa”

Professor Peter Hajek Queen Mary University of Londonista sanoi, että ”tutkimustulokset tästä laajasta tutkimuksesta muiden samanlaisten tutkimusten ohella näyttää selvän kuvan, että sähkösavukkeet eivät viehätä tupakoimattomia.”

– ”Jotkin lukijat saattavat olla hämmentyneitä kuultuaan muista julkaisuista höyryttelyn olevan portti tupakointiin. Heitä voi yllättää tieto siitä, että nämä julkaisut toimivat omien poliittisten tarkoitusperiensä mukaisesti herättäen tarkoituksellisesti vääriä mielikuvia.”

– ”Olisi loogista, että määritelmä säännöllinen höyryttely tarkoittaisi samaa kuin säännöllinen tupakointi, esimerkiksi päivittäin jonkin ajanjakson ajan. Monet ’tutkimukset’ tosin käyttävät termiä säännöllinen käyttö teinien keskuudessa, jotka ovat kokeilleet sähkösavuketta kahdesti viimeisten kahden kuukauden ajan. Epäsäännöllinen kokeilu näytetään niissä jatkuvana käyttönä. Tutkimukset, jotka etsivät tupakoimattomia, päivittäin sähkötupakkaa käyttäviä nuoria, eivät ole löytäneet yhtään.”

Myös professori Paul Aveyard Oxfordin Yliopistosta toteaa, että ”tämä tutkimus osoittaa sen mitä teinit tekevät: he kokeilevat tupakointia ja nykyään myös höyryttelyä. Jatkuvasti jotkin heistä, jotka eivät ole tupakoineet, kokeilevat sähkösavukkeita mutta vain harvat käyttävät niitä kuukausittain.”

– ”Tästä voimme päätellä, etteivät sähkösavukkeet ole houkuttelevia tupakoimattomien keskuudessa. Tosin tämä tutkimus ei osoita, että ne auttaisivat teinejä lopettamaan tupakoinnin. On vaikea arvioida harvinaisia tapauksia mutta tämä tutkimus on otannaltaan tarpeeksi iso, jotta voimme olla varmoja, että alle 0,5% tupakoimattomista käyttää sähkösavukkeita vähintään kerran kuukaudessa.”

Myös USA:n Centers for Disease Control and Preventationin (CDC) uusin raportti tukee samaa asiaa, eli nuorten tupakkakokeilut ovat siirtyneet sähkötupakalla tehtäviksi tupakoinnin sijaan. Samalla, kun sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt, nuorten tupakointi on vähentynyt.

Tosiasiahan on se, että nuoret kokeilevat kaikkea, sillä se kuuluu heidän kehittymiseensä. Onkin huomattavasti turvallisempaa tehdä tupakkakokeilut sähkösavukkeella kuin aidolla, sillä sähkösavuke ei aiheuta fyysistä riippuvuutta samalla tavalla kuin oikea tupakka.

Yhdessä nämä tutkimukset osoittavat, että sähkösavukkeiden käyttö ei johda tupakointiin vaikka terveysihmiset niin väittävät.

Lähteet:
http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/news-report/2015-04-16-regular-e-cigarette-use-low-among-teens-analysis-suggests
http://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e007072.full
http://www.cdc.gov/media/releases/2015/p0416-e-cigarette-use.html
http://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-surveys-of-e-cigarette-use-in-teenagers/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *