Avoin kirje Duodecimin Matti Rautalahdelle 6


Suomen ASH:n blogissa Duodecimin Matti Rautalahti hyökkää kovin sanoin suomalaisia höyryttelijöitä vastaan sanoen heidän olevan sähkötupakkatrolleja. Vastaavanlaista käytöstä on nähty esimerkiksi twitterissä mm australialaiselta Simon Chapmanilta ja britannialaiselta Martin McKee:lta, vain muutama mainitakseni.

Yhteistä näille kaikille hyökkäyksille on se, etteivät he ole pystyneet puolustamaan omia näkemyksiään faktoilla, joten he joutuivat turvautumaan ns. ad hominem hyökkäykseen, jossa syyllistetään vastustajaa ja käännetään huomio muualle.

Tässä tapauksessa Rautalahti kääntää huomion siihen, että höyryttelijät, eli sähkötupakan käyttäjät, olisivat tupakkateollisuuden sanansaattajia. Tämä hyökkäys perustuu ns. astroturfing syytökseen, jossa asiaansa puolustavat saisivat rahaa tupakkateollisuudelta kertoessaan höyryttelyä puolustavia kommentteja mm. sosiaalisessa mediassa.
Todellisuudessa höyryttelijät edustavat oikeaa ruohonjuuritason aktivismia, jossa he puolustavat omia oikeuksiaan höyrytellä eikä heillä ole siteitä niin lääke- kuin tupakkateollisuuteen.

Artikkelissa Rautalahti mainitsee höyryttelyn aiheuttavan nikotiiniriippuvuutta. Mihin tutkimukseen tämä väite perustuu, sillä yksikään tutkimus ei ole osoittanut pelkän nikotiinin aiheuttavan sitä?

Tupakkateollisuus omistaa noin 7 brändiä yli 700:sta, joten heidän ei voida sanoa dominoivansa markkinoita. Lisäksi heidän laitteensa edustavat, nimenomaan savukkeen näköisiä laitteita, 5 vuotta vanhaa teknologiaa. Tupakkateollisuuden intresseissä ei ole tupakoinnin vähentäminen, joten miksi he tekisivät tehokkaasti toimivia laitteita?

Lisäksi Suomessa ei ole myynnissä yhtäkään tupakkateollisuuden tekemää laitetta, sillä ne sisältävät nikotiinia, joka on luokiteltu tupakkatutkimusten perusteella lääkkeeksi . Todellisuudessa nikotiini on kofeiinin verrattava mieto stimulantti.

Maailmalta löytyviä sähkösavukemyyntitilastoja vääristää se tosiasia, että ainoastaan tupakkateollisuuden myymät tuotteet tilastoidaan. Erikoisliikkeiden ja etämyynnin myyntilukuja tuosta tilastosta ei löydy.

Tuleva tupakkalaki, joka perustuu EU:n tupakkadirektiiviin antaa muuten koko sähkötupakkamarkkinat hopealautasella tupakkateollisuudelle, sillä se kieltää 99 prosenttisesti markkinoilla olevien tuotteiden myynnin ja salli ainoastaan tupakkateollisuuden myymien, 5 vuotta vanhaan teknologiaan perustuvien, laitteiden myynnin.

Rautalahti taitaa itse olla tupakkateollisuuden lähettiläs, kun hän vastustaa kovin höyryttelyä, joka on vähintään 95% tupakointia haitattomampaa ja on suora kilpailija tupakalle. Kieltämällä höyryttely, nikotiinin viihdekäyttöön jää markkinoille jäljelle ainoastaan tunnetusti tappava tupakka.

Höyryttelyä pitää nimenomaan verrata tupakointiin, sillä siten pystytään osoittamaan haittojen vähentyminen siirtymällä tupakoinnista höyryttelyyn. Suomen nykyisen tupakkapolitiikan ajama lopeta tai kuole-ajattelutapahan on näyttänyt toimivuutensa jo vuosikymmenten ajan ja sen tulokset ovat sangen vaatimattomia.

Sidonnaisuudet: Olen saanut kolmen vuoden aikana noin 200€ arvosta lahjakortteja kirjoituksistani sähkösavukekauppiailta ja Vapers Finland RY on maksanut osallistumismaksuni GFN2015 konferenssiin. En ole saanut rahaa tupakka- tai lääketeollisuudelta.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

6 ajatuksia aiheesta “Avoin kirje Duodecimin Matti Rautalahdelle

 • marko karola

  ja toisekseen,osa meistä ”höyrypäistä” laskee nikotiinitason 0mg,kun ja jatkavat harrastusta vain harrastuksen mielenkiinnon vuoksi,taikka lopettavat höyryttelyn kokonaan….

 • Jori Taina

  Tuohon Markon kommenttiin liittyen – Oma käyttö on tippunut 24mg vahvuisista 1-3mg luokkaan. Ja oma äitini joka oli kerinnyt polttaa tupakkaa useamman vuosikymmenen vaihtoi höyryyn – nykyisin höyryää 0mg nesteet. Onhan se kiva kun tietää varmaksi, että äiteen näkee hengissä _varmasti_ jokusen vuoden pidempään (jos nyt ei junan alle jää tms).

 • Juhani Järvinen

  Keskustelin jälleen viime viikolla STM n Laura Terhon kanssa ja hän antoi ymmärtää, että muutkin kuin tupakan näköiset höyrykkeet tultaisiin hyväksymään. Yksi merkittävä kieltoajatus on, estää höyrykkeiden etämyynti, eli nettikauppa. Perusteena kiellolle on vaikeus valvoa tulevaa 18 v n ikärajoitusta. Terho totesi ,myös että lainsäädäntö koskee myös rajojen ylittävää nettikauppaa. Valviran näkemyshän on se että kaikenlainen tuotetietojen paitsi tuotenimen, koon, kappalemäärän ja hinnan ilmoittaminen on kiellettyä ja siis tekee käutännössä jo nykyisin laillisen nettikaupan mahdottomaksi. Valvira sen sijaa ei viitsi valvoa nykyisin rajan yllittävää nettikauppaa keska se on hedän mielestään nin vaikeaa, samaa mieltä oli myös Terho. Vakvira antoi kyllä myös ohjeet miten nettikauppa voi jatkua kun se siirretään esim. Viroon. He siis eivät viitsi puuttua siihen. Nyt Stm on tekemässä lakiehdotusta, joka kieltäisi nettikaupan kokonaan. Vaikkakin dire ctiivin mukaan myös myyjävaltion edustajien tulisi estää nettikaupa Suomeen, nin on vaikea uskoa valvonnan tehokkuteen kun yksin eu alueella on satoja nettikauppoja jotka tarjoavat höyrykkeitä. Koska nikotiini luokitellaan lääkkeeksi Suomessa, ei direktiivissä, niin sen kauppa ja maahantuonti on lainmukaan kiellettyä. Raastuvanoikeus ryhtyi kuitenkin lainsäätäjäksi ja, kun tulli vei tuontijuttuja raastupaan niin käräjäoikeus ”sääti” lain sallien nikotiininesteiden tuonnin omaan käyttöön 3 kk n tarvetta vastaavan määrän. Nyt ollaan säätämässä lakia jonka valvonta on lähes mahdotonta ja saa yleisön halveksimaan lainsäätäjää. Suomslaisia merkittäviä nettikauppoja on enää pari ja Valvira yrittää ajaa nekin ulkomaille. Viimeksi kaksi merkittävää kauppaa siirtyi ulos, toinen Ruotsiin ja toinen Viroon.Kuvaavaa suomalaisesta oikeuskäytännöstä on myös se, että Valvira asettaa 80.000 euron uhkasakon vaateidensa tueksi, joten tuskin kenelläkään pienyrittäjällä on mahdolisuus lähteä ajamaan oikeuksiaan. Lakiehdotus on tulossa lähiaikoina lausuntokierrokselle ja toivon silloin päättäjien ymmärtävän säätää järkevä laki. On selvää että höyrykkeiden myhnti alaikäisille kielletään, vaikka sekin on täysin perusteetonta ja ajaa vain tupakkateollisuuden etua, mutta tuon perusteella ei tulisi koko kansaa holhota ja suosia lain rikkomista.

 • DR. COPD

  Vapor firmojen jutut sopii vain vanhoille COPD paapoille ja mummoille, jotka vielä elääkseen jättävät Marlboron ja imevät e röökiä
  nikotiinilla. Muille ei vaporeita ekä höyrytupakkia tule suositella-mieluimmin happea.
  Höyryttely opettaa nuoret tupakoimaan myöhemmin Marlboroa ja muita tosi myrkkyjä.
  Jeffrey Wigand ex tupakkateollisuuden kemisti toteaa e tupakan olevan uusi keino päästä nikotiiniriippuvuuteen ja sen orjaksi.

  Miten olisi ihan noin vaan raikkaa ulkoilman hengittäminen ja hengailu vaikka olut terassilla tai hyvä expresso mutteripannulla?
  Itse olen vetänyt Marlborot ja Mc Barensin piipputupakat ja muitakin tupaskatuotteita pentuna. En enää. Tiedän mistä puhun.

  • Jari Ollikka Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos kommentista!

   Yksikään julkaistu tutkimus ei tue väittämää, että sähkösavukkeiden käyttö johtaisi tupakointiin. Olen julkaissu asiasta artikkelin, joka löytyy täältä.

  • Juha Telkinen

   Miten olisi että lopettaisi aivosyövän jakamisen ? Sain sellaisen juuri lukiessani kommenttisi. Olet taas niitä ihmisiä jotka luulevat aina olevansa oikeassa ja ei anneta tilaa muulle näkemykselle kuin omalle, eikä kiinnosta asiaa tutkia sen enempää vaan eletään siinä omassa harhaluulo kuplassa ja valehdellaan muille kertomalla vain se oma suppea katsomus aiheeseen.
   Terveisin tavallinen kansalainen