Oikaisuvaatimus HS:n juttuun ”Tutkimus: Sähkötupakan vaarat ovat samanlaisia kuin tavallisen tupakan” 1


Vapers Finland ry:n oikaisuvaatimus Helsingin Sanomille 16.2.2016.

Oikaisuvaatimus juttuunne ”Tutkimus: Sähkötupakan vaarat ovat samanlaisia kuin tavallisen tupakan – Sähkötupakan polttaja luopuu savukkeistaan harvemmin kuin tavallisen tupakan polttaja” (Sirpa Pääkkönen, HS Terveys ja hyvinvointi 15.2.2016).

Käyttämänne lähteistön pohjalta on virheellistä uutisoida sähkösavukkeiden olevan yhtä vaarallisia kuin tavalliset savukkeet, sillä

  • Artikkelin lähteenä mainittu tutkimus koskee pelkästään immuunipuolustusta, ei lukuisia muita tupakoinnin terveysriskejä, kuten syöpää, sydän-, verisuoni- ja keuhkosairauksia
  • Lähteessänne ei missään vaiheessa viitata siihen, että ko. havainnot tarkoittaisivat sähkösavukkeiden terveysriskien vastaavan tupakoinnin kokonaisriskejä
  • Tutkimus on keskeneräinen: tulokset saattavat muuttua tarkemmissa tutkimuksissa
  • Tutkimus on vertaisarvioimaton: tutkimusmetodologia ja tulokset saattavat osoittautua tieteellisesti kestämättömiksi

Ei ole hyvän journalistisen tavan mukaista uutisoida keskeneräisen ja vertaisarvioimattoman tutkimuksen alustavista havainnoista tieteellisenä tutkimusfaktana.

On ilmeinen asiavirhe uutisoida sähkösavukkeiden ja poltettavien savukkeiden vaarojen vastaavan toisiaan, vaikka tutkimus koskee vain yhtä potentiaalista terveysriskiä, ei kokonaisriskejä eikä edes tupakoinnin vakavimpia terveysriskejä.

On myös kansanterveydellisesti erittäin kyseenalaista levittää suuren yleisön keskuuteen käsitystä, että on täysin yhdentekevää polttaako tupakkaa vai käyttääkö sen sijaan sähkösavukkeita. Tähänastisen tutkimusnäytön mukaan sähkösavukkeiden terveysriskit ovat huomattavasti poltettavia tupakkatuotteita pienemmät. Esim. Englannin terveysviraston mukaan sähkösavukkeet ovat 95% savukkeita haitattomampia. [Britton, John – Bogdanovica, Ilze: Electronic cigarettes – A report commissioned by Public Health England 2015.

Tavallisten savukkeiden suurimmat terveysriskit aiheutuvat savusta, ts. tupakan polttamisesta syntyvistä palamistuotoksista. Oikaisisimme siis tässä yhteydessä myös HS:ssa usein käytetyn virheilmaisun sähkösavukkeen ”polttamisesta”. Sähkösavukkeita ei sytytetä palamaan, niissä ei pala mikään eikä niitä siis myöskään polteta. Tästä syystä niistä ei myöskään synny palamistuotteita, mikä on keskeisin syy niiden vähäriskisyyteen tupakointiin nähden.

Uutisoitte jutussanne myös Lancetin artikkelista, jonka mukaan sähkösavukkeet heikentäisivät onnistumismahdollisuuksia tupakoinnin lopettamisessa. Kyseinen artikkeli on jo alan asiantuntijoiden toimesta arvioitu virheelliseksi ja harhaanjohtavaksi. Siinä on havaittu suuria metodologisia puutteita ja virheellisiä johtopäätöksiä, jotka eivät pidä yhtä käytännön näytön ja muun tutkimusevidenssin kanssa. Ks. esim. http://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-meta-analysis-looking-at-e-cigarette-use-and-smoking-cessation/

Myös Vapers Finland ry on kommentoinut tutkimusta.

Totuudenmukaisen ja tasapuolisen tiedonvälityksen nimissä olisi siis asiaankuuluvaa tuoda esiin myös tämä puoli asiasta, sillä ko. artikkeliin kohdistuva kritiikki on ollut tiedossa jo useiden viikkojen ajan.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Ajatus aiheesta “Oikaisuvaatimus HS:n juttuun ”Tutkimus: Sähkötupakan vaarat ovat samanlaisia kuin tavallisen tupakan”

  • Sami Fiander

    Tämä kannattaisi laittaa Julkisen sanan neuvostolle, joka voi antaa hesarille langettavan päätöksen asiassa. HS ei tule itse oikaisemaan mitään ilman päätöstä sieltä.