Tullin ja Valviran virheellinen kanta etämyynnistä 6


PÄIVITYS 17.08.2016 klo 11:30: Olemme saaneet tiedon Sosiaali- ja terveysministeriöltä, että lakia tullaan korjaamaan pikaisesti lainmuutoksella, niin että siellä myös todetaan että tullin tulee palauttaa takavarikoidut lähetykset. Valtioneuvosto käsittelee lakimuutosta 1.9. jonka jälkeen se menee eduskuntaan, STM lupasi edesauttaa asiaa että se käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti. He myös uskoivat, että tulli ymmärtää nyt lain tarkoituksen.

Valviralta ja tullilta on tullut lähipäivinä tiedotteita koskien uutta tupakkalakia.

Valviran 10.08.2016 julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan seuraavaa:

”Voiko sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä myydä internetissä?

Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden rajat ylittävä etämyynti on kielletty 1.1.2017 alkaen. Suomessa tapahtuva etämyynti (esim. internetmyynti, puhelinmyynti) on kielletty 15.8.2016 alkaen.

Voiko sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä ostaa Suomen ulkopuolelta esim. internetin kautta?

Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden hankkiminen ja vastaanottaminen elinkeinonharjoittajalta postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta on kielletty. Näin ollen Tulli voi ottaa haltuunsa lainvastaisesti Suomeen tilatut tuotteet.”

Tullin 12.8.2016 julkaisemassa tiedotteessa todetaan näin:

”Uusi tupakkalaki (549/2016) tulee voimaan 15.8.2016. Uudistus liittyy osittain EU:n tupakkatuotedirektiivin 2014/40/EU täytäntöönpanoon, mutta osa muutoksista perustuu kansalliseen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin. Tupakkalain 2 §:stä löytyvät kaikkien tupakkatuotteiden ja nikotiininesteen määritelmät.

Yksityishenkilö ei saa hankkia tai vastaanottaa elinkeinonharjoittajalta etäviestimen välityksellä hankittuja tupakkatuotteita, sähkösavukkeita tai nikotiininesteitä postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta.

Kaikkien savuttomien tupakkatuotteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta on kiellettyä.  

Yksityishenkilö ei saa tuoda maahan, hankkia ja vastaanottaa postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta sähkösavukkeen avulla höyrystettäväksi tarkoitettua nikotiinia sisältävää nestettä, jonka nikotiinipitoisuus on yli 20 milligrammaa millilitrassa tai jolla on lääkelain 3 §:n 1 momentin mukainen käyttötarkoitus.”

Kummassakaan tiedotteessa ei ole asianmukaisesti huomioitu uuden tupakkalain voimaantulosäännöstä 120§ ja siihen vaikuttavia perusteluita:

”Mitä 58 §:ssä säädetään sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden rajat ylittävästä etämyynnistä, sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2017.”

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2016/20160015#idp2654608

Uuden tupakkalain yksityiskohtaisissa perusteluissa voimaantulosäännöstä kommentoidaan näin:

”Pykälän 7 momentissa säädettäisiin siitä, että sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden rajat ylittävän etämyynnin kieltoa sovellettaisiin 1 päivästä tammikuuta 2017. Näin olisi siksi, että sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden tuominen vähittäismyyntiin edellyttää ennakkoilmoitusta kuusi kuukautta ennen tuotteen aiottua markkinoille saattamista. Ilman säännöksen soveltamisen porrastamista saattaisi syntyä puoleksi vuodeksi tupakkalain voimaantulon jälkeen tilanne, jossa sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden rajat ylittävä etämyynti olisi kielletty mutta näitä tuotteita ei myöskään saisi ostettua kotimaisista vähittäismyyntiliikkeistä.”

Tullin ja Valviran tulkinta perustuu pykälään 65 §, jonka perusteluissa taas kerrotaan näin:

”Kielto tuoda maahan etäviestimen välityksellä hankittuja tuotteita. Esityksessä ehdotetaan tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja sähkösavukkeiden rajat ylittävän etämyynnin kieltämistä. Suomalaisten viranomaisten olisi kuitenkin käytännössä hankala puuttua kiellon rikkomiseen silloin, jos toimija on ulkomainen, ja etenkin silloin, jos tämä on sijoittautunut EU:n ulkopuolelle. Siksi 65§:ssä säädettäisiin, että yksityishenkilö ei saisi hankkia tai tuoda maahan elinkeinonharjoittajalta tupakkatuotteita, nikotiininesteitä tai sähkösavukkeita postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta.”

On siis selkeätä, että lain tarkoitus on mahdollistaa etämyynnillä tuotteiden hankkiminen ulkomailta 1.1.2017 asti ja että pykälää 65 § ei tule tulkita erillisenä, vaan se on tarkoitettu tehostamaan 58 § etämyyntikieltoa. On myös täysin naurettavaa olettaa, että lain tarkoitus olisi luoda tilanne, jossa tuotteen saa ostaa, mutta ei vastaanottaa.

Vaadimme Tullia ja Valviraa oikaisemaan tiedotteitaan ja heille on lähetetty oikaisuvaatimukset yllä mainittuja vastaavin perustein.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

6 ajatuksia aiheesta “Tullin ja Valviran virheellinen kanta etämyynnistä

 • Alexander Nyman

  Anteeksi mahdollisesti typerästä kysymyksestä, mutta kysyn silti koska en osaa suomia niin hyvin, kun olen ruotsenkielinen. Jos, sanotaan, menisi matkalle johon muun EU:maalle, saisinko sitten tuoda mukaani 100ml 3mg nestettä ulos Suomesta ja tuoda se sama neste mukaani kun tulen takaisin? Entä tankki? Jos minulla on tankki ja setuppi joka tulee nyt laittomaksi, saanko tuoda sen mukaani matkalle? Tai pidämmekö kaikki osta laillisen setupin jos menemme matkalle?

  Kiitos vastauksesta!

 • Naurettavaa

  Taitavat saada lahjoituksia tupakkatehtailta. Ei mitään tutkimuksiin perustuvia syitä ole mainittu, eikä mainita koska ne eivät puolla omaa lahjoituksilla tuettua agendaa. Sama koskee nikotiininkorvaustuotteita joilla valtava markkinaosuus verrattuna sähkösavukkeisiin. Raha ja markkinatalous ratkaisee, ei ihmisten terveys tai hyvinvointi.

  • Maittomies

   Ja tämä maa on mainostettu vähiten korruptoituneena maailmassa.
   ”Terveellistä” nikotiinia saa mielinmäärin nikoretteista ja filipmorrisin tuotteista. Voi syödä vaikka kilon nikotiinipurukumia. Ketään ei kiinnosta. Mutta ”Haitallista” sähkösavukkeen nikotiinia on rajoitettu kuten metadonia tai heroiinia. Kyllä tämä sätkynukkehallitus on ihan kansan puolella. ))))

 • Toni

  No tuossahan menee noin kuukausi kunnes tämä lainmuutos saadaan voimaan ja liemet varmaankin pysyy tullin hallussa
  Toki valtio asettaa myöhemmin haittaverot ja muut kulut nesteisiin joka tarkoittaa että höyryttely yhtä kallista kuin tupakointikin
  Sääli ettei tämä holhousyhteiskunta ymmärrä höyryn etuja tupakointiin verrattuna ja tällä tavalla ajetaan aika moni takaisin tupakkaan