Savukkeet sisältävät moninkertaisesti enemmän nikotiinia kuin yleisesti luullaan 1


Suomalaisten keskuudessa elää vahvasti käsitys, että savukkeet sisältäisivät vain yhden milligramman nikotiinia.

Käsitykseen törmää toistuvasti sekä kuluttajien, medioiden että asiantuntijoiden taholta. Erityisen usein se esiintyy erilaisissa savukkeiden ja muiden nikotiinituotteiden välisissä vertailuissa, kuten esimerkiksi ”nuuska sisältää jopa 20 kertaisesti enemmän nikotiinia kuin savukkeet”. Väite esiintyy muun muassa Suomen ASH ry:n esitteessä ”Nuuska — väitteitä ja faktaa”.

Käsityksellä, että savukkeet sisältäisivät vain yhden milligramman nikotiinia, on ollut vaikutuksensa myös tupakkalakiin. Esimerkiksi sähkösavukenesteiden maahantuontiraja (max. 200 mg nikotiinia) perustuu sille käsitykselle, että myös savukkeiden henkilötuonnille sallitut kaksisataa savuketta sisältäisivät maksimissaan 200 mg nikotiinia — eli yhden milligramman savuketta kohden.

Todellisuudessa määrä on kuitenkin keskimäärin kymmenkertaisesti suurempi.

Esimerkiksi WHO toteaa savukkeiden nikotiinimääristä seuraavaa: ”Savuke sisältää tyypillisesti noin 0,5-1,0 g tupakkaa ja keskimäärin 10 mg nikotiinia. Tupakoitsijan elimistöön päätyy tyypillisesti 1-2 mg nikotiinia, mutta määrä voi vaihdella 0,5 milligrammasta 3 milligrammaan.” EU-alueella elimistöön vapautuva nikotiinimäärä voi olla korkeintaan yksi milligramma savuketta kohden.

Edellä mainitun perusteella onkin ilmeistä, että Suomessa savukkeista elimistöön vapautuvaa nikotiinimäärää (n. 1 mg) luullaan yleisesti savukkeiden sisältämäksi nikotiinimääräksi. Tosiasiallisesti määrä on kuitenkin noin 10 milligrammaa.

Kyseisellä laskutavalla savukkeiden nikotiinimäärä näyttää siis keskimäärin kymmenkertaisesti todellista pienemmältä vertailussa muihin nikotiinituotteisiin. Tällä vertailutavalla esimerkiksi yksi neljän milligramman vahvuinen nikotiinipurukumi sisältäisi peräti nelinkertaisen määrän nikotiinia yhteen savukkeeseen nähden. Tosiasiassa siinä on kuitenkin vain noin puolet yhden savukkeen sisältämästä nikotiinimäärästä

Mitä nuuskaan tulee, THL:n mukaan nuuska sisältää nikotiinia yleisimmin 7–8 mg/g. Tämä ei ole moninkertainen määrä yhteen savukkeeseen nähden, kuten usein ajatellaan, vaan vastaa suurin piirtein yhden savukkeen sisältämää nikotiinimäärää.

Stumppi-järjestöltä saatujen tietojen mukaan tiettävästi kaikkein vahvin nuuska sisältää nikotiinia 45 mg/g. Kyseisen nuuskamerkin annoskoko on 0,65 grammaa, joten yksi annos sisältää nikotiinia 29 milligrammaa — toisin sanoen noin kolmen savukkeen verran. Vahvinkin nuuska jää siis kauas ”jopa 20-kertaisesta määrästä” keskivertosavukkeen sisältämään nikotiinimäärään nähden.

Vastaavasti henkilötuontiin sallitut 200 savuketta eivät sisällä kahtasataa vaan kaksituhatta milligrammaa nikotiinia. Nikotiininesteiden maahantuontiraja tulisi siis kymmenkertaistaa, jotta se vastaisi savukkeiden maahantuonnille sallittua nikotiinimäärää.

Hämmennystä eri tuotteiden nikotiinimäärien keskinäisessä vertailussa saattaa osaltaan selittää se, että savukkeiden tuotetiedoissa ilmoitetaan vakiintuneen tavan mukaan savukkeista elimistöön päätyvä määrä, kun taas muista nikotiinituotteista ilmoitetaan niiden varsinaisesti sisältämä nikotiinimäärä.

Näitä määriä ei luonnollisestikaan voi verrata ristiin keskenään, vaan vertailu tulee tehdä johdonmukaisesti joko eri tuotteiden sisältämien nikotiinimäärien tai niistä elimistöön vapautuvien määrien kesken.

Mitä ilmeisimmin Suomen ASH ry kuitenkin tyytyy edelleen vertailemaan omenoita appelsiineihin. Nuuskaesitteen ristiriitaisista nikotiinivertailuista kysyttäessä järjestöstä todettiin, että heillä on käytettävissään vain valmistajien ilmoittamat tuotetiedot nuuskan ja savukkeiden nikotiinimääristä ja ”muuta vertailukelpoista tietoa ei ole”.

Siihen ilmeiseen ongelmaan järjestöstä ei otettu kantaa, että kyseiset tiedot eivät ole keskenään vertailukelpoisia, koska ne eivät koske samaa asiaa.

Mikä kenties huolestuttavinta, yhdellä Suomen johtavista tupakka-asiantuntijatahoista ei oman ilmoituksensa mukaan ole tietoa siitä, kuinka paljon nikotiinia savukkeet itse asiassa sisältävät.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Ajatus aiheesta “Savukkeet sisältävät moninkertaisesti enemmän nikotiinia kuin yleisesti luullaan

  • Vaaranen Tom

    Jep jep, ja taas viedään asioita ojasta allikkoon, totesin jo aiemmin että jokaisen aikuisen tulisi näyttää esimerkkiä, tässä ihan lyhyesti, asun erittäin lähellä päiväkotia mutta ei ole vaikeaa kulkea ko, paikan ohi ilman suussa palavaa tupakkaa, n, 50m pystyy kuka tahansa kävelemään näyttämättä /mainostamatta tupakkaa. Onhan asia hyvin selvä, lapset oppivat/matkivat aikuisilta lähes kaiken minkä näkevät, näin on ja tulee aina olemaan. Menköön sitten asia niin pitkälle että rööki aski maksaa 20€uroa, taatusti joka maatilkulla kasvatettaisiin mahorkkaa tai vastaavaa kierre on loputon ainakin näillä näkymin tulossa, mutta joo ei voi mitään henkilökohtaisesti olen saanut suuren avun ko, tuotteista, hyvä niin, olen siksi varma asiasta että vuosia” lakkoja” on ollut ja mennyt ja aina päätynyt siihen pahikseen. Olen ja tulen olemaan puoltava ko, tuotteiden suhteen. Kiitos