Savukkeet sisältävät moninkertaisesti enemmän nikotiinia kuin yleisesti luullaan 5


Suomalaisten keskuudessa elää vahvasti käsitys, että savukkeet sisältäisivät vain yhden milligramman nikotiinia.

Käsitykseen törmää toistuvasti sekä kuluttajien, medioiden että asiantuntijoiden taholta. Erityisen usein se esiintyy erilaisissa savukkeiden ja muiden nikotiinituotteiden välisissä vertailuissa, kuten esimerkiksi ”nuuska sisältää jopa 20 kertaisesti enemmän nikotiinia kuin savukkeet”. Väite esiintyy muun muassa Suomen ASH ry:n esitteessä ”Nuuska — väitteitä ja faktaa”.

Käsityksellä, että savukkeet sisältäisivät vain yhden milligramman nikotiinia, on ollut vaikutuksensa myös tupakkalakiin. Esimerkiksi sähkösavukenesteiden maahantuontiraja (max. 200 mg nikotiinia) perustuu sille käsitykselle, että myös savukkeiden henkilötuonnille sallitut kaksisataa savuketta sisältäisivät maksimissaan 200 mg nikotiinia — eli yhden milligramman savuketta kohden.

Todellisuudessa määrä on kuitenkin keskimäärin kymmenkertaisesti suurempi.

Esimerkiksi WHO:n raportissa ”Gender, Women, and the Tobacco Epidemic” savukkeiden nikotiinimääristä todetaan seuraavaa: ”Savuke sisältää tyypillisesti noin 0,5-1,0 g tupakkaa ja keskimäärin 10 mg nikotiinia […] Tupakoitsijan elimistöön päätyy tyypillisesti 1-2 mg nikotiinia, mutta määrä voi vaihdella 0,5 milligrammasta 3 milligrammaan.” EU-alueella elimistöön vapautuva nikotiinimäärä voi olla korkeintaan yksi milligramma savuketta kohden.

Edellä mainitun perusteella onkin ilmeistä, että Suomessa savukkeista elimistöön vapautuvaa nikotiinimäärää (n. 1 mg) luullaan yleisesti savukkeiden sisältämäksi nikotiinimääräksi. Tosiasiallisesti määrä on kuitenkin noin 10 milligrammaa.

Kyseisellä laskutavalla savukkeiden nikotiinimäärä näyttää siis keskimäärin kymmenkertaisesti todellista pienemmältä vertailussa muihin nikotiinituotteisiin. Tällä vertailutavalla esimerkiksi yksi neljän milligramman vahvuinen nikotiinipurukumi sisältäisi peräti nelinkertaisen määrän nikotiinia yhteen savukkeeseen nähden. Tosiasiassa siinä on kuitenkin vain noin puolet yhden savukkeen sisältämästä nikotiinimäärästä

Mitä nuuskaan tulee, THL:n mukaan nuuska sisältää nikotiinia yleisimmin 7–8 mg/g. Tämä ei ole moninkertainen määrä yhteen savukkeeseen nähden, kuten usein ajatellaan, vaan vastaa suurin piirtein yhden savukkeen sisältämää nikotiinimäärää.

Stumppi-järjestöltä saatujen tietojen mukaan tiettävästi kaikkein vahvin nuuska sisältää nikotiinia 45 mg/g. Kyseisen nuuskamerkin annoskoko on 0,65 grammaa, joten yksi annos sisältää nikotiinia 29 milligrammaa — toisin sanoen noin kolmen savukkeen verran. Vahvinkin nuuska jää siis kauas ”jopa 20-kertaisesta määrästä” keskivertosavukkeen sisältämään nikotiinimäärään nähden.

Vastaavasti henkilötuontiin sallitut 200 savuketta eivät sisällä kahtasataa vaan kaksituhatta milligrammaa nikotiinia. Nikotiininesteiden maahantuontiraja tulisi siis kymmenkertaistaa, jotta se vastaisi savukkeiden maahantuonnille sallittua nikotiinimäärää.

Hämmennystä eri tuotteiden nikotiinimäärien keskinäisessä vertailussa saattaa osaltaan selittää se, että savukkeiden tuotetiedoissa ilmoitetaan vakiintuneen tavan mukaan savukkeista elimistöön päätyvä määrä, kun taas muista nikotiinituotteista ilmoitetaan niiden varsinaisesti sisältämä nikotiinimäärä.

Näitä määriä ei luonnollisestikaan voi verrata ristiin keskenään, vaan vertailu tulee tehdä johdonmukaisesti joko eri tuotteiden sisältämien nikotiinimäärien tai niistä elimistöön vapautuvien määrien kesken.

Mitä ilmeisimmin Suomen ASH ry kuitenkin tyytyy edelleen vertailemaan omenoita appelsiineihin. Nuuskaesitteen ristiriitaisista nikotiinivertailuista kysyttäessä järjestöstä todettiin, että heillä on käytettävissään vain valmistajien ilmoittamat tuotetiedot nuuskan ja savukkeiden nikotiinimääristä ja ”muuta vertailukelpoista tietoa ei ole”.

Siihen ilmeiseen ongelmaan järjestöstä ei otettu kantaa, että kyseiset tiedot eivät ole keskenään vertailukelpoisia, koska ne eivät koske samaa asiaa.

Mikä kenties huolestuttavinta, yhdellä Suomen johtavista tupakka-asiantuntijatahoista ei oman ilmoituksensa mukaan ole tietoa siitä, kuinka paljon nikotiinia savukkeet itse asiassa sisältävät.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

5 ajatuksia aiheesta “Savukkeet sisältävät moninkertaisesti enemmän nikotiinia kuin yleisesti luullaan

 • Vaaranen Tom

  Jep jep, ja taas viedään asioita ojasta allikkoon, totesin jo aiemmin että jokaisen aikuisen tulisi näyttää esimerkkiä, tässä ihan lyhyesti, asun erittäin lähellä päiväkotia mutta ei ole vaikeaa kulkea ko, paikan ohi ilman suussa palavaa tupakkaa, n, 50m pystyy kuka tahansa kävelemään näyttämättä /mainostamatta tupakkaa. Onhan asia hyvin selvä, lapset oppivat/matkivat aikuisilta lähes kaiken minkä näkevät, näin on ja tulee aina olemaan. Menköön sitten asia niin pitkälle että rööki aski maksaa 20€uroa, taatusti joka maatilkulla kasvatettaisiin mahorkkaa tai vastaavaa kierre on loputon ainakin näillä näkymin tulossa, mutta joo ei voi mitään henkilökohtaisesti olen saanut suuren avun ko, tuotteista, hyvä niin, olen siksi varma asiasta että vuosia” lakkoja” on ollut ja mennyt ja aina päätynyt siihen pahikseen. Olen ja tulen olemaan puoltava ko, tuotteiden suhteen. Kiitos

  • Tanja

   Olipa huono artikkeli! Eri tuotteiden nikotiinimäärät eivät todellakaan ole vertailukelpoisia. Ja kuten todettiin, vaikka tupakka sisältäisi 10mg nikotiinia, siitä imeytyy verenkiertoon vain 1-3mg riippuen kuinka syviä henkosia vetää jne. Eri tuotteet myös imeytyvät aivan eri tavalla. Olen tupakoinut 20 vuotta ja minulla 2mg nikotiinipurkka ei vastaa edes yhtä sinistä tupakkaa eikä vie vieroituitusoireita pois. Mutta 4mg purkka vie hyvin. Pureskelen purkkaa hetken ja laitan sen huuleen mistä nikotiini imeytyy todella tehokkaasti verenkiertoon. Tästä voi päätellä: että saan tupakasta n. 2mg verenkiertoon ja nikotiinipurkasta noin puolet. Siksi tarvitsen 4mg purkan.
   Kannatan silti kaikkien turvallisten vaporointituotteiden ja nesteiden myynnin vapauttamista Suomessa.

   • Päivi Arffman Artikkelin kirjoittaja

    Kiitokset palautteesta! Oman juttuni pääpointti oli siis se, että nuuskan ja nikotiininesteiden sisältämää nikotiinimäärää verrataan julkisuudessa toistuvasti virheellisesti savukkeista elimistöön päätyvään määrään. Tämän virheellisen vertailutavan pohjalta on määritelty jopa nikotiininesteiden maahantuonnin maksimimäärä, 200 mg:aa, koska se ”vastaa” tupakkakartongin sisältämää nikotiinimäärää. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan tupakkakartonki sisältää n. 2000 mg:aa nikotiinia.

    Kuten totesitkin, ainoa relevantti vertailutapa olisi verrata verenkiertoon imeytyviä nikotiinimääriä, koska nikotiini imeytyy elimistöön eri tavalla eri tuotteista. Näin ei kuitenkaan käytännössä tehdä juuri koskaan, vaan Suomen medioissa ja jopa lainsäädännössä vertaillaan villisti toisten tuotteiden sisältämiä ja toisista tuotteista elimistöön päätyviä nikotiinimääriä keskenään.

    Tämä johtuu kenties siitä, että eri tuotteiden nikotiini-imeytyvyyden selvittäminen ja keskinäinen vertailu on huomattavasti vaativampaa kuin käyttää vertailun pohjana helposti saatavilla olevia yleisiä tuotetietoja. Kyseiset tuotetiedot puolestaan koskevat savukkeiden kohdalla elimistöön päätyvää nikotiinimäärää ja muiden nikotiinituotteiden kohdalla niiden nikotiinipitoisuutta, mikä lieneekin virheellisen laskutavan yleisyyden taustalla.

    Artikkelini tarkoituksena oli tehdä tiettäväksi, että kyseinen vertailutapa on virheellinen ja sen käyttö pitäisi lopettaa. Jos vertailuja kuitenkin on syystä tai toisesta tehtävä, eikä käytettävissä ole tietoja tuotteiden nikotiini-imeytyvyydestä, olisi vertailussa käytettävä edes samaa lähtökohtaa, ts. tuotteiden nikotiinipitoisuutta.

    Tämäkin huono vaihtoehto on parempi kuin verrata eri tuotteiden sisältämiä nikotiinimääriä ja niistä elimistöön päätyviä määriä sikin sokin keskenään.

    • Reiska

     Mikset kokeile uuttaa kartonkista tupakkaa nikotiininesteeksi. Saat tuotua kaipaamas 10 kertasen määrän.

 • Keijo

  Esimerkiksi sähkösavukenesteiden maahantuontiraja (max. 200 mg nikotiinia) perustuu sille käsitykselle, että myös savukkeiden henkilötuonnille sallitut kaksisataa savuketta sisältäisivät maksimissaan 200 mg nikotiinia — eli yhden milligramman savuketta kohden.
  Todellisuudessa määrä on kuitenkin keskimäärin kymmenkertaisesti suurempi.

  Tupakkalaki: Savukkeesta saa poltettaessa syntyä: nikotiinia enintään 1 milligrammaa

  Siis höyrystyä (ei palaa pois) ja läpäistä filtteri.

  Sähkösavukkeessa nikotiini ei pala vaan höyrystyy eikä siinä ole filtteriä. Siksi max. 200mg on vähintään tasavertainen 200 savukkeeseen.

  Nuuskat, nikotiinipussit ja purukumit työnnetään ylähuulen alle, sieltä ne imeytyy limakalvolta vereen. Savu ja höyry puhalletaan ulos kun siinä on vielä nikotiinia, muutenhan sitä ei näkisi. Huulen alla varmaan jopa satsin kaikki nikotiini vereen

  Ja kumpihan on tehokkaampi tapa kemikaalilla elimistöön? Keuhkot vai limakalvot? Minnekkäs nitrokapseli työnnetään sydänvaivaisella? Kielen alle.

  Samaa skeidaa toisessa paketissa turha valittaa. Onneksi nikotiini poistuu lääkeaineesta kemikaaliksi, Loppuu terveystuoteena hehkuttelu.

  p.s. Itse käytän pahinta muotoa. savukkeita. Mutta en todellakaan jeesustele asialla.