Tutkimus: sähkösavukkeet osoittautuivat jälleen tehokkaimmaksi keinoksi lopettaa tupakointi


Torstaina Addiction-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttö lähes kaksinkertaistaa tupakoinnin lopettamisessa onnistumisen todennäköisyyden verrattuna lopettamisyritykseen ilman apukeinoja.

Tutkimus toteutettiin brittiläisen syöpäjärjestö Cancer Research UK:n toimeksiannosta, ja se kattoi lähes 19.000 brittiä, jotka olivat yrittäneet tupakoinnin lopettamista viimeisen 12 kuukauden aikana. Otos koottiin vuosien 2006-2018 välillä toteutetuista kansallisista kyselytutkimuksista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sähkösavukkeiden lisäksi myös laajaa joukkoa muita tupakoinnin lopettamiskeinoja, kuten nikotiinilaastareita ja -purukumia, varenikliini- ja bupropionivalmisteita, asiantuntija-apua ja hypnoterapiaa. 

Vertailuissa selvästi parhaiten pärjäsivät sähkösavukkeet ja varenikliini, joista ensinmainittu paransi tupakoinnin lopettamisessa onnistumisen todennäköisyyttä 95 prosentilla ja jälkimmäinen 82 prosentilla. Nikotiinilaastareita ja -purukumia reseptillä hankkineilla onnistumisen todennäköisyys kasvoi 34 prosentilla, kun taas ilman reseptiä hankittuna ne eivät parantaneet todennäköisyyttä lainkaan.

”Tutkimuksemme lisää jatkuvasti kasvavaa näyttöä siitä, että sähkösavukkeet auttavat tupakoinnin lopettamisessa”, toteaa professori Sarah Jackson, joka toimi yhtenä tutkimuksen johtavista tutkijoista.

Aiemmin tänä vuonna julkaistussa satunnaistetussa vertailututkimuksessa sähkösavukkeet havaittiin tuplaten nikotiinipurukumia ja -laastareita tehokkaammaksi tupakoinnin lopettamistavaksi. Uuden tutkimuksen perusteella ne toimivat käytännön elämässä jopa tätä paremmin lähes kolminkertaistaen onnistumisen todennäköisyyttä nikotiinikorvaustuotteisiin verrattuna.

Väestötason vaikutusten kannalta merkittävää on myös se, että kynnys tupakoinnin lopettamiseen sähkösavukkeilla on matalampi kuin esimerkiksi varenikliinihoidon aloittamiseen: ”Vaikka höyryttelyn ja varenikliinin onnistumisaste on samankaltainen, höyryttely on huomattavasti suositumpi tapa lopettaa tupakointi, joten se auttaa suurempaa määrää tupakoitsijoita pääsemään eroon tupakoinnista”, toteaa Dr Leonie Brose King’s College London -yliopistosta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *