Sähkösavukkeisiin yhdistetyt äkilliset keuhko-oireet eivät todennäköisimmin liity sähkötupakointiin lainkaan — syyksi vahvistumassa höyrystettävät laittomat huumeet


Kuluneen viikon aikana medioissa on uutisoitu laajalti Yhdysvalloissa esiintyneistä äkillisistä keuhko-oireista, jotka on yhdistetty jonkinlaisen höyrystimen käyttöön. 

Suomessa aiheesta ovat kirjoittaneet Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Karjalainen ja Tekniikan Maailma. Jutut perustuvat pääsääntöisesti Washington Post -lehdessä ilmestyneeseen artikkeliin.

Tähän mennessä ei ole ollut täyttä varmuutta, mikä kyseiset oireet on varsinaisesti aiheuttanut, sillä potilaat olivat käyttäneet höyrystimissä monenlaisia eri aineita. Kuluneen viikon aikana asiaan on kuitenkin saatu lisävalaistusta. Sairaustapausten taustoja on tutkittu tarkemmin, ja kaikissa vahvistetuissa tapauksissa potilaat olivat käyttäneet höyrystimissä katukaupasta hankittuja kannabis- tai CBD -tuotteita. 

Vahvistuksia asiaan on tippunut viikon mittaan Kaliforniasta, Utahista ja Indianasta. Myös Washington Post -lehdessä mainittu wisconsilainen Dylan Nelson oli käyttänyt höyrystimessä ystävältään halvalla ostamaansa kannabisöljypatruunaa.

Myös sähkösavukkeiden käyttöön aiemmin liitetyt äkilliset sairauskohtaukset ovat aiheutuneet höyrystettävistä huumeista.

Tähän mennessä yhtään tapausta ei ole yhdistetty tavanomaiseen sähkötupakointiin tai yleisessä myynnissä oleviin nikotiininesteisiin. On mahdollista, että tapauksissa ei ole kyse edes sähkötupakkalaitteista, sillä kannabiksen höyrystämiseen on omat laitteensa.

Tähänastisten raporttien perusteella kyse ei siis näyttäisi olevan sähkösavukkeista sinänsä, vaan pimeillä markkinoilla liikkuvista epämääräisistä huumeista. — Tapaukset eivät mitä ilmeisimminkään liity suoranaisesti höyryttelyyn itsessään, vaan siihen, mitä nämä ihmiset höyryttelevät, toteaa tohtori Marc Estes Indianan yliopistosta 

Kaliforniassa, missä kannabiksen käyttö on sallittua, viranomaiset painottavat, että kaikki kannabistuotteet, myös höyrystettävät, tulee hankkia vain laillisilta markkinoilta.

Ohje on hyvä pitää mielessä myös tavallisen sähkötupakoinnin suhteen. Sähkösavukkeissa on syytä käyttää vain luotettavista lähteistä hankittuja, nimenomaan höyrystettäväksi soveltuvia nesteitä. Sähkösavukkeissa ei muun muassa saa käyttää rasvoja tai öljyjä sisältäviä nesteitä, joten aivan mikä tahansa neste ei tavanomaiseenkaan sähkötupakointiin sovellu.

 

Päivitys 25.8.2019, 6.9.2019

Sairaustapausten tutkinnasta tullut uutta tietoa:

Kaliforniassa on vahvistettu toistaiseksi kaikkiaan 21 tapausta, joissa kaikissa yhteinen nimittäjä on laittomien kannabistuotteiden höyrystäminen.

Myös New Mexicossa kaikki haastatellut potilaat ovat ilmottaneet käyttäneensä höyrystettäviä kannabistuotteita.

Iowassa ilmaantuneet neljä tapausta ovat edelleen tutkinnan alla, mutta kolme potilaista on raportoinut höyrystäneensä kannabista.

Wisconsinissa sairaustapausten tutkinnan yhteydessä haastatelluista 27 potilaasta noin 90 prosenttia on ilmoittanut höyrytelleensä THC:tä.

Sairauskohtaukset ovat vaatineet kaksi kuolonuhria. Ensimmäisen kuolemantapauksen kohdalla ei ole vahvistettu, millaista nestettä uhri oli käyttänyt. Toisen kuolonuhreista on raportoitu käyttäneen THC-liuosta.

Washington Post -lehdessä ilmestyneen artikkelin mukaan suuri osa sairaustapausten tutkinnan yhteydessä kerätyistä kannabisnestenäytteistä on sisältänyt E-vitamiiniasetaattiöljyä. Aine ei sovellu hengitettäväksi, kuten eivät muutkaan öljyiset aineet. Nikotiininesteistä kyseisiä aineita tai muitakaan epäpuhtauksia ei ole löydetty.

Professori Michael Siegel Bostonin yliopistosta pitää edellä mainittua löydöstä läpimurtona kyseisten sairaustapausten tutkinnassa. Siegelin mukaan laittomissa kannabisnesteissä on viime vuoden lopulta lähtien alettu käyttää uudenlaista liuotinta, joka tekee nesteestä paksumpaa. Kyse on todennäköisesti edellä mainitun kaltaisesta öljystä, mikä selittäisi ko. sairaustapausten äkillistä puhkeamista, Siegel toteaa.

Huom. myös: linkki Utahin sairaustapauksiin vaihdettu. Nykyinen linkki johtaa suoraan kyseiseen artikkeliin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *