Saako nikotiininesteitä apteekista? 6


Lääkemääräys
Suomessa FIMEA luokittelee nikotiinin lääkeaineeksi, jonka käyttämiseen tarvitaan resepti. Perinteiset nikotiinikorvaushoitotuotteet luokitellaan itsehoitotuotteiksi, joten niitä myydään kaupoissa ja kioskeissa ympäri maan. Mutta onnistuisiko nikotiinipohjan hankkiminen apteekista? Vapers.fi päätti ottaa asiasta selvää.

Koska nikotiini on luokiteltu lääkeaineeksi, sitä voivat määrätä ihmisille ainoastaan lääkärit. Lääkärini suostui kirjoittamaan ex tempore* resepti 100mg/ml pulloon nestemäistä nikotiinia (90% Glyserolia / 10% Nikotiinia).

*Ex tempore -resepti on apteekissa valmistettavan lääkkeen resepti, johon lääkäri on kirjoittanut reseptin valmistukseen tarvittavat ainesosat seossuhteina ja valmistustavan. ~Wikipedia~

Otin suunnaksi Helsingin keskusta Yliopiston apteekin, joka on suurin näiden apteekeissa valmistettavien lääkkeiden tekijä, jonotusnumero koneesta ja odottelua. Oman vuoroni tultua marssin tiskille ja annoin reseptin farmaseutille. Hetken sitä tutkittuaan hän kyseli, että olenko käyttänyt tätä lääkettä aiemmin? Kerroin tilanneeni kyseistä tuotetta aikaisemmin ulkomaisista lähteistä ja lopuksi vielä näytin hänelle Diablo hybridiäni, johon vastaus oli lyhyt ja ytimekäs ”aha.. Saanko vielä puhelinnumerosi, jotta voimme ilmoittaa tekstiviestillä kun lääkkeesi on valmis.”

Seuraavana päivänä tuli sitten odotettu tekstiviesti apteekista, mutta vastaus oli karu: valitettavasti emme pysty valmistamaan tilaamaanne tuotetta.

Reseptiä takaisin noutaessani kysäisin farmaseutilta, että miksi? Hän vain totesi, että ilmeisesti tarvittavia aineita ei ollut, eli siis puhdasta nikotiinia.

Lähetin sitten kyselyn FIMEA:aan, että mistä lääkemääräyksellä voi hankkia nestemäistä nikotiinia, kun Ylipoiston Apteekkikaan ei sitä pysty toimittamaan. Yllättäen itse yliproviisori Kristiina Pellas vastasi. Hän mainitsi ainoastaan, että ainoa nestemäistä nikotiinia sisältävä myyntiluvan omaava tuote on nikotiinia sisältävä imeskelypastilli.

Ex tempore resepteissä sekoitellan monia kemikaaleja, joilla yksinään ei ole lääkehyväksyntää, mutta vaikuttavalla aineella sellainen pitää olla, eli Suomessa puhtaalla nikotiinilla ei ole myyntilupaa. Toki se on luonnollista, sillä nikotiini ei ole lääke eikä se paranna yhtäkään sairautta. Samankaltainen kasveissa kemikaali on kofeiini, jota tosin myydään joka paikassa.

Tullin mukaan ainoastaan lääkemääräyksellä saa tilata lääketuotteita ETA-alueen ulkopuolelta, joten tein tilauksen USA:sta 100mg/ml VG nesteestä, jotta saamme selvyyden siihen, miten tulli suhtautuu reseptilääkkeiden tilaamiseen ETA-alueen ulkopuolelta.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 

6 ajatuksia aiheesta “Saako nikotiininesteitä apteekista?

  • Nico

   Meikä tilasi:

   100mg/mL Nicotine Base
   Size: 120mL
   Solvent: 100% PG

   Eikä kiinnosta yhtään miten tulli suhtautuu, ja harmittaa ihan vietävästi Suomen kontrolli monessa asiassa. Tulee perille jos tulee, ja jos tulee, ei tarvii maksaa noista pienistä eristä jäätäviä ylihintoja…mihin kiellolla just pyritään.

 • Santeri Saarinen

  Tämä on taas tätä suomen byrokratia- + holhousvaltiohelvettiä, johon alan olemaan kurkkuani myöten täynnä. Kuten kuulin jo erään suusta, että alkaa olla aika nousta barrikadeille!

 • Jyri aalto

  Eli toisin sanoen jos ymmärsin niin nikotiinipohjaa voi tilata euroopan ulkopuolelta, vai jääkö se heti tulliin?

  • Jari Ollikka Artikkelin kirjoittaja

   NIkotiininesteiden tilaaminen ETA-maiden ulkopuolelta ei ole sallittua nykyisen lainsääsännön mukaan. Tuleva tupakkalaki tullee rajoittamaan etämyyntiä entisestään.