Jos kofeiini luokiteltaisiin lääkkeeksi


Jos EU:n komission esittämän trilogianeuvotteluiden avausraportin sana nikotiini korvattaisiin sanalla kofeiini niin mihin se johtaisi?

Ensinnäkin kaikki kofeiinia sisältävät erikoiskahvit poistettaisiin markkinoilta, koska ne voisivat houkuttaa kahvia juomattomia, niin aikuisia kuin alaikäisiä, koko elämän kestävään kofeiinikoukkuun. Kofeiinia sisältäviä kahvimakuja olisi tarjolla vain muutama, lääkeviranomaisten hyväksymiä makuja. Myös kaikkien markkinoilla jo nyt olevien keittimien myynti kiellettäisiin, sillä niissä käyttäjä pystyy itse vaikuttamaan keittimen tuottaman kahvin kofeiinipitoisuuteen ja nautittavan kahviannoksen määrään.

Myöskin kahvin myynti sallittaisiin ainoastaan kertakäyttöpatruunoihin, jotka sisältävät vakiomäärän kofeiinia ja joiden valmistuksessa kaikki epäpuhtaudet on poistettu.

Itse kahvinkeittimessä pitää käyttää siihen vartavasten tehtyä ja laatutarkastettua vettä, myöskin epäpuhtauksien välttämiseksi, jotta keittimen tuottama kahvi olisi aina tasalaatuista. Lisäksi keittimen pitää ottaa huomioon vaikuttavat ilmasto-olosuhteet, jotta se pystyy kaikissa tilanteissa tuottamaan identtisen kahvituotoksen kerta toisensa jälkeen.

Näiden vaatimusten lisäksi kahvinkeitin tarjoaa kahvin suljetussa mukissa, josta sen juoja voi imeä kahvia vain säädetyn ajan pillillä kerrallaan. Suljettu astia varmistaa sen, ettei kahvin sekaan pysty lisäämään mitään makuun vaikuttavia aineita kuten esimerkiksi maitoa tai sokeria.

EU:n parlamentti oli maininnut trilogiakäsittelyyn antamassaan lausunnossaan sallivansa kaikki kahvimaut ja lisäaineet mutta komissio oli asiasta erimieltä, sillä kahvin kanssa samoista markkinoista kilpailevat tee- ja kaakaotuottajat eivät siitä pitäneet.

Näillä rajoituksilla EU aikoo ehkäistä, erityisesti alaikäisten, lankeamisen koko elämän kestävään kofeiinikoukkuun. Olisitko sinä kofeiinin nauttijana iloinen EU:n huolenpidosta poistaen suosikkikahvisi myynnistä ainoastaan sen vuoksi, että kofeiinia nauttimaton saattaisi kiinnostua kokeilemaan sitä houkuttelevan nimen vuoksi?

EU:n komission esitys tulevaan tupakkadirektiiviin, koskien höyryttimiä, tarkoittaa tosiasiassa tuota höyryttimille.

Suomessa nikotiinia sisältävät höyrytinnesteet ovat kiellettyjä siksi, että ne sisältävät nikotiinia, koska se löytyy lääkeaineluottelosta. Samasta luettelosta löytyy myös kofeiini.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *