Esigbond hävisi Hollannissa oikeudenkäynnissä tupakkadirektiivin soveltamisesta


Hollannissa Suomen käräjäoikeutta vastaavassa oikeusistuimessa sähkösavukejärjestö Esigbond hävisi Haagin oikeudessa tulevan tupakkadirektiivin soveltamisesta nostamansa kanteen tänään.

Kanteessa Esigbond katsoi Hollannin hallituksen rikkoneen tulevan tupakkadirektiivin aikatauluja saattamalla sen vaatimat muutokset voimaan vuoden 2015 alusta. Direktiivin voimaansaattamisen takaraja on 27.5.2016, eli kaksi vuotta direktiivin hyväksymisestä.

Tuo direktiivi kieltää yli 2ml tankillisten atomisaattoreiden ja yli 10ml täyttöpullojen myynnin. Lisäksi nikotiinipitoisuuden yläraja on 20mg/ml. Lisäksi direktiivi mahdollistaa jäsenvaltioille tiukemman sääntelyn, kuten nikotiinipitoisten nesteiden luokittelemisen lääkeaineeksi ja kieltämällä EU:n jäsenvaltioiden rajat ylittävän myynnin.

Koska kanne on osoitettu tulevan direktiivin soveltamista kohtaan, Haagin oikeus totesi, että lainsäätäjien tekemä laki ei ole ristiriidassa direktiivin kanssa. Lisäksi se totesi, että direktiivi mahdollistaa kiellon rajat ylittävän myynnin kieltämiseen kansanterveydellisistä syistä.

Ecigbond ei luonnollisesti ollut lainkaan tyytyväinen tulokseen, sillä se kieltää hollantilaisten kauppiaiden myydä direktiivin vastaisia tuotteita muttei rajoita tuontia laitteiden osalta esimerkiksi Kiinasta henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän tuonnin he kokevat vaikuttavat paikallisia yrityksiä kotimaisilla höyrytinmarkkinoilla ja antavan edun ulkomaisille toimijoille. Ecibond aikoo perehtyä oikeudenpäätökseen ja harkitsee vastatoimia.

Artikkelin lähteenä on käytetty koneellisesti käännettyä oikeudenpäätöstä: ECLI:NL:RBDHA:2015:3522</>

Lisäys: Esigbondin lausunto

Kuva (C) http://www.hotelcourtgarden.nl/

Lisätty Esigbondin lausunto

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *